Never nooit niet

Een echte vereniging

Wateringen verandert in een rap tempo naar een dorp dat vergroeit met de stad Den Haag.

2 van de 3 koopwoningen gaat naar mensen uit omgeving Haaglanden. Dat geeft niet, het is een constatering. 45% van onze jeugdleden komt uit Haaglanden. Op de basisscholen uit Wateringen zitten veel kinderen uit Den Haag omdat de sfeer en het onderwijs in Wateringen aanspreekt. Zo ook de sfeer en de organisatie op KMD. Ouders uit Den Haag, die ik spreek, hebben het over de keuze voor een echte vereniging en de gemoedelijke sfeer.

Harry Jekkers zong in 1982 met zijn lied O, o Den Haag dat Den Haag al zo veranderde. Inmiddels is het veertig jaar later en woont Harrie Jekkers op Ibiza. En wie wil er niet op dat mooie Spaanse eiland wonen? Wat dat betreft kun je KMD wel met Ibiza vergelijken. Ik denk dat we wel een paar dingen voor elkaar hebben op onze vereniging. De leden en ouders komen er graag. We staan er goed op, maar daar moeten we wel zuinig op zijn. We zullen dondersgoed aan al die nieuwe leden en ouders moeten uitleggen waar de cultuur van KMD voor staat. Bij KMD wordt ook van de nieuwe leden en ouders gevraagd of ze willen bijdragen in vrijwilligerstaken. KMD is immers groot geworden dankzij de inzet van alle leden en families die als vanzelfsprekend een bijdrage leverden aan de club. Voor de nieuwe ouders en leden is dat, wat wij geleerd hebben van onze ouders en oudere leden, misschien niet zo vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat bestuur en oudere leden nog beter vertellen waar KMD en de Westlandse cultuur voor staat om het goede te behouden. Komende woensdag is door jeugdvoorzitter Martijn Tasma en het gehele bestuur een tafeltjesavond georganiseerd voor de nieuwe ouders van de jongste jeugdleden. Op deze avond zullen we op een losse en informele manier vertellen, waar KMD voor staat en wat het betekent om lid te zijn van echte vereniging. 

 

De club doorgeven

De afgelopen week had ik een mooi gesprek met Caroline Soer. Caroline is voetbalmoeder van Jasper en Tycho die respectievelijk in de JO19 en JO17 spelen. Caroline woont met haar gezin op randje Den Haag / Wateringen. Ze is samen met haar partner Remco al jaren actief als vrijwilliger binnen de vereniging. Ik zie in Caroline iets terug van mijn eigen moeder, die ook zo’n voetbalmoeder is. Elke zondag kijk ik nog Studio Sport bij haar en praten wij over voetbal, als ik tenminste halverwege, vanwege de absolute rust, niet in slaap val. Afijn ik vind het dus mooi om te zien dat Caroline als voetbalmoeder zo betrokken is en dat de kinderen nu al taken verrichten op de club. Ik vertelde haar dat mijn missie om mijn kinderen betrokken te laten zijn op de club is mislukt, mijn meiden kozen voor ballet.

Hetgeen ik van mijn vader en moeder over KMD en vrijwilligerswerk heb geleerd, moet ik dus doorgeven aan anderen, zo voel ik dat. Het is nu aan Caroline Soer, Jaco van der Tang, Joost de Waard en al die KMD ouders met kinderen op de club om de vereniging door te geven en te vertellen waar KMD voor staat.

 

Waar KMD voor staat

Deze zaterdag genoot ik op afstand van onze trainer Dennis Roerade. Hij was, na de wedstrijd, aan de bar, in gesprek met o.a. Leen Boon, Jaap Boeters en Berry van Zanten, bij elkaar 200 jaar KMD ervaring. Dennis is gewend aan Haagse verenigingen waar sponsoren flink bijdroegen aan de clubkas. Zij hielden een systeem in stand, waar KMD ver vanaf staat. Spelers betalen, mooie buitenlandse trips waar de sponsors dan van meegenoten etc. Getapte jongens die invloed wilden en de club indirect naar de gallemiezen leiden. Roemruchte clubs als Haaglandia en Kranenburg vonden net als Napoleon hun Waterloo in hun blinde ambitie om de top te halen. Bij KMD voeren we beleid, hebben we een klein budget, houden we bewust de consumptie en contributieprijzen laag, betalen we geen spelers en heeft een sponsor geen invloed op het beleid, laat staan dat er spelers worden gehaald. Wij geloven in het perspectief en de ontwikkeling van onze eigen jeugd. Een volle kantine en supporters zoals Berry van Zanten, Leen Boon en Jaap Boeters die zich vermaken langs de lijn en met de trainer na afloop in de kantine lekker over voetbal ouwehoeren.

 

De wedstrijd bespreking en Arend Balijon

Voor het eerst in mijn periode als voorzitter woonde ik de wedstrijdbespreking van KMD1 mee, samen met pupil van de week, Sam Wagner, omdat er ook werd stilgestaan bij het afscheid van speler Arend Balijon. Arend speelt acht seizoenen voor KMD1 en heeft vanwege zijn drukke werkzaamheden als ondernemer in de schoonmaakbranche een stap teruggedaan. Dat doet altijd pijn omdat Arend nog jong zat is, een prima selectiespeler en bovenal een bijzonder aardige gozer is. Wat heet, Arend is een publiekslieveling en dan is het bijzonder jammer dat hij als speler stopt. Gelukkig blijft Arend betrokken bij de selectie en zoals hij zelf in zijn toespraak memoreerde “ik zal altijd op KMD blijven en nooit voor een ander club kiezen”. Er werden meer verstandige woorden gesproken in de wedstrijdanalyse. Toen ik later pupil van de week, Sam Wagner, vroeg naar wat hem het meeste was bijgebleven van het praatje van de trainer antwoorde hij eerlijk “ik heb er niets van begrepen”. De spelers ook niet, antwoorde speler en gangmaker Twan Maartense gevat. En u begrijpt lieve mensen, dat de afscheidsreceptie voor Arend Balijon met een lach en een traan gepaard ging.

 

KMD1, KMD2, JO19-1  en JO 19-2

Het was deze zaterdag gezellig druk op het sportpark en er viel veel te genieten. Zo hadden we deze zaterdag “de tripple” of eigenlijk de “quadruppel” om in bier termen te spreken. Zowel de JO19-1, de JO19-2 als KMD2, als KMD1 wonnen hun wedstrijd. De JO19-1 won knap met 3-2 van VFC uit Vlaardingen. U weet dat onze JO19-2 in de hoofdklasse speelt. Zij wonnen knap met 3-2 van Katwijk JO19-1. Volgende week de hoogste tijd om dit team uit te lichten en meer te vertellen over dit fantastische team, maar ook meer over de MO-20 want die doen het ook fantastisch in de hoofdklasse en wonnen uit van PPSC met 1-2.

KMD2 haalde en huzarenstukje uit door ook met 3-2 te winnen van het al een jaar ongeslagen Lyra 3. Het is altijd heerlijk om tegen een Westlandse ploeg te spelen. Een thriller van een wedstrijd 2-0 voor met rust, een kwartier voor tijd 2-2 en KMD en Lyra speelden vol voor de winst. Dat deze jonge ploeg dan toch wint, is extra knap. Hulde. Dat KMD1 vandaag zou winnen, werd min of meer verwacht gezien de stand op de ranglijst. Maar dat zijn de lastigste wedstrijden had trainer Dennis Roerade vooraf gemeld. Het duurde tot aan de 30e minuut eer spits Sam Haghighat zijn eerste van drie treffers noteerde. Voor rust werd het dan ook 4-0 met geweldig voetbal. Na rust werd er iets te ontspannen geopend en kwam Den Haag Zuid West terug. Jules Maring 2x, Jesse de Waard 2x en Sam Haghighat 3x deden de eindstand op 7-2 staan. De strijd om de tweede periode is goed begonnen, maar of we kanshebber zijn, zal de komende wedstrijden blijken. Te beginnen volgende week uit bij Laakkwartier. We weten allemaal nog het onterechte verlies aan het begin van de competitie thuis met 1-2. Tijd voor revanche. De jongens hopen op de steun van de vele KMD supporters. Tot dan.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20230205-WA0000 IMG-20230205-WA0000
IMG-20230205-WA0001 IMG-20230205-WA0001
IMG-20230205-WA0002 IMG-20230205-WA0002
IMG-20230205-WA0003 IMG-20230205-WA0003
IMG-20230205-WA0004 IMG-20230205-WA0004
IMG-20230205-WA0005 IMG-20230205-WA0005