Nieuwjaar speech 2023

Terugblik 2022

We hebben ons vorig jaar ontworsteld uit een vervelende Corona periode. Gelukkig hebben we in 2022 het seizoen op sportief gebied af kunnen maken. Het was de opmaak voor een mooie zomer waarbij iedereen de verloren contactmomenten kon inhalen en waar we nu niet meer moeten denken aan een terugkeer naar die periode. Het kan vanuit menselijk oogpunt gezien ook niet meer als je bedenkt dat eenzaamheid of isolatie van mensen een groot probleem is, dat juist in die periode aan de oppervlakte is gekomen. Mensen hebben eenvoudigweg de verbinding van sociale contacten nodig en waar kan je dat beter doen dan op een sportvereniging? Op het veld, in de kleedkamer en in de kantine waar “de ontmoeting” plaatsvindt.  

 

Nieuwe trainer, andere speelstijl

In 2022 presenteerden we onze nieuwe trainer, van de heren 1 selectie, Dennis Roerade. Het bestuur voorziet met het aantrekken het beste van het Westlandse sportklimaat en een portie gezonde Haagse Bluf. Daar bedoel ik mee: een speelstijl vanuit zelfvertrouwen, met lef, vooruit, altijd op jacht naar de bal met technisch verzorgd voetbal. In het begin vielen de resultaten tegen, maar gelukkig werden de laatste wedstrijden gewonnen en zag ik, in de wedstrijd tegen “het lastige” Duindorp, een elftal dat de strijd aanging maar vooral slim voetbalde en goed met de ruimtes omging. Ik ga er van uit dat we die opmars in het nieuwe jaar kunnen continueren. Het contract met de trainer is dan ook met een seizoen verlengd.

KMD2 heeft zich onder Edwin Canten, Peter Houtman en Jaco van der Tang fantastisch ontwikkeld. Zij spelen de rest van het seizoen in de promotiepoule voor een plek in de reserve 1e klasse.

De selectie gaat aan het einde van deze week naar Valencia op “trainingskamp”, maar dat is meer een veredelde stedentrip die het teamproces moet versterken. Het doet de verwachtingen bij de supporters naar nog betere prestaties alleen maar toenemen. Het is jullie gegund en Ik ben benieuwd naar de verhalen.

Maar KMD is veel meer dan de selectie van 1 en 2. De grootste stappen worden in de jeugd gemaakt. Mede dankzij de uitvoering van de visie die in het jeugd- en beleidsplan is ontwikkeld, spelen alle jeugdelftallen op hoofdklasse niveau of zelfs op divisie niveau. Het hoogtepunt van het afgelopen seizoen was het kampioenschap van de JO19-1 naar de divisie, onder leiding van coach Appie spelen we dit seizoen met de JO19-1 in de 4e divisie. Hierbij merk ik op dat de JO19-2 in de Hoofdklasse speelt tegen bijvoorbeeld Monster JO19-1. Wat ik maar wil zeggen: KMD gaat mooie jaren tegemoet.

 

KMD is een gezonde vereniging en staat er goed op

Corona, de oplopende kosten, bijvoorbeeld aan energie maken dat “het besturen van een vereniging” geen eenvoudige opgave is. Bestuurders worden via de wet WBTR gewezen op hun verantwoordelijkheid om het huishoudboekje op orde te hebben en de vereniging goed achter te laten. Een vereniging runnen kan alleen maar als je deskundige leden in je bestuur hebt zitten.  En wat een geweldig bestuur hebben we! Dide van Adrichem onze secretaris, Joost de Waard onze penningmeester, Martijn Tasma onze jeugdvoorzitter, Marco Schregardus van Normen en Waarden, Ruud Boer van de sponsoring, Patrick Kriek van Technische Zaken en Frank Hollaar voor de lagere senioren. Wilt u ook uw talent inzetten voor KMD? We zijn nog op zoek naar een nieuw bestuurslid voor de Kantine Zaken om ons team te versterken.

De vereniging bestaat met de gratie van haar vrijwilligers. Zonder leden en vooral vrijwilligers geen vereniging. Daar zijn in Den Haag vele voorbeelden van. Wateringen verandert en er komen steeds meer nieuwe inwoners die niet bekend zijn met onze “Westlandse we doen het met z’n allen” cultuur. Het is belangrijk om leden die saamhorigheidsgedachte bij te brengen en leden, die een positieve bijdrage willen leveren, te blijven mobiliseren. Dat doe je vanuit een heldere en transparante verenigingsstructuur, veel enthousiasme, gastvrijheid en een sfeer waarbij iedereen zich thuis voelt. Het betekent dat we ons voortdurend de waarom-vraag moeten stellen. Waarom zijn we een vereniging? Waarom voelen we ons thuis bij KMD? En vooral waarom zou ik vrijwilliger en/of sponsor van KMD willen zijn? We vinden van onszelf dat we het contact met de nieuwe aanwas een beetje zijn kwijtgeraakt. Met het hele bestuur gaan we aanzitten met de nieuwe ouders op zogenaamde tafeltjesavonden. De jeugd vertegenwoordigt het grootste deel van ons ledenbestand. We willen weten wat er speelt. Het is belangrijk om nieuwe ouders en leden een plek in onze vereniging te geven, zodat zij een voorbeeld voor hun kinderen zijn en de club weer doorgeven.

Het is en blijft zeker de uitdaging om een nette vereniging te zijn en vooral te blijven. Ik ontkom er niet aan om de vervelende incidenten te benoemen die ons het afgelopen jaar parten hebben gespeeld. Je bent geen bestuurder bij KMD geworden om met de tuchtcommissie van de KNVB in gesprek te zijn of om spelers te schorsen of te vragen of ze de vereniging willen verlaten. Bij extreem en gewelddadig gedrag kunnen we niet anders. We zullen alert moeten blijven op het gedrag binnen en vooral ook buiten de lijnen. Het gedrag van een supporter, ouder, een coach en een leider langs de lijn is cruciaal voor het gedrag op het veld.

 

Mijn laatste maanden als voorzitter

Mijn moeder, mijn schoonmoeder en mijn vrouw Georgette zijn drie vrouwen die belangrijk zijn in mijn leven. Van mijn moeder en vader, schoonouders heb ik zoveel geleerd en van Georgette heb ik veel ruimte gekregen om al 56 jaar op zaterdag, en nog veel meer dagen, naar KMD te gaan en voor het geduld dat ze opbrengen om een over ambitieuze, met clubliefde behepte jongen zijn gang te laten gaan. Dank daarvoor!

Aan mijn clubliefde komt geen einde maar aan mijn periode van voorzitter wel. Ik ben inmiddels 60 jaar en sinds vorig jaar Opa. Mijn credo is altijd geweest “ouwe lullen moeten weg, ouwe lullen staan alleen maar in de weg”. En voordat die laatste zin in je oor wordt gefluisterd, moet je de eer aan jezelf houden. Het is tijd voor vernieuwing en verjonging. Het is tijd voor iemand die u niet, als een dominee, meeneemt naar een betere vereniging en een mooiere wereld.

We gaan de komende periode naarstig opzoek naar iemand met nieuw elan.

U bent de komende, pakweg 9 maanden, niet van me af in de rol van voorzitter. Ik wil de club graag netjes overdragen en achterlaten. Misschien bent u wel helemaal nooit van me af als supporter van de vereniging KMD. Want wat een mooie club hebben we! Maar er ligt een nieuwe rol voor me, die ik graag wil invullen. De rol van Opa. Zeker nu mijn dochter Marloes zwanger is, komt mijn afscheid goed uit.

 

Ik wens u allen een gezond en gelukkig 2023 toe!

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD.

Foto Peter Foto Peter