Wilskracht

Weerbaarheid

Het voetbal is de laatste decennia erg veranderd. Kracht, fysiek, loopvermogen spelen een steeds belangrijkere rol in het spel. Als liefhebber van technisch verzorgd voetbal, zie ik die kwaliteit steeds minder dominant worden. In de poule van KMD1 spelen veel ploegen fysiek voetbal. Het gebrek aan talent wordt bovenmatig gecompenseerd door inzet en kracht.

Het betekent dat “weerbaarheid” een belangrijke factor in de ontwikkeling van een speler is. Je moet tegen een stootje kunnen en stevig in je schoenen staan om een duel te kunnen winnen. Met een stevig lichaam word je geboren. Als je ziet wat voor klerenkasten de spelers van Senegal zijn, die zet je in een duel niet zo maar opzij. Als je als voetballende ploeg een fysiek team treft moet je uit de duels blijven, de bal het werk laten doen en de ruimtes goed benutten. Weerbaar zijn is ook een mentaal verhaal. “De kop” omhoog en niet blijven hangen in een teleurstelling, om kunnen gaan met weerstand en “de wil” hebben om persé te willen winnen. In het dagelijkse leven moet je ook voor jezelf opkomen, assertief zijn en het kaas niet van je brood laten eten. Anders kom je nooit aan de beurt, krijg je die ene baan niet en komt jouw project nooit van de grond. Weerbaar zijn is een belangrijk deel van de opvoeding. Een aantal maanden geleden zei ik gekscherend dat ouders hun jonge kinderen met een elektrische fiets op pad sturen en hun kinderen niet eens meer tegen de wind in laten fietsen. Letterlijk en figuurlijk is het tegen de wind in fietsen een belangrijke les in het leven. Het omgaan met tegenslagen hoort bij de ontwikkeling in weerbaarheid. Kinderen en spelers die te veel “uit de wind” worden gehouden, delven het onderspit als het erop aankomt. Als je niet weerbaar bent, kijk je niet genoeg in de spiegel en leg je de schuld altijd bij een ander neer.

 

Owen de Boer

Vandaag schreven wij ons elfde babylid in. Owen de Boer is de kersverse nieuwe aanwinst van ons baby-elftal. Moeder Joriene en vader, aanvoerder van KMD2, Max de Boer waren maar wat trots. Van Montserrat Clavel kreeg Owen zijn eerste KMD-voetbal. KMD1 speler Owen Verbeek is een “huisvriend”. Zou hij de inspiratie voor de naam zijn geweest?  De eerstvolgende KMD baby die Peter wordt genoemd, krijgt van mij €50,-- op het spaarbankboekje gestort. Welkom Owen op KMD.

 

Sinterklaas

Wie kent hem niet? Nu de Sint en de Pieten in het land zijn, komen ze zaterdag 3 december a.s. langs op het KMD-sportcomplex. Vanaf 09.45 uur zijn de Sint en Pieten aanwezig voor de jongste jeugd.

 

3 januari as. om 20.00 uur Nieuwjaarsreceptie

Het nieuwe jaar nadert met rasse schreden. Tijd om te plannen en de nieuwjaarsreceptie vast te stellen. We zijn uitgekomen op dinsdagavond 3 januari 2023. Misschien een vreemd tijdstip? We hebben het gedaan omdat dan de voltallige selectie van jeugd en senioren aanwezig kan zijn. Immers die vrijdag daarop vertrekt de herenselectie naar Valencia voor een trainingskamp en we willen graag dat iedereen aanwezig kan zijn. Zet de datum in je agenda.

 

Kunst in de Kantine

Tekenaar en creatief vormgever Koos Vellekoop heeft een mooie strip gemaakt van KMD door de jaren heen. Zo zie je op de canvas de geschiedenis van KMD terugkomen op het Hofpark, de Hoonaert en het huidige complex. Menig KMD-coryfee is op treffende wijze terug te vinden in een cartooneske verschijning. Wie herkent alle KMD- ers?

 

Oordelen

We oordelen en veroordelen wat af. Iedereen langs de zijlijn heeft wel een mening over de coach, de scheidsrechter, de spelers, het bestuur etc. Zonder alle ins en outs te weten, zonder zelf ooit maar een zinvolle bijdrage te hebben geleverd, wordt de scheidsrechter voor “jan lul” uitgemaakt, is de trainer incompetent, kan de speler er niets van en is het bestuur waardeloos. Wie bent U om zo, zonder kennis van zaken, te oordelen? Wie bent U, om vanaf de zijlijn iemand zo te veroordelen?

 

NL-Elftal op KMD

Er bestaat een kans dat het NL-Elftal zaterdagmiddag a.s. om 16.00 uur speelt en misschien ook wel op 10 december? Afhankelijk van de komende prestatie en poulewinst. Het spreekt voor zich dat u het NL-Elftal in de kantine op het scherm kunt bewonderen.

 

Paul van Niekerk

Vandaag speelde hij met het 2e veteranen elftal weer zijn partij. Paul van Niekerk is ons oudste spelende lid, Paul speelde samen met Joop van Zanten, ons langst spelende KMD-lid. Beiden zijn 61 jaar en nog steeds still going strong. Ik mocht alleen de uitslag van de wedstrijd tegen Wanica Star (zie de KMD site) niet vermelden. Bij deze, het team was al blij met een tegengoal en mannen, de tijd dat jullie weer eens winnen komt steeds dichterbij.

 

KMD JO17-3

Vandaag mocht ik van scheidsrechter coördinator Ruud Fidder de JO17-3 tegen Westlandia JO17-2 fluiten. Altijd leuk om een Westlandse derby te fluiten. Heerlijk voetbalweer en geen gezeik. De JO17-3 zijn misschien niet de grootste KMD-voetbal-talenten, maar de sfeer in het team is fantastisch en het is hartverwarmend om te merken hoe de spelers elkaar steunen en positief beïnvloeden. Ik heb genoten van de veerkracht van het team, dat via een penalty, die op z’n Neeskens onberispelijk werd ingeschoten, op voorsprong kwam. Door enig onfortuin werd het gelijk, maar Westlandia werd nooit echt gevaarlijk. Aan de andere kant kreeg KMD de betere kansen, een schot op de lat van Skye van de Wetering had een beter lot verdiend. Toch viel de verdiende en winnende treffer waardoor de eindstand 2-1 voor KMD op het digitale KNVB-formulier kwam. Hulde voor leiders en staf voor de rustige en prima coaching.

 

KMD2 en JO19  

KMD2 staat in de top van de ranglijst die recht geeft op een plek in de promotiepoule. Afgelopen dinsdag werd de inhaalwedstrijd tegen concurrent Quintus met 2 – 0 gewonnen. Met de 2-2 vandaag tegen Houtwijk werd de concurrentie op afstand gehouden. Volgende week, uit bij Wanica Star, kan er bij winst een belangrijke stap worden gezet.

De JO19-1 won afgelopen donderdag de inhaalwedstrijd tegen Nieuwerhoorn met 4-1 en zij deden vandaag goede zaken door Spijkenisse met 5-4 te verslaan. Nieuwerhoorn, Capelle, Spijkenisse, TOGB etc. namen van teams waar KMD nog niet vaak eerder tegen speelde. Verenigingen ook met prima jeugdopleidingen en 1e teams die op een hoog niveau presteren. Wat zou het mooi zijn als deze lichting bijeen bleef en bij KMD meegroeit met de ambities. Ik vind het fantastische dat KMD2 en de JO19-1 zo goed presteren.

 

KMD1

Vanwege het oneven aantal ploegen bij KMD1 in de klasse hoefden zij vandaag niet te spelen en hadden ze vrij af. Volgende week zaterdag moeten ze flink aan de bak bij

sv Madestein. Ik hoop u daar te zien.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20221126-WA0001 IMG-20221126-WA0001
IMG-20221126-WA0003 IMG-20221126-WA0003