Vrolijk Pasen

Eieren voor je geld zoeken

“Wat doe jij als er op KMD maar zeven inhaalwedstrijden worden gespeeld?” Goede vraag! De selectie was blij dat ze eens geen (oefen)wedstrijd hadden. Iedere zaterdag ben je immers al op KMD. Tijd voor andere dingen. Als u echt geïnteresseerd bent in het antwoord op de vraag, blijf even hangen. Voor een aantal is deze vraag al een reden om af te haken. Die zijn helemaal niet geïnteresseerd in de persoonlijke perikelen van de voorzitter. Ze lezen alleen de KMD items of lezen deze rubriek helemaal niet. Wat een geouwehoer van een voorzitter die zo nodig een column moet schrijven, wat een hoogdravend gelul. Een tussenweg is er vaak niet. You love or you hate de voorzitter. Als blikvanger van de vereniging word je vereenzelvigd met de beslissingen die nu eenmaal bij elke vereniging worden genomen. Bij de koers die de club vaart doe je dat voor de één goed en voor de ander ben je de grootste eikel op aarde. Het is goed zo en, zeker toepasselijk met Pasen, is dat nu eenmaal het kruis dat je draagt.

Je kunt niet met iedereen vrienden zijn en velen langs de kant doen de baan die jij hebt nu eenmaal veel beter. Goed, u kent mij misschien een beetje, ik mag dat toch wel met een knipoog zeggen? Om antwoord te geven op de vraag. Ik was deze zaterdagochtend op KMD en in de middag ben ik wéér niet met mijn vrouw naar de Boogaard gegaan, maar met een paar vrienden naar het café Locus Publicus in Delft. Daar weet de barkeeper mij inmiddels te vertellen dat KMD1 in het linkerrijtje staat en dat ze het nu vooral niet hoog in de bol moeten krijgen omdat “ze” zaterdag as. eerst maar eens van Verburch moeten winnen want anders zijn “ze” weer terug bij af. Kijk, dat vind ik nu mooi. Zelfs in Delft leven “ze” mee met KMD1. “Nog een half jaartje hé, ben je voorzitter toch?”. “Kom je dan vaker naar Locus?”

 

Autonomie

“Wat voor voorzitter ben jij eigenlijk?” Aan de bar met “wildvreemden” of in ieder geval mensen die ver van de vereniging afstaan heb je mooie gesprekken over KMD. Ze zijn niet bevooroordeeld en hebben nog geen mening over jou klaar. “Ik denk dat ik veel vrijheid geef en aan iedereen het vertrouwen om zijn of haar taak goed uit te voeren. Ieder bestuurslid kan zijn/haar rol invullen en de kwaliteiten of competenties invullen om er iets moois van te maken”. “Maar die vrijheid betekent ook dat niet alles naar wens of conform het plan verloopt?”. “Klopt, goed gezien barman”. “Het ene bestuurs- of commissielid verzuipt in de rol en de ander groeit en bloeit en weet de vereniging weer een stap verder te brengen en zit met plezier jarenlang in een functie bij de vereniging”. “Het is net als in het bedrijfsleven, niet iedereen kan met vrijheid omgaan en sommige zijn gebaat met strakke richtlijnen, protocollen en procedures”. “In mijn opinie werkt dat niet bij een vereniging, het is belangrijk dat wij zoveel mogelijk vrijwilligers om ons heen verzamelen die het leuk vinden om een taak uit te voeren en met plezier op de vereniging zijn”. “Het is dus belangrijk om te zorgen voor een goede sfeer en elkaar vooral te helpen, maar de taken die niet of goed genoeg worden opgepakt, vooral niet willen overnemen”. “Soms komt de vereniging op dat specifieke gebied niet verder”. “Dat spijt mij, ik kan het dan niet veranderen en faal in die sturing”. “Maar zo lang de meerderheid elke week lol beleefd aan KMD,  doe je het goed”. “Voor die paar die afhaken, is het spijtig”. “Net als in het bedrijfsleven gaan die op zoek naar een andere baan of trekken zich terug uit te vereniging”. “Daarom is het goed dat een voorzitter weer opstapt, met een nieuwe voorzitter ontstaat er weer nieuwe energie en komen de mensen die teleurgesteld afhaken, misschien wel weer terug om een functie in te vullen”. “En anders zijn ze altijd welkom bij Locus Publicus” aldus de barkeeper “want hier is het altijd feest, of je nu directeur, voorzitter, student, magazijnman, klaploper of dronkenlap bent, iedereen is welkom, zolang je de rekening maar betaalt”. “En voorzitter, wanneer nodig je ons nu eens uit voor een wedstrijd bij KMD?”, “Krijgen we dan ook een pas als toegangsbewijs voor het leven?”

 

Toegangsbewijs voor het leven

Iedereen bij KMD is altijd welkom, een “toegangsbewijs voor het leven” heb je niet nodig. Toen een zevental KMD-leden, in het jaar 2000 afscheid namen van KMD 4, bedachten we het ludieke feit om “de zeven” een toegangsbewijs voor het leven te geven. (1) omdat ze een meerwaarde zijn aan de bar van de kantine en (2) omdat het fantastische mensen zijn die we graag op KMD blijven zien. De toenmalige voorzitter, Leo Alleblas, verrichte de uitreiking en we hadden veel lol. Voor een aantal stoppers van andere elftallen was het subiet een reden om hun lidmaatschap op te zeggen omdat “de voorzitter” wel aan de stoppers van KMD 4 een bewijs van toegang voor het leven verstrekte en aan hen niet.

Eén grote grap natuurlijk, maar zo werd dat niet door iedereen gezien en de voorzitter had het gedaan, terwijl hij er feitelijk niets mee te maken had. Ach, kinnesinne zal er altijd zijn.

Toen we in 2013 het 75-jarige bestaan van KMD vierden, was het een ludieke actie dat iedereen, elk KMD lid en genodigde, een “een toegangsbewijs voor het leven” kreeg. Er werd nog net niet om gevochten maar degenen wiens naam per abuis verkeerd was gespeld, wilde wel subiet een nieuw pasje en van degenen die er toen niet bij waren, hoor ik nog steeds “wanneer krijg ik mijn pas?”. Ok, nu, in 2023 bij het 85-jarige bestaan van KMD weet ik het goed gemaakt. Wie een KMD “toegangsbewijs voor het leven” wil, kan zich nu melden bij voorzitter@sv-kmd.nl  De les na ruim 20 jaar is wel dat 2 van de 7 toen gestopte leden nog slechts regelmatig op KMD komen. Alleen Cees Zonneveld Pzn en Teun Kardol hebben nog het originele bewijs ergens in hun portemonnee. Hoewel, Teun zal het wel bij de verhuizing verloren zijn.

                       

14 april de medewerkersavond waar je bij geweest moet zijn

Bent u al vrijwilliger? Dan raad ik u aan om vooral vrijdag as. te komen op het feest voor de vrijwilligers. Bent u nog niet in de gelegenheid geweest? Meld u dan snel aan (https://www.sv-kmd.nl/nw-21658-7-4193634/nieuws/vrijwilligersavond_vrijdag_14-04-2023.html ) want het wordt heel gezellig. Je kunt onbeperkt een gokje wagen en dansen op de silent disco! Met meer dan 100 aanmeldingen is het ook nu al een succes en jij kunt daar nog bij zijn! Komen dus of anders meld je, je vandaag nog aan als vrijwilliger bij secretaris@sv-kmd.nl en kun je nog langs komen. 

 

KMD1 etc

Vandaag was het tijd om wedstrijden in te halen. De selecties hadden geen programma. Afgelopen week werd door een KMD Dames 1, 2 en MO20 combi gespeeld tegen Dames 1 van Monster uitkomend in de 3e klasse. De KMD-combi won met 5-1. Kun je nagaan als we het beste van de Dames van KMD komend seizoen kunnen samenvoegen? Dat zou mooi zijn? De JO19 staat dus nog een week langer aan kop van de 4e divisie. Maar nu komen de wedstrijden van de waarheid. Dat laatste geldt zeker voor KMD1 dat zaterdag as. thuis speelt tegen Verburch. In de laatste Westlandse derby van dit seizoen kan het team laten zien waar ze thuishoren. In het linker- of in het rechterrijtje. De trommelaars van de JO12 zijn er klaar voor om onze jongens te ondersteunen. Komt u ook? Of misschien al dinsdagavond as. om 20.30 uur? Dan speelt KMD1 voor een plek in de halve finale van de HC/AD Cup tegen KSD Marine. Tot dan!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230129-WA0000 IMG-20230129-WA0000
IMG-20230408-WA0002 IMG-20230408-WA0002
KMD3 KMD3
IMG-20230408-WA0000 IMG-20230408-WA0000
IMG-20230408-WA0001 IMG-20230408-WA0001