Het geheime wapen

Campiones

Deze zaterdag was voor onze jeugd een gedenkwaardige dag. De JO19-1 werd voor de tweede keer in successie kampioen. Vorig seizoen werd promotie bereikt naar de vierde divisie en na één seizoen 4e divisie werd wederom promotie afgedwongen naar de 3e divisie. Wat een geweldige lichting is dit! Hoofd Jeugd Opleiding Jeremy van der Stap is jaren geleden begonnen met de samenstelling van dit team. Talenten in de dop, dat zag je al bij de JO13/15. Trainer coach Appie Chtatou heeft er kampioenen van gemaakt. Een gebalanceerd elftal zonder zwakke plekken, waar de invallers het team compleet maken met prima invalbeurten. Succes is doping en die instelling heeft het team het hele seizoen meegenomen. Met af en toe een uitglijder heeft het team niets gestolen en is het kampioenschap tegen gerenommeerde clubs verdiend. Dat is zeker ook dankzij de uitstekende rol van de staf en ouders geweest, die hebben bijgedragen aan rust en een goede organisatie rond het team.

Deze zaterdag won het team uit bij Capelle zeer verdiend met 0-4. Van kampioensstress was niets te merken en zelfverzekerd werd begonnen aan de wedstrijd. Ik heb genoten van de strijdlust en het surplus aan kwaliteit. Met rust stond het 0-3 en was de wedstrijd gespeeld. De “0” was heilig en er werd in de tweede helft dan ook niets weggegeven, zodat na het laatste fluitsignaal de ontlading mooi was om te zien. Uitgelaten spelers en ouders op de foto met de KMD-vlag. De zegetocht ging die middag verder op de boot van Nic Kouwenhoven en een afsluitende BBQ op KMD. Wat zit er een muziek in dit team en wat gaan we hopelijk snel veel plezier beleven aan deze jongens in de senioren. Het bestuur en heel KMD is trots op dit team, op deze jongens die voor het eerst in de geschiedenis van onze vereniging zijn gepromoveerd naar de 3e klasse.

Ik heb de voetbalplaatjes van de JO15 van 4 jaar geleden nog eens bekeken toen Appie coach was van dat team. Appie, je krijgt een standbeeld op KMD als je het nog eens flikt met die groep. 

 

Stoppen is geen optie

Je hebt voetballers in ruste die hun tas nog steeds klaar hebben staan. Je voetbaltas met je laatste schoenen doe je niet weg. Er zitten simpelweg te veel herinneringen aan. Die ene bal, de kleedkamer, de verhalen, de vriendschappen, de euforie, de krat na de wedstrijd en de spierpijn na afloop zitten onuitwisbaar in je hoofd. Voetbal verbindt en brengt veel meer dan die ene wedstrijd of een kampioenschap. Kameraadschap en het met elkaar toeleven naar de wedstrijd van zaterdag. Je voetbaltas inpakken, heb ik alles bij me en dan naar de club, waar je elkaar ontmoet in de kantine. “Aanvoerder mag ik deze wedstrijd linksbuiten?”, “Is Cees er niet?”, “Nee Cees is geblesseerd”, “Wie speelt er dan op de plek van Cees?”, “Jij staat vandaag de eerste helft reserve”, “Potver, heb ik daar de hele week voor getraind en gisterenavond speciaal macaroni gegeten en vroeg naar bed!”, “maar Ok als jij vandaag niet wil winnen, moet je me maar reserve zetten”. “Kun je niet beter Marcel reserve zetten, die bakt er niets van!”. “Bij KMD krijgt iedereen zijn minuten, dus vandaag sta jij reserve!”.  Zo maar een dialoog opgetekend in de kantine.

Oud 1e elftal spelers Hans van de Wetering en Teun Kardol lieten in het KMD boek “Je had erbij moeten zijn” in 2013, nadat ze al 10 jaar waren gestopt, optekenen dat ze nog steeds de tas klaar hadden staan en zo konden invallen. Ze waren dan wel fysiek gestopt, maar mentaal spelen ze nog steeds hun wedstrijden. Langs de kant van het veld, kijkend naar de wedstrijden van KMD1. Een voetballiefhebber stopt nooit!

 

Pistolen Paul van Niekerk

Aanvoerder Wim van Wilgen van Veteranen II bevestigde het gerucht dat al maanden in de lucht hing. Ons oudst-spelende lid “Pistolen Paul” van Niekerk gaat stoppen. Paul is 62 jaar, is terugverhuisd naar Alphen aan de Rijn en vindt het mooi geweest. Paul kwam relatief laat op KMD zo rond de dertig jaar, omdat hij toen in Wateringen kwam wonen, en stond snel in KMD1. Hij was dan ook een begenadigd voetballer met een fijne pass en een doeltreffend schot.  Verdedigen kon hij ook en trainer Piet van Dijk zette hem dan ook wel eens op de backpositie. Maar het beste was Paul toch op het middenveld. Het liefst mid mid, maar daar stond in de hoogtijdagen Theo van de Wetering dus speelde Paul meer in een dienende rol.

Ik heb de eer gehad zeker twintig jaar met Paul te hebben gespeeld in KMD2, 3, 4, 6 en in de Veteranen. Samen met Joopie van Zanten vormde hij (en nu nog) het middenveld. Het was mij een eer om met Paul te voetballen. Paul was en is bescheiden maar een erg goede en sympathieke voetballer en in de Veteranen zelfs jaren onze aanvoerder. In een team met Marco Schregardus alias “de Breje”, Koen “the Legend” Berkien en zeker met ondergetekende werd het leiden soms ook lijden voor Paul. Maar jongens, wat hebben we een mooie wedstrijden gespeeld en vooral veel gelachen en meegemaakt. Zo stonden we in 2010 als enige KMD-team ooit op de middenpagina van de VI, speelden we een toernooi in de Amsterdam Arena, wonnen we een auto bij de loterij op het sv Erasmus toernooi waardoor we van de verkoop opbrengst een jaar lang gratis bier hebben gedronken, de trips met het elftal naar Brugge, Heerenveen waar Paul als enige over een sloot van 6 meter fierljepte etc. etc. en zo zijn de anekdotes ontelbaar. Op Paul kan je rekenen, hij is loyaal en betrouwbaar en ik mocht hem toespreken toen hij de speld van het 25-jarig lidmaatschap van KMD ontving. Van Paul was het credo “stoppen is geen optie”, de eretitel KMD’s oudst- spelende lid moet hij na dit seizoen laten aan Joopie van Zanten want Paul stopt er echt mee. Het huidige elftal gaat hem ongetwijfeld een passend afscheid geven, want dat hoort, voor Paul om nog één keer de trekker als “Pistolen Paul” van Niekerk over te kunnen halen.

                                                         

Als het tegenzit

Terugkomen uit geslagen positie, nooit het koppie laten hangen, met z’n allen er een scheppie bovenop doen. Waar komt het defaitisme vandaan dat het in de wedstrijd allemaal tegenzat? Dat de scheids de wedstrijd beïnvloedde? Dat er te veel bepalende spelers geblesseerd waren? Dat spelers hun niveau niet haalden? Of dat er te veel spelers geblesseerd zijn? Dat je daarom niet scoort? Als je bovenaan meedraait voelt niemand nooit wat en bij een kampioenswedstrijd wil iedereen spelen en is niemand geblesseerd.

Waar haal je de kracht voor verandering vandaan? Hoe toon je veerkracht? Allereerst geldt voor een voetballer dat hij of zij fit moet zijn. Een fitte speler is zelden of nooit geblesseerd. De spieren goed onderhouden doe je natuurlijk op het trainingsveld daar moet je de uren maken. Je traint extra voor jezelf en verzorgt jezelf goed. Je ligt thuis op een matje je Pilates- oefeningen te doen, let op je voeding en neemt voldoende rust. Juist fysieke fitheid geeft aan het einde van het seizoen de doorslag.

Een onderschoven kindje is de mentale fitheid. Mentaal fit ben je als je vrij bent van stress en angst. Je toont lef, loopt elke zaterdag met de borst vooruit en laat het kaas niet van je brood eten omdat je scherp bent. Je denkt vooruit, hebt vertrouwen en dat uit je in een voorbeeldige beleving en strijdlust. Een positieve instelling wint het altijd van een negatieve. Het is positief als je de oorzaak van een verlies niet buiten jezelf zoekt, maar “in de spiegel kijkt”, leert van gemaakte fouten en je laat zien dat je het de volgende keer beter doet. De koppies gaan niet omlaag, die gaan omhoog! Je verstopt je niet door anderen de schuld te geven maar je toont verantwoordelijkheid en lef door je kwetsbaar op te stellen en te praten over je teleurstelling met maar één doel: we komen hier met het hele team uit en spreken het onvoorwaardelijke vertrouwen in elkaar uit en de eerstvolgende wedstrijd wordt gewonnen. Dan ben je echt een team, dan toon je met elkaar veerkracht.

 

Henk van Stee, woensdag as. bekerwedstrijden en zaterdag huldiging kampioenen

Er is de komende week een interessant programma op KMD. Maandag as. staat oud-prof Henk van Stee om 18.00 uur op het veld om een proeftraining te geven aan onze JO11 en -12.

Woensdagavond om 19.30 uur, de avond voor Hemelvaart zou ik maar op KMD komen kijken naar:

* MO15 vs Forum Sport MO15,

* MO20 vs RKAVV MO20

* JO15   vs GSC Esdo JO15

* JO17   vs VELO JO17

Zij spelen respectievelijk een ¼ of een ½ finale voor de Haaglanden/Fevo West Cup. Vier wedstrijden vol spanning en sensatie. Komt dat zien!

Zaterdag belooft een mooie dag te worden dan worden de kampioenen KMD5 en de JO19-1 gehuldigd. De MO20 haalde en huzarenstukje uit door met maar liefst 4-1 te winnen van de meiden van Quick Boys MO20. Bij winst zaterdag as. uit bij SCPB’22 in Badhoevedorp komen ook zij op het podium in de kantine. Wat een feest zal dat worden zaterdag as.

                       

KMD1

KMD1 kreeg de kous op de kop bij Duindorp en verloor met 2-0. Zaterdag as, staat de belangrijke wedstrijd tegen Schipluiden op het programma. Of het voor de jongens van KMD1 ook feest wordt, bepalen ze zelf. De komende wedstrijden hebben de jongens alles in eigen hand om handhaving in de 3e klasse te bewerkstelligen. Komt allen onze jongens steunen. Ik zal mijn moeder weer uitnodigen, die brengt geluk!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230513-WA0000 IMG-20230513-WA0000
IMG-20230513-WA0001 IMG-20230513-WA0001