Helden van de club

Het bestuur

De bestuursleden zijn de absolute helden van onze vereniging. Want als je verantwoordelijkheid neemt en veel tijd investeert om anderen een plezier te doen, dan sta je op de hoogste trede. Niet alles gaat goed binnen de vereniging en er is altijd kritiek, maar zolang leden alleen maar klagen maar niet zelf de handschoen oppakken of hun vinger opsteken maar niet naar voren stappen om belangrijke taken te vervullen, staat dit bestuur op eenzame hoogte. Als ik zie hoeveel werk en tijd Dide van Adrichem (secretaris), Patrick Kriek (technische zaken), Marco Schregardus (normen en waarden), Martijn Tasma (jeugdvoorzitter), Ruud Boer (sponsoring), Joost de Waard (penningmeester) en Frank Hollaar (vrijwilligers) in de club steken, chapeau, diepe buigingen en driemaal HOERA! Maar ook het plezier en het onderlinge respect is groot en daardoor houd je het al zo lang met elkaar uit. Het met elkaar volhouden is ook een belangrijke kerncompetentie, loyaal zijn en aanblijven ook als het tegenzit of moeilijk is. Het is als in een huwelijk, het blijft hard werken maar de mooie momenten hebben de overhand en allen kunnen de zon op KMD doen schijnen. Ik ben vereerd om met dit span samen te werken en vind het heerlijk om met deze positivo’s vorm te geven aan onze vereniging.

 

De ereleden en leden van verdiensten

Resultaten uit het verleden zijn geen garantie voor de toekomst. Maar als het gaat om de leden die zich in het verleden verdienstelijk hebben gemaakt, geldt dat zij de toekomst van KMD mede hebben bepaald. De vereniging is organisch, een barbapapa die zich vormt om de leden en de koers die alle voorvaderen hebben ingezet, en het resultaat wie we nu zijn en waar we nu zitten. In elke periode heeft een bestuur iets toegevoegd en zijn we allen veel dank verschuldigd aan de oud-bestuursleden. Degenen die extra veel hebben betekend, zijn erelid geworden. Een aanzienlijk deel van de ereleden is inmiddels overleden en hebben de eretitel “gouden doden” meegekregen. Er zijn nog tien giganten in leven: Engel van Zanten heeft jaren geleden zijn lidmaatschap opgezegd, maar Jeffrey Mullenders, Ab van den Berg, Ton Moret, Harry Meijers, Leo Alleblas, Jan van Eck, Jan Middendorp, Gerrit de Waard, Wim van den Berg en Hans Verschoor zijn nog regelmatig te bewonderen op de club. Zij hebben de ruggengraat van de vereniging mede bepaald en verdienen een leven lang respect voor hun bijdrage.

                                                         

De vrijwilligers

KMD telt ongeveer driehonderd vrijwilligers. Als je vrijwilliger bent, ben je ook een held van de club. Vrijwilligers geven immers het goede voorbeeld aan alle leden en hebben “hart voor de zaak”.  Al vaker in deze rubriek heb ik mijn waardering en de absolute noodzaak uitgesproken voor de vrijwilligers. Ze zijn “de rode draad” in de vereniging en onmisbaar, want zonder vrijwilligers heb je geen vereniging en is er geen organisatie. Dankzij de vrijwilliger kan uw kind of de senior een wedstrijd spelen, kan er gebruik worden gemaakt van een schone kleedkamer, wordt er getraind, een opstelling gemaakt, kunt u een consumptie verkrijgen in de kantine en worden de wedstrijden geleid etc.

Ieder jaar wordt er een vrijwilliger van het jaar gekozen. Het hele seizoen is dat een eer voor Ricky van Wilgen. Alle supporters, ouders en spelers zouden wekelijks een klaterend applaus moeten geven aan de vrijwilliger.  Namens het bestuur een applaus (https://www.youtube.com/watch?v=barWV7RWkq0.) aan alle vrijwilligers.

 

De families

Op KMD mogen we nooit vergeten dat de vereniging in 1939 is opgericht door acht tuinderszonen en dat het hart van de vereniging toentertijd bestond uit families. De families waren alom vertegenwoordigd op de club en zorgden voor de sfeer en de cultuur die door vaders, moeders, ooms en tantes als vanzelfsprekend werd doorgegeven. De bekendste en grootste nog aanwezige familie op KMD is de familie Van de Wetering. Janus van de Wetering was de eerste voorzitter van KMD en met zijn broers en later de kinderen, de neven, de nichten en de aangetrouwden waren zij het gezicht van de club met inmiddels de vierde generatie nazaten. Maar dat gold ook voor de oerfamilies van het eerste uur, de Zonnevelden, de Moretten, de Van Zanten, de Boeters, Reeuwijken, Roobol, Van Zundert niet te vergeten etc.

Van 1975 tot 2015 had KMD 40 jaar lang een familie-toernooi waar in de hoogtijdagen 16 families streden om de KMD familiebeker. Ik kan u vertellen dat het jarenlang de grootste eer was om op KMD die beker te hebben gewonnen. Juist in die tijd verdiende KMD het predicaat familieclub en als je nu bekijkt na afloop van een wedstrijd van KMD 1 wie er aan de bar nog steeds de dienst uitmaken dan zijn dat nog steeds de Van de Weteringen, de Zonnevelden, Boeters en de van Zanten, terwijl de Reeuwijken “rustig” in de kantine hun biertje drinken. Anno 2023 is het nu de tijd van de nieuwe families: van de Waard, Boutkan, Soer, Schaaff, van Wilgen, Assies en tal van nieuwe aanwas. Maar de tijden van de grote families zijn voorbij, zoals ook het familietoernooi, helaas. We zijn nu met z’n allen één grote familie als we op 17 juni as. het All Stars Toernooi spelen.

 

De selectie

Als je in de hoogste elftallen speelt, ben je ook een beetje held van de club. Een beetje, want bij KMD telt ieder lid en is de MO15-1 bijna net zo belangrijk als KMD1. Bijna, omdat nu eenmaal geldt dat de beste voorzieningen toch voor KMD1 zijn. Zij hebben een trainersstaf met verzorging, een leider en de beste faciliteiten etc. Het moet dan ook een eer zijn om, als kind van de club zo lang mogelijk, in KMD1 te spelen en te weten dat zoveel leden en vrijwilligers voor je klaar staan. Als de MO15 kampioen wordt, is er een huldiging in de kantine en spreekt de (jeugd)voorzitter een mooi woordje en is er taart of patat. Als KMD1 kampioen wordt, is het groot feest, staat de kantine op z’n kop, staat die prestatie in alle media en wordt er clubgeschiedenis geschreven. Die aandacht is er nu eenmaal alleen voor het vlaggenschip. Die aandacht is mooi voor de jongens en de staf van KMD1, maar bij KMD vinden we het nog mooier dat zij hun voorbeeldfunctie laten gelden door de jeugd te trainen, te fluiten etc. om hierdoor een bijdrage te leveren in de verbinding van de club. Juist dan laat je zien dat je een held bent en met recht onderdeel van de familieclub. Zo mooi dat onze jeugd laat zien, dat zij een fanatieke supporter van KMD1 is. Het zorgt wel voor een lege tribune omdat het getoeter en getrommel lekker veel lawaai maakt. Lekker boeien, want zo steun je je club.

 

Heroes

Als je het hebt over helden, moet ik denken aan het lied Heroes van David Bowie. Wij kunnen allemaal helden zijn voor één dag, zingt hij. Dat kan bij KMD op elke zaterdag als we met elkaar lekker sporten, het gezellig hebben, ons sportief gedragen, de kantine netjes opruimen en er met elkaar een fantastische dag van hebben gemaakt. En wil je meer weten over de KMD geschiedenis lees dan het boek “Je had er bij moeten zijn” over 75 jaar KMD.

 

                       

KMD1 etc

Deze zaterdag was er vanwege de meivakantie een zeer beperkt programma. De maand mei betekent de beslissende fase voor de vraag “wie wordt er kampioen en wie degradeert er?”, “wie stopt er, wie wordt er nieuw lid van onze vereniging?”. KMD5 is de zekere kampioen. De JO19 - 1 en de MO20 hebben de titel voor het grijpen en KMD1 moet zaterdag 13 mei vol aan de bak uit tegen Duindorp, 20 mei de laatste thuiswedstrijd tegen Schipluiden en 27 mei de laatste wedstrijd van deze competitie uit bij MVV’27 om handhaving in deze klasse te bewerkstelligen.

We hebben er alle vertrouwen in, zeker als u weer massaal onze jongens komt ondersteunen. Dinsdag 9 mei as. speelt KMD1 in de halve finale om de Haaglanden Cup uit tegen te Werve. Komt dat zien!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230507-WA0000 IMG-20230507-WA0000
IMG-20230507-WA0001 IMG-20230507-WA0001
Je had er bij moeten zijn Je had er bij moeten zijn
Zonnveld KMD Zonnveld KMD