Je had er bij moeten zijn

De Algemene Leden Vergadering

Daar had ik zeker bij moeten zijn, maar het ging echt niet! Ik had uitval in mijn rechterbeen en kon alleen maar in bed liggen. Het feit dat ik nu dit stukje tik, betekent dat ik weer kan staan en zitten en dat ik m.b.v. de medicatie weer werk aan mijn mobiliteit. Het spreekwoord luidt dat iemand schittert door afwezigheid en dat was voor mij zeker, en misschien voor jullie, een schok. Maar “the show must go on” en zo is het ook met een Algemene Leden Vergadering. Het was mijn plan om feestelijk afscheid te nemen en in deze rubriek voor de laatste keer terug te blikken. Dat laatste kan ik doen op negen jaar voorzitterschap, maar niet op de vergadering, ik was er immers niet bij maar vernam dat het met 85 aanwezige leden een succes was en dat Marleen van Paassen als secretaris, Dennis de Ket als bestuurslid Horeca en Patrick Kriek als uw nieuwe voorzitter zijn verkozen. Ik kan dus met een gerust hart mijn taken neerleggen. En dat afscheidsfeest? Dat komt later zo heeft het bestuur mij beloofd, eerst helemaal beter worden want op een no show zit niemand meer te wachten.

 

Bedankt voor die blumen

Het aantal mooie en positieve reacties de afgelopen dagen was overweldigend. In een brief, mailtjes, appjes, mooie woorden etc. kreeg ik veel waardering voor de invulling de afgelopen negen jaar. Soms zat ik met tranen in de ogen van de mooie en lieve woorden. Dank daarvoor! Ik heb mijn rol als voorzitter van sv KMD de afgelopen negen jaar met ongelofelijk veel plezier ingevuld. Het is tijd voor een rol langs de zijlijn, loslaten en afstand nemen. Deze rol die zo intens is geweest, je dagelijks leven heeft beheerst, gaat niet in je koude kleren zitten. Patrick heeft me gevraagd of ik de ontvangst en ambassadeursrol op zaterdag in de bestuurskamer wil blijven doen, want hij staat als speler van VE35-2 op het veld en ik ga me inzetten voor het vrijwilligersbeleid. En ……… ik blijf natuurlijk supporter van KMD1 en al die andere elftallen. Jullie gaan me dus nog genoeg tegenkomen langs de lijn.

 

Wees zuinig op de vereniging

KMD is een club voor het leven, we zijn meer dan alleen voetbal. Je kunt bij ons terecht vanaf je geboorte tot zeer hoge leeftijd op het veld, in de kantine en in wat voor vrijwilligersfunctie dan ook voor sport en gezelligheid. We hebben onze (sportieve) ambities vastgelegd in het beleidsplan 2020-2025. Het beleid is een mooi stuk papier, maar het gaat er om dat die plannen worden omgezet in zichtbare daden en gedrag. Die daden en het gewenste gedrag hebben we verwoord in de clubcultuur en de kernwaarden. Ik heb wel eens eerder in deze column gesteld dat de clubcultuur het succes is!

Hoe ik dat heb ervaren? Je bent gekozen door de leden en bent dienstbaar aan de leden. De vereniging draait om mensen. Daarbij is het belangrijk dat elk lid “gezien en gehoord” wordt. Oprechte aandacht dus. Een mooi compliment kreeg ik van een bestuurslid van een andere vereniging die wekelijks mijn column las “Jij hebt (met de mensen om je heen) KMD weer zijn KMD gezicht teruggegeven”. Dat bedoel ik dus met zuinig zijn op de vereniging.

 

Terugblik

Ach de dingen die ik jullie nog had willen zeggen, het moment is voorbij en komt niet meer terug. Ik had graag, ten overstaan van de leden, Ruud Boer willen bedanken voor zijn belangrijke rol en bijdrage in de sponsorcommissie. Samen met de sponsorcommissie heeft hij een prima structuur neergezet en een fantastische financiële bijdrage gerealiseerd. Frank Hollaar had ik graag het woord gegeven, want hij kan bevlogen praten over zijn bijdrage in onze vrijwilligersorganisatie en Dide? Ach Dide was een verademing in het bestuur: altijd de notulen op tijd, de jongens prettig en strak leidend op hun maandelijkse bijdrage in de vergadering en vooral de groei die ze heeft doorgemaakt. Als je een discussie aangaat met Marco Schregardus en hem “huiswerk” meegeeft, dan ben je een hele grote (grapje). Het knuffelmoment met het bestuur komt later. Beter is het om nog eens wat hoogte en dieptepunten te benoemen.

 

Hoogte en dieptepunten

Als bestuurslid heb ik het ook zwaar gehad. Net toen de feestcommissie terug was en we een paar mooie feesten hadden gehad, liep het in 2017 uit de hand met slachtoffers tot gevolg. We, ik, was te naïef en hadden de beveiliging en toegang beter moeten regelen. Dat was een belangrijke les.  De ruzie tussen twee bestuursleden en de uiteindelijke verwijdering van die twee heb ik me persoonlijk erg aangetrokken. Ik had het achteraf anders moeten doen. Net als het debacle met de toenmalige TC waarbij we gelukkig nu nog met respect met elkaar omgaan. Het overkomt je! Net zoals de gestaakte wedstrijd van KMD1 tegen DSVP1 een zwarte bladzijde is of de Corona crisis in 2020-2021, toen we de boel bij elkaar hebben weten te houden. Met het crisesmanagement dat we toen met het bestuur hebben opgezet, ben ik weer heel trots. De hoogtepunten zijn gelukkig talrijk. Zo is er echt beleid gevoerd op “KMD club voor het leven”, hebben we baby’s van spelers als lid en waren we de eerste Westlandse vereniging met Walking voetbal. De groei van de vereniging, naar nu een maximum, een tweede kunstgrasveld, extra uitbouw met kleedkamers en de vereniging die we nu zijn met aandacht voor de maatschappij en onze omgeving (buren). Er wordt door de gemeente Westland en betrokken partijen met waardering over KMD gesproken. De vereniging bruist, de energie in de vereniging is groots en dat trekt sponsoren aan en zorgt voor allerlei activiteiten waarbij het Sem Steijn toernooi een mooie affiche is geworden, de structuur bij en het niveau van onze jeugdteams en zo kan ik nog wel even doorgaan, want er is ongelofelijk veel neergezet en gerealiseerd. Ik heb dat natuurlijk nooit alleen gedaan, maar met een geweldig bestuur, vrijwilligers van de diverse commissies en enthousiaste leden. Bedankt dat ik deel uit mocht maken van jullie club.

 

Langs de lijn

De cirkel is bijna rond. De reden dat mijn voorganger Hans Verschoor mij benaderde voor de rol van voorzitter was het geslaagde jubileumfeest rond het 75 jarige jubileumfeest. Het KMD boek “Je had er bij moeten zijn” met mooie verhalen over de KMD historie, heb ik negen jaar lang, met deze column, kunnen aanvullen met mijn persoonlijke beleving bij KMD. Ik was niet fysiek aanwezig langs de lijn deze zaterdag, maar werd wel op de hoogte gehouden van de wedstrijdstanden en -uitslagen. KMD2 en de Dames1 konden hun wedstrijd helaas niet winnen. De JO19-1 speelde thuis tegen de koploper Olympia. Van coach Appie Chtatou begreep ik dat het een spectaculaire wedstrijd was, die nipt met 2-3 werd verloren, nadat er in de slotminuten nog een penalty door KMD werd gemist. Zonde! KMD1 gaat na verdiende winst op Concordia met 4-2 op voor het periode kampioenschap. Volgende week uit bij Wilhelmus kunnen staf en onze jongens de eerste prijs van het seizoen binnenslepen. Ik hoop op steun van veel supporters. Succes mannen, ik ben trots op jullie!

 

Adieu!

Peter van den Berg, oud-voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
c1929cc2-56a7-4f7e-b948-5a597c667f5a c1929cc2-56a7-4f7e-b948-5a597c667f5a
Foto KMD jubileum Foto KMD jubileum
Je had er bij moeten zijn Je had er bij moeten zijn
KMD Patrick KMD Patrick
Peter bedankt Peter bedankt