Trots en teleurgesteld

Trots

Wat heeft een ieder die een bijdrage heeft geleverd voor de voedselbank zijn of haar best gedaan. Een bestelwagen vol van Vitis Welzijn was gevuld met levensmiddelen. “De opbrengst” in de week van de armoede was een succes en toont de vereniging op haar best. Het maakt me enorm trots dat we met elkaar inzien dat voetbal een bijzaak is en dat het in het leven o.a. draait om saamhorigheid, gelijkheid en samen delen.

Het is ook die sfeer die de aanvoerder van KMD1, Jesse de Waard, aangaf toen hij met grote letters in de krant stond en quote “dat de clubcultuur van KMD nooit verloren mag gaan”.

Bij KMD helpen de ouderen (leiders, staf, senioren, selectiespelers etc.) de jongeren met trainingen, het goede voorbeeld geven, de aandacht voor elkaar, de pupil van de week etc. en doe je iets voor de vereniging.

Bedenk wat jij voor de club kan doen? Want de club doet heel veel voor jou! Iedere week zorgt scheidsrechtercoördinator Ruud Fidder er voor dat er voldoende scheidsrechters zijn, organiseert Dide van Adrichem de keuken en barbezetting, heeft de jeugdcommissie een perfecte structuur staan van leiders en ouders die er voor zorgen dat er elke wedstrijd weer kinderen op tijd op “uit” en “thuis” locaties zijn en dat er met plezier wordt gevoetbald. Fantastisch vond ik het dat we deze zaterdag weer twee babyleden hebben verwelkomd op de club en zag ik de ouders trots hun nieuwe kroost presenteren. Van Montserrat Clavel kregen ze hun eerste KMD bal en nu maar hopen dat de ouders er echte KMD jeugd van kunnen maken dan houden we het etiket van “KMD = familieclub” ook in stand.

 

Op de koffie

Met 54 teams hebben we weldra een ondergrondse parkeergarage nodig omdat de parkeerplaats overloopt, we zijn bezig met een aanvraag voor extra veldverlichting en kunstgras om onze belofte dat elke team 2x kan trainen te blijven waarmaken en we hadden nog meer wensen die beoogd nieuw voorzitter Patrick Kriek en ondergetekende “op de koffie bij de wethouder” hebben meegegeven. Op de laatste Algemene Ledenvergadering van 2022 is al uiteengezet dat KMD tegen haar grenzen van de leden en veldcapaciteit aanzit en dat groei geen optie meer is maar stabilisatie van het aantal leden de inzet is. In onze capaciteitsplanning proberen we de jeugd op orde te houden en zorgt de doorstroming van jeugd naar senioren aldaar voor aanwas rekening houdend met stoppers percentage. Alleen het aantal stoppers is minder dan gepland. Voorlopig redden we het nog met vroeg beginnen en later eindigen. Bij meer verenigingen in het Westland is dit een bekend vraagstuk omdat de bevolking in Westland groeit maar de (sport) faciliteiten achterblijven.

Het woord weekend voetbal is weer gevallen en zo passeerden meer scenario’s de revue. Het parkeerprobleem gaat de gemeente niet voor ons oplossen, we zullen zelf “de fiets” intern moeten promoten of zelfs verplicht stellen voor thuisspelende elftallen. 

Deze zaterdag hadden we ook drie nieuwe sponsorcontracten te ondertekenen en waren vertegenwoordigers van Sjenkels Kappers, Zon op Water, Verschoor Groep en Vitis Welzijn te gast in de bestuurskamer. Bovengenoemde maakt het ook weer leuk om met de vereniging en als bestuurder van KMD bezig te zijn.

 

Niet leuk

De randzaken die we uit onze vereniging willen bannen en die het besturen tot een negatieve zaak maken, hebben vooral te maken met agressie en hufterig gedrag. Als dat door sporters/mensen van buiten de vereniging wordt veroorzaakt, zijn jeugdvoorzitter Martijn Tasma en bestuurslid normen en waarden Marco Schregardus een belangrijk deel van hun vrije tijd bezig om besturen van die verenigingen aan te spreken, de KNVB mee te nemen en ouders en stafleden die gepikeerd zijn of nog erger de spelers en vrijwilligers die het betreffen weer de juiste aandacht te geven. We doen er alles aan, maar het is niet leuk en aan de bereidheid van een bestuurslid of vrijwilliger om zijn nek uit te blijven steken, komt een eind.

Als het probleem en de agressie intern, dus door spelers, ouders, supporters etc. van KMD wordt veroorzaakt, hebben we een groot probleem. Niet leuk vervang ik hierbij door schandalig omdat het respect ontbreekt naar de vereniging toe, de vrijwilligers en bestuursleden die hun stinkende best doen om KMD die nette club te laten zijn. Degenen die het betreft, schaam je diep. We spreken je aan en vragen je bij herhaling de vereniging en het sportpark te verlaten. Niet leuk, maar noodzakelijk om de clubcultuur waar we trots op zijn in stand te houden.

 

Op het schild

In mijn vorige column heb ik aangegeven dat we ons voetbal misschien te belangrijk maken. Zeker bij de jeugd. Het is en blijft een spelletje en het plezier staat voorop. Natuurlijk wil je een wedstrijd winnen! Dat doe je op basis van (persoonlijke) voetbalkwaliteit, je laat zien dat je beter bent en dat druk je uit in een score. En als hunnie er meer scoren dan wij, zijn zij meestal beter en gaan we na afloop weer blij de kleedkamer in, want we hebben er alles aangedaan, we hebben lekker gesport en een leuke ochtend en middag beleefd.

Waar we het elftal, de selectie, de spelers privileges geven en het resultaat belangrijk maken, zetten we het team, of als ouder je eigen kind, zelf op een schild. Daar moet je erg zuinig mee zijn omdat je er als jonge speler/jeugd nog niet aan toe bent. Pas in de seniorenselectie kun je misschien als speler omgaan met “de druk” van selectievoetbal, de privileges die er zijn en is winst of een kampioenschap van KMD1 voor de vereniging, de supporters, uitgangspunt en een gezonde doelstelling. Daar hebben we een uitgebreide en goed betaalde trainersstaf voor en deskundige leiders. Want juist hier geldt dat een jonge speler goed begeleid moet worden, omdat ze wisselvalig en nog onzeker zijn. Daarom is het belangrijk dat de ouders, begeleiders en de spelers zelf met beide benen op de grond moeten blijven staan. Het kunnen relativeren van “een spelletje” is een belangrijke opgave.

 

Langs de lijn

Vandaag genoot ik van de doelpunten van de jongste en oudste speler bij KMD1. Leandro Havinga wordt bestempeld als een groot talent en manifesteert zich fantastisch op ons hoogste niveau. Hij scoorde met een wonderschoon doelpunt de gelijkmaker tegen DWO. Na afloop blijft hij nuchter en streeft ernaar om elke week weer beter te worden. Mooie vent! Dat geldt zeker voor onze routinier Jesse de Waard die voor rust op schitterende wijze KMD op voorsprong zette. Na rust zag ik weer een “ander” KMD, dat de wisselvalligheid van dit team bevestigde, de wedstrijd uiteindelijk uit handen gaf en met 2-3 verloor. Dat gold ook voor de Dames1 en KMD2 die hun wedstrijd met één doelpunt verschil verloren en als Jack van der Knaap die bal niet op de paal had geschoten of als Fleur of Quinty of ……….. dan ……..

De JO19-1 liet er tegen Alexandria ’66 uit Rotterdam geen twijfel over bestaan wie de beste was. Ze wonnen met maar liefst met 5-1 en staan inmiddels op een mooie klassering in de

3e divisie. Komende week is er i.v.m. de herfstvakantie een inhaal- en bekerprogramma.

KMD 1 speelt dinsdag as. in de KNVB beker thuis tegen Slikkerveer. Aanvangstijd is 20.15 uur.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.29.36 WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.29.36
WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.29.45 WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.29.45
WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.30.00 WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.30.00
WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.30.31 WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.30.31
WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.30.41 WhatsApp Image 2023-10-15 at 12.30.41
39f29ef6-85ba-4523-bc71-dfe9301cf6f2 39f29ef6-85ba-4523-bc71-dfe9301cf6f2
a6253812-5adf-47a6-b17e-9cb1d858b1c9 a6253812-5adf-47a6-b17e-9cb1d858b1c9
c2e66869-24df-4ad8-917f-010a639c4667 c2e66869-24df-4ad8-917f-010a639c4667
KMD-2023-Poster-ALV KMD-2023-Poster-ALV