Drama

Aardbeving

Je leert in zo’n week makkelijk relativeren. Als je ziet wat voor ramp zich in Turkije en Syrië afspeelt, dan is alles dat zich op KMD afspeelt niet belangrijk. Wat een leed en wat een drama. Wat faalt de lokale politiek in die landen om snel en daadkrachtig op te treden en wat een zegen, besef je dan, dat wij hier leven. Wat hebben we het toch goed met z’n allen. Iets minder klagen graag, want daar zijn we immers zo goed in. Ik schaam me ook een beetje dat ik nu “doodziek” zit te typen vanwege het verlies van KMD1. In mijn vorige column schreef ik het al, voetbal is de belangrijkste bijzaak in het leven. Zeker als je zoals ik en al die supporters, die de afgelopen zaterdag weer massaal langs de lijn stonden te kijken bij Laakkwartier, zolang lid bent van de club. Dan zit de club in je bloed en heb je een rot gevoel als KMD1 verliest. Niet lang want ik hoef de TV maar aan te zetten om te beseffen dat er een groter leed is.

 

Tafeltjesavond

Afgelopen woensdag was de eerste tafeltjesavond met de ouders van de nieuwste lichting. We hebben in twee groepen lekker met elkaar over KMD zitten praten. Wat mij opviel aan mijn tafel was dat van de zes ouders er geen een voetbalverleden had, dus geen affiniteit met en voetbalvereniging. Waar wij de KMD cultuur geleerd hebben van onze ouders en de bekende voetbalfamilies, staan de meeste nieuwelingen daar blanco in. Het doorgeven van KMD van vader/moeder op zoon/dochter begint voor de meesten op een nulpunt. Een fris begin voor nieuwelingen terwijl de vereniging toch in de huid zit van een bejaarde vol geschiedenis. Als je op de club komt, denk je als buitenstaander weleens, “0h, gaat dat hier zo?”. Zeker de mensen die de weg weten binnen de club, hebben elk hun gebruiksaanwijzing.

Nieuwe ouders, nieuwe leden moeten hun weg vinden binnen de club, dat moeten we goed beseffen. Willen we bewerkstelligen dat KMD onder de huidige beleidsvoorwaarden blijft bestaan, dan zullen we aan alle nieuwe ouders/leden moeten vertellen “wat we belangrijk vinden om weer aan de huidige generatie door te geven”. Dat is geen abracadabra en geldt voor vele verengingen en staat ook opgetekend in ons beleidsplan, op onze website:

Bij KMD staat de ontwikkeling van talent en vaardigheden voorop. Wij investeren in onze jeugd, hebben gekwalificeerde trainers en een deskundige begeleiding/staf

KMD is een nette club. Wij gedragen ons sportief en respectvol, zowel binnen als buiten de lijnen. Wij spreken elkaar aan en corrigeren ontoelaatbaar gedrag.

KMD is een gezellige club, we kennen elkaar en er zijn korte lijnen. Met max. 800 leden is de vereniging nog overzichtelijk. We organiseren veel voor onze leden.

KMD is een financieel gezonde club. We houden consumptieprijzen en contributie prijzen zo laag mogelijk. Om de kosten op een acceptabel niveau te houden, is het belangrijk dat iedereen vrijwilligerstaken op zich neemt.

KMD is een club voor het leven. We staan midden in de maatschappij. Ouders en leden zijn verbonden aan de club om de continuïteit van de vereniging te waarborgen.

Zegt het voort!

 

Anton Wouters

Het is een mooie traditie binnen het bestuur om met jaarlijks vertrekkende en nieuwe bestuursleden uit eten te gaan. Normaal wordt daar niet veel aandacht aan besteed maar in “het geval” van Anton Wouters wil ik daar toch enige aandacht aan besteden. Anton was samen met Jaco van der Tang (nu leider KMD2), erelid Ab van den Berg en ondergetekende betrokken bij de opzet van het beleidsplan in 2015 en huidige koers van de vereniging.

De kernwaarden die u in de vorige rubriek nog eens terugleest, zijn daar een uitvloeisel van. Anton werd als opvolger van Jaco van der Tang in 2016 onze jeugdvoorzitter en heeft deze functie meer dan voortreffelijk ingevuld. Anton speelde een belangrijke rol in het neerzetten van de huidige structuur binnen onze jeugdafdeling. En die loopt, beaamde huidige jeugdvoorzitter Martijn Tasma, op rolletjes. Anton en de vereniging kunnen met trots terugkijken op deze periode. Nu had ik Anton in vele mooie woorden bij het afscheidsdiner willen toespreken, ware het niet dat het druk en rumoerig was in het establishment.  Het werd dus een korte speech en een welgemeend dank je wel voor de afgelopen zes jaar. Anton zet zich nu in als Goed Heiligman, Paashaas en bovenal scheidsrechter van de club. Als outcast Brabander en fervent PSV-aanhanger kreeg hij een mooie collage met het shirt en handtekeningen van zijn favoriete club: KMD.

 

KMD MO15

Voor deze zaterdag vroeg scheidsrechter coördinator Ruud Fidder of ik de wedstrijd van de KMD Meiden O15 tegen ARC O15 uit Alphen a/d Rijn wilde fluiten.. ARC is een grote vereniging met wel 1.900 leden en wel 18 vrouwen en meiden elftallen. In de MO15 hebben ze een reuze keuze met maar liefst vier meiden elftallen. KMD heeft één meiden elftal O15 en speelt in de hoofdklasse. Deze winter stonden ze al op het hoogste podium in de kantine, nadat ze kampioen waren geworden en ik was benieuwd naar dit goed presterende team.

Tot aan de rust ging de wedstrijd gelijk op met weinig kansen over en weer. Na de rust, met wat omzettingen, was KMD vanaf de aftrap de bovenliggende partij. Er werd goed gecombineerd en ik meen dat ARC nog twee rollertjes produceerde in het KMD 16 metergebied. De achterhoede stond als een huis, gaf niets weg, het middenveld domineerde en won praktisch elk duel en dan komen er kansen. Die werden vakkundig afgemaakt door de gevaarlijke voorhoede. Hulde aan het team dat zeer verdiend met 3-0 won. Blijven voetballen meiden, KMD is jullie club en trots op deze lichting. Ga zo door!

 

KMD1, KMD2, JO19-1  en JO19-2

KMD JO19-2 speelde de voorwedstrijd tegen Laakkwartier JO19-1 voor het hoofdprogramma Laakkwartier1 - KMD1. Na een 3-1 achterstand werd er knap teruggekomen tot 3-3, maar het mocht in tumultueuze slotfase niet zo zijn en de jongens verloren nipt met 4-3. Het zou toch geen voorbode zijn voor een zwarte zaterdag, dacht ik nog. Het werd het wel! KMD kreeg een lesje in effectiviteit. Waar Laakkwartier wel raad wist met de mogelijkheden, verzuimde KMD “de trekker” over te halen. Kansen benutten is het credo voor de komende periode. En als hunnie ze d’r wel inschieten, verlies je de wedstrijd met 3-2. De realiteit is dat we weer naar beneden moeten kijken en de komende periode (pas 4 maart weer uit tegen Naaldwijk) de punten zullen moeten sprokkelen.

Meer plezier beleefde ik bij de wedstrijd van KMD2 tegen concurrent om de bovenste plaatsen in de promotiepoule, Quintus 2. De sterke mannen uit de Heul werden vakkundig terug naar huis gestuurd met een 3 – 0 overwinning en onze youngsters leverden wederom een prima prestatie. Dat deden ook de JO19-1 die knap uit bij Poortugaal met 0-2 wonnen.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230212-WA0000 IMG-20230212-WA0000