De nieuwe Messi

Ouders maken meer kapot

In elke lichting heb je er wel een paar, ouders die denken dat ze de nieuwe Messi in de familie hebben. Hun kinderen zijn talenten die net iets meer hebben dan hun leeftijdsgenoten en net iets meer doelpunten maken. Sommige ouders zijn al op jonge leeftijd bezig om hun kids met “het voetbalvirus” te vormen en er wordt al veel met de bal getraind. De jongetjes krijgen ook al een shirt met Tadic of Mbappe op de rug als ze net kunnen lopen. Er is niets mis met fanatieke ouders, aanmoedigen met de opa’s en oma’s is ook best leuk, maar je kunt ook overdrijven. Op jonge leeftijd wordt al met spelertjes geleurd, want wie weet vallen ze wel op bij ADO of Sparta etc. De verwachtingen van de nieuwe Messi zijn dan op 8 – 11 jarige leeftijd al torenhoog en de nieuwe Messi gaat er zelf ook in geloven want van de ouders, de opa’s en de oma’s en hun teamgenoten horen ze wekelijks hoe goed ze wel niet zijn. Bruut wordt het jonge ventje uit de vriendengroep van het elftal gerukt omdat hij hogerop moet, terwijl er dan juist in vriendjes geïnvesteerd moet worden en jongeren tot 12 jaar vooral moeten spelen en plezier maken. De nieuwe Messi moet ineens presteren want er moet op de zaterdag worden gewonnen. Hij speelt “met de punt naar voren” en verliezen is een zonde. Als je dan ook nog een schreeuwende vader of moeder langs de lijn hebt staan, stuur je aan op kiemende zaadjes voor het eerste trauma op jonge leeftijd. Ouders maken veel kapot door op deze, misschien door mij wat gechargeerde, destructieve wijze met hun kroost om te gaan.

Laat het jochie lekker met zijn vriendjes op KMD voetballen en bemoei je niet met het spelplezier. Een wijze les is dat als het jochie op 12-jarige leeftijd nog steeds wekelijks uitblinkt, er tijd genoeg is voor de nieuwe Messi om te wennen aan de zakelijkheid van een BVO of een andere vereniging. Laat het jochie op KMD lekker genieten van de Ffies-nacht, het voetbalkamp en de gemoedelijke sfeer van een club die de familiewaarden hoog in het vaandel heeft staan. Dat is het beste voor zijn ontwikkeling. Wist u dat slechts 5 – 10% van de nieuwe Messi’s KMD 1 haalt, dat in de 85-jarige geschiedenis van KMD slechts één speler (Sem Steijn) basisspeler van een BVO is geworden en dat onze jeugd op een zeer hoog niveau speelt, waar nog voldoende uitdaging en ontwikkeling voor het ontluikende talent mogelijk is? Zeker als het gaat om 8- 12 jarige kinderen, draait het om het opbouwen van zelfvertrouwen en vriendschappen. Maar beseft u lieve ouder, dat u de kiem bent van het eerste jeugdtrauma van uw kind als deze de overstap en het “hogere” niveau niet aankan en wist u dat de nieuwe Messi eerder een clubicoon op KMD kan worden als opvolger van Theo van de Wetering of Jesse de Waard? Tenminste, als hij niet is gestopt omdat u er het spelplezier vakkundig heeft uitgeramd. Lekker laten spelen dus en niet mee bemoeien.

 

Opgroeien

Het ene kind is het andere kind niet. Waar het talentje op 8-jarige leeftijd opvalt, kan hij vanwege een beperkte fysieke groei op 15/16-jarige leeftijd heel anders lopen en van de JO9-1 zomaar in de JO15-2 of JO15-3 uitkomen. Daar is niets mis mee want ieder kind “groeit” op zijn eigen tempo en moet op eigen wijze een plekje in de maatschappij vinden. Waar behendigheid met de bal op jonge leeftijd een kerncompetentie is, maakt het fysiek of kracht later erg veel uit. Als je, vooral bij Engelse en Franse topclubs ziet, hoeveel sterke Afrikanen in de top spelen. Nu moet de geschetste ouder uit bovenstaand hoofdstuk niet ineens ‘de kleine” aan de halters zetten, maar ik wil er maar mee zeggen dat het best uitmaakt waar en onder welke sterren je bent geboren en hoe je opgroeit. Messi kreeg groeipillen, Johan Cruijff speelde heel veel op straat in een tijd dat niemand een cent te makken had en bij de topverenigingen in de stad spelen er meer Marokkaanse en niet Westerse kinderen op hoog niveau omdat de ouders nauwelijks naar ze omkijken en er een soort overlevingsdrang is, die wij “verwende westerse mensen” een stuk minder hebben. Er zijn zoveel factoren die bepalen of een talent doorzet. Wees dus realistisch, stel geen hoge verwachtingen en laat uw kind met rust. Die rust is ook beter voor uw hart, want als u rustig bent, is dat een beter signaal  als voorbeeld naar uw kind toe. Ik heb een gruwelijke hekel aan schreeuwende en manipulerende ouders en ben erg gevoelig voor de parel die uw kind nu eenmaal is. Verpest het niet en projecteer niet uw eigen ambitie om het allerhoogste te behalen op uw kind. Laat het kind lekker meelopen bij de wedstrijd van KMD1, lekker trommelen op de tribune, spelen in de pannakooi, met een bal klooien met zijn vriendjes, zorg ervoor dat hij een flessie en een lekker broodje krijgt na afloop van de wedstrijd en dat als de zaterdag voorbij is, het hele gezin rept over een geweldige zaterdag op de club. Later kijkt uw kind met voldoening terug op die periode omdat ze samen met u zijn opgegroeid bij de club. Ik spreek uit ervaring. KMD heeft me zoveel gebracht en geleerd. Mijn jeugd op KMD was de mooiste tijd en ik gun het uw kind zo dat ze ook zo gelukkig opgroeien.

                                                         

All Stars

Op de site heeft u misschien de link (https://www.sv-kmd.nl/pg-21658-7-112273/pagina/kmd_all_stars_day.html) al gezien.  U kunt zich weer opgeven voor de afsluiting en het hoogtepunt van het seizoen. Het All Stars toernooi voor alle KMD-leden vanaf de

JO- en MO-17 is op zaterdag 17 juni. Wat is het leuk als Fleur & Fleur van de MO-20 samen spelen met Merijn Voorham van de JO19-2, Joopie van Zanten van de Veteranen II, Jop van Adrichem van KMD3, Marco Schregardus (bestuur), Peggy de Ket (dames 7 x 7), Wim Balijon (ouder) en Sam Haghighat (KMD 1)? Er is een BBQ, alle leden zijn er en er is muziek. Wat wil je nog meer? Inschrijven dus. Voor de jeugd is er in de ochtend weer de bekende sport en spel met springkussens etc. Zet 17 juni dus nu al in je agenda.

                       

KMD1 etc

Deze zaterdag geen KMD 1 op het veld. Vanwege het oneven aantal teams in hun poule waren ze vrij. Misschien wel goed om je op te laden voor de vier belangrijke wedstrijden die er nu aan komen. Te beginnen volgende week met de thuiswedstrijd tegen sv Madestein. Mooi weer, veel supporters en een mooi sfeertje moeten onze jongens de komende weken stimuleren om in het linker rijtje te eindigen. U komt toch ook?

KMD 2 verloor uit met 2-0 van Quintus en speelt het seizoen lekker uit. De MO-20 won knap met 5-3 van VDL en blijft op koers voor het allerhoogste. Dat geldt zeker voor de JO19-1 die met een 0-2 overwinning bij Foreholte blijven dromen van het kampioenschap in de vierde divisie. Die droom komt nu dichtbij en nu is het zaak om de benen op de grond te blijven en de rust te blijven vinden om lekker te blijven voetballen, want dat kunnen ze.

Ik kon niet helemaal wijs uit het programma zoals gepresenteerd op de site, maar zag wel dat de JO19-1 woensdag 26 april as. uit speelt tegen Forum Sport voor de Haaglanden Cup. Mooie pot om de talenten aan het werk te zien.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter