Quadruppel

Bier

In Locus Publicus heb ik veertig jaar geleden speciaal bier leren drinken. In een tijd dat Heineken de maatstaf was en je echt niet met een ander merk aan moest komen. Het was de tijd van “wat de boer niet kent, eet hij niet”. De gewoontes en het gedrag van de gemiddelde Westlander verander je niet zo snel. Tot tien jaar geleden was het in Westland ondenkbaar om een ander bier te schenken dan Heineken. Daar is de afgelopen jaren een kentering in gekomen, speciaal bier is in heel Nederland al jaren hip en de Westlander is inmiddels om. In Naaldwijk komt zelfs een speciaal biercafé en in menig voetbalkantine worden meerdere biermerken geschonken. Ik heb niets tegen Heineken, als je dorst hebt smaken de meeste pilsners lekker.  Maar als we er echt voor gaan zitten dan prefereer ik toch te beginnen met de IPA “Bird of Prey” van het Uiltje, daarna een lichte blonde van “Ter Doolen” of “de Guldenberg”, daarna een trippel van “Westmalle” en als ik dan nog zin heb de “Rochefort 8” of als ze hem hebben, de “Westvleteren 12”. Maar dat bier is zo zeldzaam, alleen rechtstreeks bij het klooster te halen of voor een woekerprijs van ruim €10,-- per fles via “de zwarte handel” te verkrijgen. Ach, als ik toch mijn gang had kunnen gaan bij het samenstellen van het bierassortiment op KMD dan hadden we een mooie kaart gehad. Ik denk dat we daar pas over tien jaar aan toe zijn, want dan is KMD een huis van de buurt en zitten we met al de KMD-pensionado’s op woensdagmiddag lekker te genieten. Waarom op woensdagmiddag? Dan is de Buiten Schoolse Opvang (BSO) er niet, alcohol en spelende kinderen gaan niet samen. Daar is de GGD in haar controlerapport heel expliciet over geweest.

 

Tassencontrole

Nog een mooi verhaal over alcohol. Het zal een jaar of acht geleden zijn. Met de Veteranen speelden we een toernooi bij TAC ’90. We verheugden ons al op de lekkere broodjes hete kip en bakkeljauw (over een lekker assortiment gesproken). Afijn we komen aan bij het sportcomplex, kregen we een tassencontrole. Wij dachten aan hygiëneregels, heeft iedereen wel een schone onderbroek bij zich? En we maakten al grapjes over een wapencontrole. We snapten echt niet waarom onze tas werd onderzocht. Bleek het te gaan om een alcoholcontrole. Of we de meegebrachte Whiskey, Barcardi en Jenever in wilden leveren!! We waren met stomheid geslagen. Het was een preventieve maatregel omdat de Hindoestaanse/Surinaamse gemeenschap graag wat sterkers bij de cola gooit en hele flessen sterke drank in hun voetbaltas meeneemt of stiekem onder de jas . Geen Hindoestaan of Surinamer die er bij stil staat om zijn club te steunen en aan de bar een cola-tik te bestellen. Nee, laat je club maar in de steek. Het toppunt van egocentrisme, van lieden die niet in de gaten hebben dat je juist je club steunt door gewoon aan de bar een consumptie te bestellen. Ik hoop niet dat we bij KMD op dit gebied ook tien jaar achterlopen en we bij de ingang van ons complex een tassencontrole moeten uitvoeren op flessen sterke drank. Of ben ik nu te conservatief en is het straks heel normaal dat een krat Kordaat wordt meegenomen omdat deze bij de Lidl slechts €10,-- kost? Goede lezers hebben opgemerkt dat ik dan liever één fles Westvleteren Trappist heb dan een hele krat Kordaat. Maar omdat ze die niet hebben op KMD, drink ik gewoon Heineken, een Texels Skuumkoppe of een Leffe Blond want ik steun mijn club. Het verhaal over TAC’90 doet me ook denken aan het beroemde boek Animal Farm, waar alle dieren gelijk zijn, maar sommige dieren zijn meer gelijk dan andere dieren en eigenen zich privileges toe. Jammer, als je jezelf belangrijker vindt dan de vereniging. 

 

Goed bezig

Deze zaterdag was de eerste zaterdag dat de jeugd nadrukkelijk de verbinding zocht met de senioren van KMD. Zo kwam de JO8-2 om 14.30 uur aan de hand van de selectiespelers het veld op en in de rust was er de penaltybokaal. De jeugdcommissie had een professionele trommel en toeters aangeschaft en het was met de vaste supporters, ouders en al die kinderen lekker druk op het complex. Een mooie KMD-zaterdagmiddag en een betrokkenheid van de jeugd naar ons vlaggenschip toe die we graag zien. Mooi om de inzet van de jeugd te zien, de spelers van KMD1 vonden de entourage prachtig. Alleen moeten we nog opzoek naar vaste trommelaars en toeteraars, want de mannen van de JO8 gingen liever voetballen achter de kleedkamers, die houden het nog geen hele wedstrijd vol op de tribune. Het is dus nog even wennen en zoeken naar de invulling. Prachtig dit initiatief van de jeugdcommissie. De tweede kans kledingmarkt van afgelopen zaterdag was ook een mooi succes en bracht een leuk bedrag voor de vereniging op. Goed bezig de dames en heren van de jeugdcommissie.

 

Afgekeurd

Deze zaterdag geen wedstrijd om te fluiten voor mij, in de ochtend waren de wedstrijden op de velden afgekeurd. Met het mooiste weer van de wereld werd er gelukkig op de kunstgrasvelden en in de middag weer gevoetbald. Op menig sportpark hing het bordje afgekeurd! Ik beticht machtswellustelingen en conservatieven er altijd van om een veto uit te kunnen spreken (ik bepaal) of de ander te kunnen beschuldigen dat deze er werkelijk niets van snapt. De waarheid omtrent het wel of niet terecht afkeuren, zal wel ergens in het midden liggen. Afijn, ik was vroeger altijd “doodziek” als ik niet het veld op kon en dat geldt zeker ook voor de jeugd die deze zaterdag het zonnetje zag schijnen en ’s middags verwonderd opkeek dat er wel werd gevoetbald. Leg dat maar eens uit aan een jonge knaap die met de bal onder zijn arm en in zijn Feyenoord-pyama naar bed gaat en droomt van doelpunten scoren in de wedstrijd van de volgende morgen. Afijn, ook hier leer je met teleurstellingen leven en excuses voor de verwarrende berichten op de site.

 

KMD1, KMD2, JO19 -1, JO19-2 en MO20

En misschien moeten we het voortaan ook over de MO20 hebben, die spelen immers ook hoofdklasse en wonnen hun uitwedstrijd bij SCW met maar liefst 4-7. Goed gedaan meiden en ik vind het super leuk dat jullie ook op de donderdagavond lekker blijven hangen in de kantine. Heel gezellig. Terug naar de jongens want ja, ja mensen voor de tweede keer in successie hadden we de quadruppel. Zowel KMD1, KMD2, de JO19-1 en JO19-2 wonnen hun wedstrijd. De JO19-1 staat door een knappe 4-1 overwinning op Schipluiden fier aan kop. Mijn bewondering voor de JO19-2 heb ik al meerdere keren met u gedeeld. Zij presteren in de Hoofdklasse tussen al die 1e jeugdteams buitengewoon, chapeau voor het team van speler Merijn Voorham en coach Jeremy van der Stap. Dat KMD2 hun wedstrijd met 3-0 won tegen Scheveningen 3 mag eigenlijk niet meer verbazen. Deze jonge gasten spelen wekelijks de pannen van het dak en vooral de tweede helft was een lust voor het oog. Chapeau!

KMD1 kwam gemotiveerd het veld op. Vanaf de eerste minuut was de bedoeling duidelijk, het team ging voor niets minder dan de winst. Misschien was het de spanning, de druk want er werden weer veel opgelegde kansen vermorst zodat het tot de rust, mede dankzij een noodzakelijke redding van doelman Justin Vellekoop, 0-0 bleef en Te Werve ook bleef geloven in hun kansen. KMD was de tweede helft nog dominanter en drukte Te Werve ver terug op eigen helft. Halverwege wist Sam Haghighat dan eindelijk de bevrijdende 1-0 voorsprong te scoren. Vlak voor het einde bracht invaller Thiemo Fidder de verdiende 2-0 op het scorebord. Na afloop was er opluchting, het besef en het vertrouwen dat als we koordater, daadkrachtiger en vooral meedogenlozer zijn in het benutten van de kansen, we weer naar boven kunnen kijken en wegkomen van de onderste plaatsen.

Volgende week staat er weer een belangrijke wedstrijd op het spel. Uit bij Lyra hoop ik dat de jongens de opgaande lijn kunnen voortzetten. Komt allen kijken in de Lier om onze jongens aan te moedigen.

 

Maak er een mooie week van. Er is volgende week geen column omdat ik bij een festival van het betere lied ben, maar ik kom wel heen en weer op de zaterdag.

 

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230312-WA0000 IMG-20230312-WA0000
IMG-20230312-WA0001 IMG-20230312-WA0001
IMG-20230312-WA0002 IMG-20230312-WA0002
IMG-20230312-WA0003 IMG-20230312-WA0003