Afgelopen vrijdagavond had de jeugdcommissie een Kaderavond georganiseerd voor de trainers en leiders van de complete jeugdafdeling, van de Mini F tot en met de A-jeugd.
Het onderwerp van deze avond was de normen en waarden van KMD. Naast een presentatiegedeelte bevatte de avond ook een discussiegedeelte in groepsverbanden van zo’n man of acht.
Doel van deze avond was om met het Jeugdkader te bespreken welke normen en waarden wij allen belangrijk vinden op KMD, waar moet KMD voor staan en hoe krijgt het jeugdkader (en dan vooral nieuwe trainers en leiders) kennis van deze normen en waarden. Maar ook hoe dragen trainers en leiders dit uit naar de spelers, de ouders en vooral ook naar de tegenstander? De ideeën en conclusies van deze avond, leveren input op voor dit onderwerp in het KMD-Jeugdplan.
Wat doe je als een speler, een ouder of een speler, begeleider of ouder van een tegenstander de normen en waarden van KMD schenden? Hoe pak je dat aan, wat zou je moeten doen om ongewenst gedrag om te keren? Daarbij uiteraard voorkomend dat de situatie juist escaleert of jijzelf oververhit raakt. Belangrijk is natuurlijk in het achterhoofd te houden dat je als trainer/leider van een jeugdteam een voorbeeldfunctie hebt. Al met al, rust er zo eigenlijk wel een behoorlijke verantwoordelijkheid op de jeugdtrainer/-leider van KMD.
Jeugdvoorzitter Jaco van der Tang leidde de avond en bracht de discussies op gang. Scheidsrechter Ton Feller presenteerde de Scheidsrechterscommissie. Naast de activiteiten van deze commissie bracht hij naar voren dat zij de nieuwe jeugdige scheidsrechters goed begeleiden, maar ook de volwassen scheidsrechters. De jonge scheidsrechters komen soms in discussies terecht met volwassen leiders en ouders (intimiderend) en hebben daarbij natuurlijk steun nodig van de eigen KMD-leiders, indien zich dit in een wedstrijd voordoet. Steun de scheidsrechter in zijn beslissingen en draag dit ook uit naar eigen spelers.
In de groepsdiscussies na de pauze konden ervaringen uitgewisseld worden. Wat heb jij wel eens meegemaakt en hoe heb je dat opgelost of hoe zou dat voorval moeten worden opgelost of in de toekomst voorkomen moeten worden? De conclusies en suggesties werden na einde van de bespreektijd plenair gedeeld.
Tenslotte introduceerde Jeugdcommissielid Rinze Nies de Blauwe kaart. Dit is een nieuw initiatief van de KNVB om een tegenstander een compliment te geven voor sportief gedrag en zo verenigingen en leden te stimuleren er een sportieve en plezierige wedstrijd van te maken. Op dit moment zijn er zo’n 1.200 teams in Nederland die aan dit initiatief meedoen. De Blauwe kaart kan gebruikt worden bij wedstrijden van de F, E en D teams en voor ieder team uit deze categorieën lag dan ook een envelop met kaarten en informatie klaar.
Hierna sloten we de avond zoals het hoort af met een borrel, waarbij het eerste drankje door KMD werd geschonken en heerste er alom tevredenheid over wat was besproken en aangedragen. Er is bruikbare informatie voor het Jeugdplan uit voort gekomen.