De maatschappij

Klein programma

Deze week was er een enkele wedstrijd. En heb je zoals trainer Appie Chtatou van de JO19 plannen om toch te spelen, tegen Forum Sport, bellen ze rond 10.30 uur op de zaterdag af omdat ze maar 11 spelers hebben! Voor mensen van mijn generatie is dit een onbegrijpelijk fenomeen. Een wedstrijd afzeggen doe je nooit en met 11 man kan je voetballen. Sterker nog, een heel seizoen had je aan 13 man genoeg en mocht je een keer reserve staan dan was je zaterdag verpest want je wilde altijd voetballen. Je ging tijdens de competitie ook niet naar een verjaardag of met vakantie en als het toch gebeurde, was je op tijd terug voor de wedstrijd. Ik wil hier niet zwelgen in het verleden en zeker niet beweren dat vroeger alles beter was. Maar ik mag me toch wel verbazen over het gemak van absentie en afzeggingen. Je maakt afspraken om met of tegen elkaar te voetballen en daar houd je je toch aan? Aan het begin van het seizoen maak je de afspraak met je team dat je met elkaar wedstrijden voor de competitie speelt en voor pakweg 9 maanden bezet bent en dat het team en de wedstrijd voor alles gaat. Je laat je team immers niet in de steek. Met een no-show treed je uit de verbinding met je teammaten en verstoor je het teamproces. Je laat immers zien dat niet het teambelang maar het eigenbelang voorop staat. Speel je in KMD Veteranen 1 dan kan ik me voorstellen dat de verjaardag van je kind een keer op zaterdag wordt gehouden en dat je als boetedoening je absentie met een krat bier afkoopt. Speel je in de selectie bij KMD of Forum Sport dan begrijp ik daar niets van. Ach, ik zal wel te fanatiek, te betrokken, te oud of van een andere generatie zijn. Gistermiddag zou ik op de verjaardag van mijn dochter later komen omdat ik de JO19 – Forum Sport JO19 mocht fluiten. Mijn familie was erg verbaasd mij op tijd te zien en vroeg wat er mis was. Ik vertelde dat ik baalde van de gemiste wedstrijd. Kennelijk is voetbal en de zaterdag op KMD voor mij nog steeds erg belangrijk.

 

Agressie op de velden

Deze en vorige week zijn er menige gesprekken geweest n.a.v. de misstanden tijdens de wedstrijd KMD – WIK van de O23. Bestuurslid Integriteit Marco Schregardus is er, met meerdere verenigingen uit dezelfde poule, op afspraak bij s.v. Scheveningen geweest omdat er bij diverse wedstrijden tegen WIK zoveel agressie was dat spelen tegen WIK geen optie meer is. Het vreemde is dat de KNVB hierin geen partij is, immers de competitie must go on. En dat doen we dus niet meer! Mocht het tot een gang komen naar Zeist dan doen Marco en ondergetekende dat terstond. Bij ons staat de veiligheid en het spelplezier van onze jongens voorop. Na al die jaren van vervelende structurele incidenten bij bepaalde clubs, vinden we dat we een statement moeten maken, de grens is bereikt. Ook in dit voorbeeld is geen sprake van een incident maar een structureel fenomeen en dat los je niet op door een paar spelers te schorsen. Het gaat het bestuur ook om een signaal naar de KNVB dat de maat vol is. Wij proberen uit alle macht een nette vereniging te zijn. Ok, hoor ik de kritische KMD volger roepen, KMD is niet roomser dan de paus, ook wij zijn betrokken geweest bij incidenten. Klopt, maar als de veiligheid van spelers en supporters bij een volgende wedstrijd in het geding is, houdt het op. Daarbij is het belangrijk dat de emotie die nog steeds leeft bij de spelers van de O23 door het bestuur zeer serieus wordt genomen. Helaas is dit geen nieuw fenomeen. Ook wij (Het JO19 Elftal met Marco Schregardus en ondergetekende) zijn ruim 40 jaar geleden begeleid door de KMD Rugby selectie naar v.v. Oranjeplein. We stonden samen aan kop van de competitie, het was dus een spannende wedstrijd. De agressie tijdens de wedstrijd en de doodsbedreiging na afloop herinner ik me nog steeds. De uitslag en elke andere wedstrijd uit die tijd ben ik vergeten.

 

In Wateringen

In Westland is er een sterke saamhorigheid en verbondenheid. Als vereniging beseffen we dat we onderdeel zijn van de maatschappij, dat goede contacten, een voorbeeldfunctie en een goede PR, lonen. Zo hebben we jaarlijks een burenactie en staan we voor een goede relatie. Immers voor de buren valt het niet altijd mee en zijn we ons terdege bewust van de overlast die we kunnen veroorzaken: ballen in de tuinen, schreeuwende spelers en ouders, baldadige jongeren, verstoring van je zondagmiddag rust etc. Niet altijd prettig als je de buurman of vrouw van KMD bent. Zo heb ik in de afgelopen jaren tientallen koffiegesprekken gevoerd en geprobeerd te luisteren en uit te leggen waar KMD voor staat en voor alles het vertrouwen in elkaar te bestendigen. Meestal lukt dat wel, een enkele keer niet. Onze rol in Wateringen voor leden, supporters en sympathisanten is groot. Velen leven met het resultaat van KMD1 of hun eigen elftal, sympathisanten kijken altijd even in het uitslagen rijtje en je moet bij de visboer uitleggen waarom KMD1 zo laag op de ranglijst staat of je krijgt complimenten dat de jeugd het zo goed doet. Sport, KMD, Velo en alle andere 75 instellingen en verenigingen in Wateringen nemen een belangrijke plaats in. Het is belangrijk om sterk te staan in de verbinding met de gemeente, de collega-besturen, de buren, de leden, ouders en iedereen die met KMD te maken heeft. De komende periode richten we ons weer op de vijf basisscholen in Wateringen. 15 april as. is er weer een aanmelddag voor de jeugd en ook daarin is de samenwerking belangrijk. De scholen maken met sportdagen immers gebruik van onze velden. Het belang van sporten voor de jeugd hoef ik u niet uit te leggen. In de zomer is er gelegenheid bij KMD om met de gemeente een sportweek te organiseren voor jeugd die vanwege diverse redenen niet op vakantie kan. Zo draaien wij mee in de maatschappij.

 

In India

Jeugdvoorzitter Martijn Tasma vliegt als directeur van een Internationale vrachtvervoerder regelmatig naar India, het land met de meeste inwoners van de wereld. De armoede en kansenongelijkheid is daar groot. Inmiddels heeft Martijn namens KMD daar een school met KMD tenues aangekleed. Zij hebben een mooi sportshirt met het logo van KMD en ING. Zo worden de afgedankte shirts weer hergebruikt en met trots gedragen.

 

Scheidsrechters

Afgelopen vrijdag heeft KMD weer een aantal nieuwe, KNVB gediplomeerde, clubscheidsrechters bejubeld. Daar zijn we enorm trots op. Zo blijven we investeren in de arbitrage. Het zou voor elke speler goed zijn om eens een wedstrijd te leiden. Elke speler zou zich van commentaar op de scheidsrechter moeten onthouden omdat het in een wedstrijd soms verdomd lastig is om snel beslissingen te nemen. Dat ga je pas ervaren als je zelf eens een wedstrijd hebt geleid. Dan kan je ook eens voelen en ervaren hoe lastig het is, als jij commentaar krijgt. Eigenlijk zou elke speler van de KMD 1 en 2 selectie verplicht wedstrijden moeten fluiten. Alleen, ik geloof niet in verplichten. We kunnen wel afspreken dat elke speler die een kaart krijgt vanwege commentaar op de scheidsrechter een wedstrijd fluit. Om oprecht berouw en beterschap te tonen. Deal?

 

KMD1

Zaterdag 4 maart as. speelt KMD1 uit bij Naaldwijk. Ik hoop u allen weer te zien om onze jongens aan te moedigen.

 

Volgende week meer nieuws over Sem Steijn, maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230226-WA0000 IMG-20230226-WA0000
IMG-20230226-WA0001 IMG-20230226-WA0001
IMG-20230226-WA0002 IMG-20230226-WA0002
IMG-20230226-WA0003 IMG-20230226-WA0003
IMG-20230226-WA0004 IMG-20230226-WA0004