Calimero

Ik ben klein en zij zijn groot

KMD bestaat deze maand 85 jaar, op 27 april as. wel te verstaan. Het 75 jarige bestaan, tien geleden alweer, werd groots gevierd. Met 80 jarige bestaan was er aandacht tijdens de vrijwilligersavond, maar met 85 jaar doen we eigenlijk niets. Het is een tussenfase op weg naar het 100 jarige bestaan. Een status die V.v. Naaldwijk en Westlandia al hebben bereikt. Zij hebben dit jaar met vieringen groots uitgepakt. In Wateringen is het nog even wachten op het volgende feestje. Velo bestaat dit jaar 93 jaar en is in 2030 aan de beurt. Wat is er de afgelopen jaren veel gebeurd en wat zijn de genoemde verenigingen gegroeid! Velo is uitgegroeid tot een waar sportbolwerk en er wordt op het allerhoogste niveau van Nederland gebadmintond en gehandbald en het niveau in de andere takken van sport ligt ook hoog.  Velo is in ledenaantal 3x zo groot als KMD, met in totaal 2.600 leden.  Het maakt dat KMD een andere club is, waar er met 829 leden nog overzicht is. Je weet nog wie wie is binnen de vereniging en dat maakt het makkelijker maakt elkaar te kennen en in gesprek te raken vanwege de korte lijnen. Het predicaat familieclub werd de afgelopen vrijdagavond weer eens waargemaakt tijdens de feestavond voor de vrijwilligers. Secretaris Dide van Adrichem en penningmeester Joost de Waard waren verantwoordelijk voor een fantastische organisatie. Met een heus casino kon er aan speeltafels worden gegokt, op koptelefoons kon je luisteren naar je eigen silent disco en de dj’s Marc, Dion en mc Dylan zorgden voor de muzikale sfeer. De hoge opkomst van de vrijwilligers maakte dat het gezellig druk was en een mooie jaarlijkse traditie is dat de  bediening achter de bar in handen was van de complete staf van KMD1. Dat maakt een kleinere club als KMD groots. Met elkaar voor elkaar. Ik genoot van de jonge groep vrijwilligers, de jongens van onze jeugd die training geven aan een jongste lichting, die in de leuken staan, de nieuwe lichting vrijwilligers van de jeugdafdeling, die leider, hulptrainer zijn of achter de bar staan en de ouwe getrouwen op wie je al die jaren al kan rekenen. Het zorgde voor een mooie mix van vrijwilligers die genoten van een mooie feestavond en dat gaf, na het slotoptreden van “Elvis” vooral blije gezichten. We mogen best eens stilstaan waar de club nu staat. In 85 jaar zijn we een volwassen vereniging geworden met een solide organisatie die in het Westland inmiddels ook opvalt. Het bestuur is gevraagd om toe te treden tot de bestuurdersclub van 10 – 15 sportverenigingen in het Westland die met elkaar in gesprek gaan over bestuurs-vraagstukken (aanwas vrijwilligers, toegenomen agressie, ontwikkeling jeugd, inclusie, duurzaamheid, rol in de maatschappij etc.). We zijn geen calimero-vereniging meer, we zijn groots!

 

Inschrijfdag en de politiek op bezoek

Deze zaterdag was het een drukke dag voor mij. De inschrijfdag voor nieuwe leden startte deze zaterdag om 10.00 uur. De eerste gegadigden liepen echter al om 09.00 uur het clubgebouw in en om 09.45 uur was de rij aan wachtenden inmiddels zo gegroeid dat we echt moesten beginnen met de inschrijvingen. In het begin was het nog zoeken naar de organisatie, maar het kwam weer goed en met 75 nieuwe  inschrijvingen heeft de jeugdcommissie weer te kiezen en te puzzelen omdat we niet alle inschrijvers kunnen plaatsen. Al met al weer een succes en ook hier zag ik de blije gezichten bij de kinderen, die zo graag bij KMD willen voetballen, toen ze limonade kregen. Het is nog even spannend of we ze over een aantal weken ook echt blij kunnen maken. In de middag waren we gastheer voor de politieke partij Westland Verstandig. Zij kregen een mooie indruk van onze vereniging. Er was veel publiek vanwege de derby tegen Verburch en er was dankzij het getrommel van de JO12 veel sfeer. Je praat dan bij over van alles dus en onze wensen. Sport en verenigingen nemen een belangrijke positie in het beleid van de gemeentelijke politiek. Ik heb de politici uitgelegd dat KMD aan het maximum van haar capaciteit zit en dat groei onder de huidige omstandigheden geen optie is. Het doet ons pijn dat niet alle elftallen 2x kunnen trainen. Een extra kunstgrasveld zou verlichting kunnen bieden. Hebben we het nu over verlichting? Ook dat onderwerp werd weer eens besproken, na 2½  jaar lobbyen en politiek getreuzel, waardoor alles weer duurder is geworden. De aanwezige wethouder beloofde dat “we” deze zomer aan de beurt zijn voor LED verlichting. De wethouder van sport, de burgenmeester, de grootste politieke partij, ze hebben allen een middagje KMD beleefd en we kunnen onze wensenlijst opsturen.

                                                         

Onderzoek

Elvira en Fabienne zijn twee studentes van de Haagse Hogeschool die vandaag ook op bezoek waren op KMD. Bestuurslid Frank Hollaar begeleidt ze bij hun schoolopdracht voor een strategisch onderzoek bij KMD. Een enquête onder de leden is hierbij een onderdeel. Die kunt u vinden op de site (https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScTPDdiCzw9GwQXtfGViG75nOJiK7WVWbE97zkQmbyF68AptA/viewform). Als u deze nog niet heeft ingevuld, vragen we nogmaals aan u dat  te doen. Deze zaterdagmiddag waren zij onze speciale dag omdat “een dagje KMD” ook onderdeel uitmaakt van het beeld dat ze over KMD verkrijgen. De resultaten en aanbevelingen worden in juni gepresenteerd aan het bestuur.

                       

PR en Communicatie

We zijn al een tijdje op zoek naar een betere invulling van de PR en communicatie. Een geschikte vrijwilliger hebben we nog niet gevonden. Het blijft belangrijk om onze leden goed te informeren en het beleid en de cultuur nog beter kenbaar te maken. Via deze rubriek gebeurt dat wel maar niet alle leden lezen de site, er is dus meer nodig om dezelfde taal te spreken en te begrijpen waar KMD voor staat. Hoe bereik je iedereen? Hoe zorg je ervoor dat de uitgangspunten van het beleidsplan 2020 – 2025 en met name de kernwaarden worden doorvertaald en doorgegeven? Het is belangrijk dat we de kernwaarden beter en zichtbaarder communiceren aan de leden en dat we alle sociale media kanalen beter benutten. We lopen inmiddels achter op Instagram en Tik Tok. Zie jij hierin een mooie uitdaging? Meld je dan aan via voorzitter@sv-kmd.nl.

 

Pupil van de week

Jayden Reijgersberg was deze zaterdag onze pupil van de week. Een fris ventje van de JO11-1 die het super naar zijn zin heeft op KMD en een geweldige middag beleefde. Trots ging hij op de foto met zijn favoriete spelers Sam Haghighat, Boy Verwoerd en Jesse de Waard. U weet inmiddels wel dat de pupil van de week een mooie oorkonde, een medaille en bal met handtekeningen uitgereikt kreeg door Peter Duijsens. Maar Jayden, of beter gezegd, zijn ouders hadden ook een mooi presentje voor de selectie na afloop van de wedstrijd. Als dank. Zo vergeten spelers en Jayden deze dag nooit meer.

 

KMD1 etc

Ik begin met de jeugd. Waar in de poule van KMD1, Monster fier aan kop staat, won onze JO19-2, heel knap, van de JO19-1 van Monster. Om de koppositie in de vierde divisie liep de JO19-1 uit dankzij een mooie 3-0 overwinning op TOGB. KMD2 boekte een prima resultaat tegen het lastige Concordia 1-1 en KMD 1 wist Verburch op 2-2 te houden. Een wedstrijd met twee gezichten. Voor rust was Verburch duidelijk sterker en stond met 0-2 dik verdiend voor. Na rust kwam KMD knap terug en wist doelman Justin Vellekoop enkele gevaarlijke inzetten te keren, aan de andere kant belandde een vrije trap van Jesse de Waard op de lat en zo konden beide ploegen winnen en was een gelijk spel misschien wel de juiste uitslag. Volgende week heeft KMD1 geen programma, speelt KMD2 uit bij Quintus en gaan de JO19-1 en JO19-2 de bollenstreek in bij respectievelijk Foreholte en FC Oegstgeest. Zo kom je nog eens ergens als je in de hoogste jeugd van KMD speelt. KMD 1 speelt nog vier uiterst belangrijke wedstrijden tegen respectievelijk Madestein (thuis), Duindorp (uit), Schipluiden (thuis) en MVV’27 (uit).

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230416-WA0000 IMG-20230416-WA0000
IMG-20230416-WA0001 IMG-20230416-WA0001
IMG-20230416-WA0002 IMG-20230416-WA0002
IMG-20230416-WA0003 IMG-20230416-WA0003
IMG-20230416-WA0004 IMG-20230416-WA0004
IMG-20230416-WA0005 IMG-20230416-WA0005