De Jeugd van Tegenwoordig

Geef de jeugd een plek

Regelmatig hoor ik geklaag over het gebrek aan vrijwilligers, dat de jeugd zo anders in elkaar steekt “dan vroeger”, niet meer gemotiveerd is en dat organisaties die draaien op vrijwilligers gedoemd zijn om te verdwijnen. Organisaties als de Zonnebloem etc. worden bedreigd in hun voortbestaan omdat het bestuur met een gemiddelde leeftijd van 78,32 jaar  maar blijft zitten en geen plaats maakt. Old boys en girls die houden van het pluche, de macht en de dagbesteding. Hoogste tijd om in de statuten op te nemen, dat er verplicht verjongd moet worden.

KMD heeft meer dan 500 jeugdleden. Het is belangrijk om veel aandacht te hebben voor de jeugd. Geef de jeugd een plek! Zorg ervoor dat ze zich thuis voelen op de vereniging en al bekend raken met de verenigingscultuur. KMD is een club voor het leven, van jong tot oud. We gaan de komende periode nog meer inzetten op de jeugd en de betrokkenheid op onze vereniging. Jeugdvoorzitter Martijn Tasma en de jeugdcommissie is bezig met de plannen voor meer speeltoestellen, naast de pannakooi, achter de kleedkamers. Er komt een jeugdraad, waar jeugdleden een stem krijgen om het nog leuker voor hen te maken op KMD, zodat ze langer, met plezier, op de club kunnen blijven. Voor de jongste jeugd is er de FFies Nacht, het jeugdkamp, het Sem Steijn Toernooi, de All Stars afsluiting etc. Voor de jeugd van pakweg 13 – 17 jaar is er nog te weinig in petto. We denken aan een supportersclub, die KMD1 ondersteunt, met trommels, shawls, hoodies, mutsen etc. Spelers van de JO19-1,2 etc. zijn het voorbeeld binnen de vereniging. 12 van hen hebben inmiddels het diploma pupillentrainer op zak en assisteren bij de JO- en MO12 en lager bij trainingen.

Wie de jeugd heeft, heeft de toekomst, is een waarheid als een koe. Het spelniveau is de afgelopen jaren omhoog geschoten, we hebben goud in handen. Daarom is het belangrijk om deze lichtingen te borgen en te behouden voor de langere termijn. Als de vereniging in zijn huidige vorm, met veel vrijwilligers wil voortbestaan, is het zaak om nu de jeugd aan de vereniging te blijven verbinden. Ze willen best, maar moeten wel een plek en een kans op inspraak krijgen. Er zijn immers keuzes zat om de tijd in te vullen en als dat niet op KMD is, ga je thuis eerder achter de playstation. En wat is er mooier voor een ouder dan samen met je kids op de club te zijn. Bezig zijn met het voetbal of de vereniging maar dan moet er wel voldoende speelruimte zijn. Martijn en de jeugdcommissie gaan er hard aan werken.

 

Visie op jeugd

Wateringen vergrijst de komende jaren en er wordt in de omgeving nauwelijks gebouwd zodat de aanwas van nieuwe jeugd uit Wateringen onder druk staat. Veel jeugd komt nu uit de omliggende gemeenten. Wateringen telt vijf basisscholen. Ik zie dagelijks kinderen in het Hofpark spelen en voetballen. Er is voor de korte termijn nog potentie genoeg in Wateringen. Het is belangrijk om de jeugd in Wateringen voor KMD te blijven interesseren. Het is goed als er jeugd uit Den Haag overkomt, maar primair (en dat staat in ons beleidsplan) zijn we gericht op Wateringen. De jeugd in het dorp, de kinderen van bestaande leden en families moeten een plek krijgen op de club. Waarom zou de jeugd voor KMD kiezen? Vriendjes en familie spelen een belangrijke rol maar zeker ook de reputatie. Met het bestuur blijven we hard werken om van KMD een stabiele, nette club te maken waar een mooi evenwicht is voor talenten, prestaties maar vooral plezier en gelijkwaardigheid. De pakweg JO9-5 verdient net zoveel aandacht als de jeugdselectie. KMD is relatief nog een kleinere vereniging waar overzicht is, de lijnen kort zijn en je elkaar kent. De te nemen stap om ons te blijven onderscheiden is dat de jeugd een plek krijgt (zie boven). Meer betrokkenheid betekent ook meer invulling van vrijwilligerstaken etc. Het plezier dat je met elkaar op de club beleeft, betekent dat je er terugkomt en vooral blijft. En wie weet word je van lastige puber met een veel te grote mond later nog eens voorzitter omdat KMD in je bloed zit, je veel aan de club te danken hebt en je ook iets terug wilt doen. Het zou zomaar kunnen.

 

MO20

Vandaag mocht ik van scheidsrechtercoördinator Ruud Fidder de Meiden O20 fluiten. Dit talenten elftal speelt in de Hoofdklasse en vandaag stond de kraker tegen RKAVV op het programma. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik wel eens beter heb gefloten. Als ik de meiden fluit, heb ik iets van laten we zo lang mogelijk doorspelen om het spel niet te veel ontregelen. Fout! Je moet strak en veel fluiten want elk duwtje wordt becommentarieerd met “hé scheids” en boze blikken als je door laat spelen. Als je verliest, ligt het vaak aan de scheids, want iemand moet de schuld hebben van een matige prestatie. Maar als, je zoals de MO20, afgetekend met 5-1 wint, kan het onmogelijk aan de scheids liggen, toch?

Volgens trainer/coach Dennis de Ket speelde de MO20 één van hun mindere wedstrijden. Ik geniet altijd als ik de talenten Fleur Hofland, Fleur Kiezeling, Elina van Geest en Noor Visser zie spelen en ik vond KMD beduidend beter spelen dan RKAVV. Natuurlijk lukte niet alles en was de harde wind vaak spelbreker maar bij tijd en wijle zag ik mooie combinaties en zie je deze talenten ieder jaar beter worden. Achterin solide, scherp in de duels en dat mag! Zo won KMD de meeste duels, had de betere speelsters, de meeste kansen en dan win je verdiend de wedstrijd. Met deze talenten gaat de vereniging nog veel plezier beleven. De vereniging gaat dik inzetten op dit team dat de nieuwe Dames 1 moet worden, maar eerst nog een topklassering in de Hoofdklasse.

 

KMD1

Geen programma voor de JO19-1, KMD2 zou uit bij VUC spelen maar VUC kon geen elftal op de been brengen. Het is carnaval, voorjaarsvakantie dus even een break in het competitieprogramma. Dat is jammer voor de heren 1 selectie, die het smadelijke verlies van vorige week eigenlijk zo snel mogelijk weg wilden poetsen. Op het kleine Loo in Mariahoeve barst het van de nostalgie. VUC speelt in dezelfde klasse als dorpsgenoot Velo (1e klasse), dus je ziet dat de nadruk ligt op het voetbal. In de 3e klasse is het hard werken en ligt er weinig ruimte omdat de strijd en het gevecht om de bal de wedstrijd bepaald. Vandaag lag de nadruk op het voetbal, zijn er meer ruimtes en dat spel ligt KMD beter omdat wij ook een voetballend elftal hebben. KMD speelde verdienstelijk en verloor nipt met 3-2.

Voor volgende week is mij geen programma bekend. Ik heb zaterdag 4 maart op het netvlies staan, dan moeten de mannen van de heren 1 selectie weer laten zien dat ze ook de mouwen kunnen opstropen want dan staat de wedstrijd uit bij Naaldwijk op het programma.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230129-WA0000 IMG-20230129-WA0000