Het zoet van een overwinning

Mentaal Talent

Waarom is winnen zo belangrijk? Als je wint, heb je vrienden. Als je wint sta je op het podium. Als je wint, slaan de mensen je op de schouders. Als je wint, heb je voor even het gevoel de beste te zijn. Succes is doping. En als je succes hebt, is het makkelijk praten. Als je wint, hoef je niet veel uit te leggen. Als je verliest daarentegen moet je uitleggen waarom “het” niet lukte. Het ligt altijd overal aan: de opstelling klopte niet, de wissels, die speler zat niet lekker in de wedstrijd, die maakte een enorme persoonlijke fout en daarom verloren we de wedstrijd. Ja, ja! Iedere coach, trainer, adviseur is op zoek naar de formule van een winnend team. Daar zijn boeken over geschreven, workshops, seminars, TV programma’s, er wordt wat afgeluld, niet normaal meer. Ik ga u vertellen dat het meeste allemaal grote onzin is. Het verschil zit bijna altijd in talent, vaardigheden en mentale weerbaarheid. Natuurlijk kan een coach het verschil maken door een fantastische sfeer te creëren, een briljante vondst in de tactiek toe te passen en in de psyche van alle spelers het onoverwinnelijkheidsgevoel mee te geven. Dat is een kwestie van hard werken en vooral veel persoonlijke aandacht. Zonder voetbaltalent kan je heel ingewikkeld doen, maar kom je niet ver. Winnen smaakt naar meer en het geloof in een overwinning is een mooi vertrekpunt. De topcoach Louis van Gaal gaf afgelopen vrijdag een masterclass in zijn werkwijze hoe hij het team samenstelt en mentaal prepareert. Mooi om te zien, dat “het geloof dat we wereld kampioen kunnen worden” is gezet, maar als Messi cs.  tegen het Nederlands Elftal twee briljante vrije trappen in de rechterbovenhoek van het doel schiet, is dat talent doorslaggevend.

 

Verhalen

Ik schrijf graag voor deze rubriek. Niet omdat het moet, maar omdat ik het leuk vind om te schrijven. Ik schrijf al jaren verhalen of verslagen over voetbal, de vakanties en van alle popconcerten die ik met de vrienden bezoek. Zo schrijf ik mijn gedachtes, de belevenissen van me af. Ik ben het ook kwijt als het opgeschreven is en kan dan weer verder met al die leuke en mooie momenten in het leven. Vandaag zat ik even lekker te praten met de tweeling Sam en Cyrus Haghighat van KMD1. Dit is de mooiste tijd van het leven, hield ik hen voor. Spelen in de selectie van KMD, daar moet je van genieten. De verhalen, jullie verhalen moet je opschrijven. Beiden spelen vanaf de mini F bij KMD, hebben erelid Hennie van de Eijkel als leider nog meegemaakt en spelen met hun vrienden Boyd Klei, Boy Verwoerd nu in KMD1. Er is niets leuker om samen met je vrienden te voetballen en je eigen verhaal en geschiedenis te schrijven. Zal ik ze eens vragen om voor volgende week het verslag van Verburch – KMD1 te schrijven?

 

19 november as. Beer Pong op KMD

Zaterdag as. is er een ouderwetse KMD feestavond voor leden. Met èn Beer Pong èn muziek wordt het ouderwets gezellig. Zorg dat je er bij bent en koop de kaarten aan de kassa.

 

Scheidsrechters

De scheidsrechter speelt een belangrijke rol in het veld. Zonder scheids geen wedstrijd. Elke scheidsrechter dicht ik kwaliteiten toe. Ga er maar eens aanstaan! De rol van scheidsrechter is er in deze tijd niet eenvoudiger op geworden. Scheidsrechters zijn helden, waar de beste stuurlui aan wal blijven staan is de scheidsrechter een leider. Hij of zij neemt, soms moeilijke, beslissingen, heeft lef en behoudt overzicht in lastige situaties. Eigenschappen en kwaliteiten die je zo op je CV kan zetten en die in het bedrijfsleven altijd van pas komen. Afgelopen vrijdag hadden zeven KMD-ers hun eerste scheidsrechterscursus: Anton Wouters, Wim en Rick van Wilgen, Thijs Kool, Marcel van der Gaag, Jeremy van der Stap en de 15 jarige Yannick Morsink. Fantastisch als je bedenkt dat we bij KMD goed in de scheidsrechters zitten en mooi dat Marco Schregardus en Ruud Fidder intern zorgen voor de deskundige begeleiding.

 

KMD2 en JO19

Vandaag geen wedstrijd voor KMD2. Tegenstander Quintus kon geen team op de been brengen. Erg jammer omdat het deze zaterdag perfect voetbalweer was en dan baal je als de wedstrijd op een donkere dinsdagavond ingehaald moet worden. Nieuwerhoorn, de tegenstander van de JO19-1, maakte het nog gekker. Zij verschenen wel maar met te weinig man en uiteindelijk werd er niet gespeeld. Wat is dat toch? Niet spelen, te weinig man etc. Ik moet nog steeds erg wennen aan deze gang van zaken en het gemak waarmee het “zomaar” kan. Teleurstellend ook, omdat je je verheugt om op zaterdag lekker te voetballen. Maar misschien is voetbal wel een te belangrijk onderdeel van mijn leven, dat ik me daar druk om maak. De JO19 benutte de middag om lekker in het zonnetje te zitten, maar liever hadden ze gespeeld.

 

KMD1

U gelooft het of niet, maar op zaterdagochtend had ik het titelstuk “het zoet van de overwinning” al getikt. De eerste overwinning “thuis” kon niet uitblijven, daarvoor heeft KMD1 te veel talent en staan we eenvoudig weg te laag op de ranglijst. Ik denk dat Monster de beste ploeg in deze afdeling is en dat de rest niet veel voor elkaar onderdoen. Het zijn de details die vaak de doorslag geven: de vorm, het harde werken, die ene bal en het geluk dat het eens meezit. Een overwinning geeft vertrouwen, vertrouwen is geloof en geloof is die kans die er wel ingaat. Vandaag tegen Houtwijk gebeurde het ook! Houtwijk heeft een goed voetballende ploeg en deed in de eerste helft voor het eerst van zich spreken. Keeper Odens van der Zwan moest bij een schot op doel handelend optreden en via zijn voet belande de bal op de paal en naast het doel, een cruciale redding voor het verloop van de wedstrijd. Misschien ietwat tegen de verhouding in maakte Thiemo Fidder vlak voor rust de bevrijdende 1 – 0. Na rust kwam KMD gedreven uit de kleedkamer en voelde je “dit gaan we niet meer uit handen geven”. Cyrus Haghighat had al snel de 2-0 op zijn schoen, maar vond het net niet. KMD ging beter en rustiger voetballen en een uitbreiding van de voorsprong hing in de lucht, ook omdat Houtwijk het tempo in het verloop niet meer kon bijhouden. Vrij in de 5 meter kreeg KMD opgelegde kansen maar lukte het niet om de beslissende treffer te maken. Het zal toch niet dat ie dan juist aan de andere kant valt, dacht je nog bij de aanvallen van Houtwijk? Maar Odens van der Zwan hield de “0”. Arend Baljon en Sam Haghighat kwamen het team versterken en vielen goed in. Cyrus maakte de 2-0 en Sam de verdiende 3-0 zodat de eerste thuisoverwinning werd veilig gesteld. De ommekeer is ingezet! Voor komende zaterdag is er weer vertrouwen getankt en kijken we uit naar het duel bij Verburch. Winst betekent dat je aansluit bij de grote middengroep en kan werken aan de weg omhoog. Ik zie u graag weer langs de lijn om onze jongens aan te moedigen.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter