Nieuwe ereleden Jan Middendorp en Henny van de Eijkel (met foto's)

“Wij”en “Ik” cultuur

De hele Westerse wereld, Nederland incluis verschuift langzamerhand van een “wij cultuur” naar een “ik cultuur”. Vooral de generaties van de vorige eeuw werkten samen om het land op te bouwen. Verenigingen werden opgericht en zo bestaan bijvoorbeeld in het Westland  v.v. Westlandia en v.v. Naaldwijk nu 100 jaar. De verenigingen zijn opgebouwd met niets en met veel uren inzet, zuinig zijn, (met acties) geld ophalen, zelf arbeid etc. werden clubhuizen neergezet en werden voetballiefhebbers lid van de vereniging. Het was een eer om voor de vereniging te spelen en het club tenue met logo werd met trots gedragen. Het amateurvoetbal floreerde, trok vele toeschouwers en de vereniging was de trots van het dorp. De oorsprong en de homogeniteit, de verhalen, die de mensen van het eerste uren meedragen, mogen we nooit vergeten.

De toegenomen welvaart, de globalisering, het internet, de individualisering om in een sneltreinvaart maar een kentering aan te geven, zorgt ervoor dat we in de huidige tijd “anders” in het leven staan. Minder “wij”, meer “ik”, zorgt er voor dat er in deze tijd steeds minder clubmensen zijn, er is minder betrokkenheid, spelers willen er vooral hip uitzien, dorpen worden steden, de omgang wordt oppervlakkiger en onpersoonlijker. Is dat jammer? Ja en nee. Ja, als je het bekijkt vanuit het perspectief van saamhorigheid en eigenschappen die de wereld, de vereniging etc. een beetje leuker maken. Nee, als je het beziet als een teken van de huidige tijd waarin het individu en persoonlijke zingeving voorop staat. Kan een mens zonder “het geluk” van een vereniging? In materiele zin zeker, maar of het je als mens verrijkt?

 

Algemene Ledenvergadering

Met ruim 60 bezoekers was het sinds 2019 eindelijk weer een “live” ontmoeting van bestuur en leden in onze kantine. Zonder Martijn Tasma, onze jeugdvoorzitter, maar die werd tijdens de vergadering “ingestraald” vanuit Mumbai, India. De overige acht bestuursleden zorgden voor een interactieve avond waarin werd gestemd, gelachen en gehuild.

De Algemene ledenvergadering (ALV) kent altijd twee gezichten. Voor en na de pauze. Voor de pauze krijgt elk bestuurslid de ruimte om verslag te doen over zijn of haar portefeuille. In de jaarverslagen wordt rekenschap afgelegd over het gevoerde beleid in het afgelopen seizoen en worden de verwachtingen en plannen voor het komende seizoen met de leden gedeeld. Het formele deel zeg maar, waarbij in deze vergadering de door een wetswijziging “verplichte” aanpassing van de statuten een belangrijk onderdeel was. Voor degenen die al dit moois niet konden bijwonen, de highlights in een vogelvlucht: het leden aantal bleef stabiel op 829, bij stelling 1 gaven de leden aan wat hen betreft het maximum t.a.v. de capaciteitsgrenzen nu is bereikt. Dit betekent dat de komende jaren wordt ingezet op de werving en afgewogen aantal nieuwe leden. Bestuurslid Martin den Dulk had zijn afscheid een paar maanden geleden aangekondigd en presenteerde voor het laatst zijn jaarverslag waarin positieve en minder positieve punten werden benoemd. Bestuurslid Martijn Tasma deed vol passie zijn verslag vanuit India en is trots op de ontwikkeling van zijn jeugdafdeling. In stelling 2 werd duidelijk dat de leden achter het bestuur staan om niet in te gaan op invitaties van andere verenigingen om op zondag te gaan voetballen en de huidige bepalingen in de statuten na te leven. Frank Hollaar sprak over een mooi seizoen van de lagere senioren elftallen en was blij dat we het (behalve de keuken) toch weer voor elkaar krijgen om zoveel vrijwilligers aan ons te binden. Ruud Boer was blij dat de sponsorinkomsten, ondanks coronaperikelen, op peil waren gebleven. Marco Schregardus laakte de toegenomen agressie op de velden en gaf aan met een strak en strenger regime te komen. Patrick Kriek was vooral trots op de prestaties van de jeugd en het toegenomen vakmanschap, door het opleiden, van onze trainers. Het beleidsplan 2020 – 2025 ligt dan ook op koers en we waren blij dat de leden (met een kanttekening van oud voorzitter en erelid Jan van Eck) instemden met de statutenwijziging, die vakkundig door Dide van Adrichem werd gepresenteerd. Penningmeester Joost de Waard mocht in de finale van de uiteenzettingen van het bestuursbeleid, het financiële jaarverslag presenteren. Hulde voor de wijze waarop hij ons financieel door de lastige coronajaren heeft geloosd. Het was pauze en de hoogste tijd voor een drankje.

 

Afscheid Martin den Dulk

Er werd ook een traantje weggepinkt omdat we afscheid namen van ons bestuurslid Martin den Dulk. Martin was aftredend en niet herkiesbaar en zoals hij het zelf samenvatte kon hij de vele taken die hij verrichte niet meer combineren met zijn werk en privé. KMD is Martin den Dulk veel dank verschuldigd. In een roerige en lastige tijd nam hij de positie van Jan Middendorp als bestuurslid Algemene Zaken over in 2018. Het functioneren binnen Algemene Zaken werd gevoeld als “het afvoerputje” zoals hij het zelf zei. Veel uitvoerende taken werden juist bij hem neergelegd. De functie die de bestuurstitel Algemene Zaken meekreeg, was ook te veel, concludeerden we in het bestuur. We kunnen over onze gesprekken om het tij te keren inmiddels een boek schrijven. Wat blijft, is de waardering voor de inzet en de persoon Martin den Dulk, die zich met hart en ziel voor de vereniging heeft ingezet en de bloemen van Dide en een staande ovatie van het bestuur en de leden ontving. Martin bedankt!

 

Nieuwe invulling Kantine Zaken

Het bestuur is er nog niet uit maar broedt op een andere invulling. De term algemene zaken in de nieuwe bestuursfunctie komt te vervallen. In de nieuwe bestuursfunctie richten we ons specifiek op de bar en keuken. Het onderhoud blijft als commissie in goede handen onder Jan Middendorp en de coördinatie van de materialen vallen onder de verantwoordelijkheid van Roos Wijnhoven en Stef Filon. We zijn naarstig op zoek naar invulling van de coördinatie van de keuken. We danken Caroline Soer voor haar inzet en hebben gesprekken gevoerd met kandidaten maar nog geen geschikte opvolging gevonden. Wie komt ons helpen?

 

Na de pauze

Na de pauze begon het “fun” gedeelte. Allereerst werd aftredend penningmeester Joost de Waard herkozen voor nog eens een termijn van drie jaar en toen konden de huldigingen beginnen. Ricky van Wilgen ontving de Willem van den Berg onderscheiding als vrijwilliger van het jaar bij de senioren. Als je ziet wat Ricky allemaal doet voor de vereniging, is deze onderscheiding dik verdiend. Sara Visser doet al sinds jonge leeftijd veel vrijwilligerstaken, zij is een voorbeeld voor de jeugd. Sara ontving de Willem van den Berg onderscheiding van oud penningmeester en erelid Wim van den Berg als vrijwilliger van het jaar bij de jeugd. Hierna was het tijd voor de jubilarissen. Melissa Grootscholten en Marleen van Passen kregen de versierselen voor hun 15 jarige lidmaatschap, Dirk Holtkamp en Herma Vermeulen werden gehuldigd vanwege hun 25 jarige lidmaatschap en Jan Wiegers en Peter Houtman kwamen naar voren omdat ze 40 jaar bij de club waren. Zij ontvingen de bloemen en het speldje van secretaris Dide van Adrichem.

 

Lid van verdienste en ereleden

De mooiste rubriek vind ik altijd de voordracht aan de leden van de mensen die veel de club hebben betekend en nog wekelijks op het sportpark van KMD te vinden zijn. Jorg Morsdorf was van 2014 – 2019 bestuurslid sponsoring en is nu nog commissielid en betrokken bij de vereniging. Hij werd gehuldigd als lid van verdienste. Hennie van de Eijkel is al ruim 40 jaar betrokken bij de vereniging als leider, was jeugdvoorzitter, trainer etc. en heeft voor menig opgroeiend jong KMD lid veel betekend. Henny werd benoemd tot erelid vanwege zijn grote verdiensten voor onze vereniging. Jan Middendorp is al een levende legende op KMD en een onmisbare schakel bij de onderhoudscommissie, de sponsorcommissie etc. Voorheen was hij bestuurslid Algemene Zaken, zat in de Barcommissie, de ICT commissie en dan vergeet ik nog wel een paar gremia binnen KMD waar Jan verdienstelijk was. Vanwege zijn omvangrijke oeuvre en enorme verdienste werd Jan Middendorp benoemd tot erelid. Er waren bloemen, mooie woorden en “de goudenspeld”.

 

Afterparty

Zo kwam er weer een mooi einde van een welbestede avond, maar niet voordat de rondvraag was gesteld. Erelid (witte) Ab van den Berg had enkele (kritische) vragen die terstond werden beantwoord. Nadat iedereen zijn zegje had kunnen doen, werd Rowena Liefrink alvast bedankt voor het opmaken van de notulen want dan kunt u hetgeen besproken is nog eens dunnetjes nalezen. En toen kon de afterparty beginnen.

 

KMD 1, 2 en JO19

De gehele JO19 selectie was aanwezig op de ledenvergadering. Ik heb het al vaker gezegd: de JO19 is een sieraad voor onze vereniging, een mooie lichting waar we op kunnen bouwen en gezien de opkomst afgelopen vrijdagavond, ook op kunnen rekenen. De positieve vibe waar het elftal in zit na de overwinning van vorige week, werd vandaag doorgetrokken, bij Soccer Boys werd met 1-8 gewonnen. Ook KMD2 leverde een puike prestatie door na een 2-1 achterstand bij rust uiteindelijk met 2-3 bij Monster te winnen. Hulde.

KMD1 verloor met 0-4 bij Monster. Daar moeten we misschien dit keer kort over zijn. Na een rode kaart stonden we na, ik meen, 25 minuten en een 2-0 achterstand met 10 man. De overige 10 spelers deden hun uiterste best om de schade te beperken maar Monster staat niet voor niets fier bovenaan. Zaterdag as. staat de belangrijke wedstrijd tegen Houtwijk op het programma.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20221106-WA0000 IMG-20221106-WA0000
IMG-20221106-WA0001 IMG-20221106-WA0001
IMG-20221106-WA0002 IMG-20221106-WA0002
IMG-20221106-WA0003 IMG-20221106-WA0003
IMG-20221106-WA0004 IMG-20221106-WA0004
IMG-20221106-WA0005 IMG-20221106-WA0005
IMG-20221106-WA0006 IMG-20221106-WA0006
IMG-20221106-WA0007 IMG-20221106-WA0007
IMG-20221106-WA0008 IMG-20221106-WA0008
IMG-20221106-WA0009 IMG-20221106-WA0009
IMG-20221106-WA0010 IMG-20221106-WA0010
IMG-20221106-WA0011 IMG-20221106-WA0011
IMG-20221106-WA0012 IMG-20221106-WA0012
IMG-20221106-WA0013 IMG-20221106-WA0013
IMG-20221106-WA0014 IMG-20221106-WA0014
IMG-20221106-WA0015 IMG-20221106-WA0015
IMG-20221106-WA0016 IMG-20221106-WA0016
IMG-20221106-WA0017 IMG-20221106-WA0017
IMG-20221106-WA0018 IMG-20221106-WA0018
IMG-20221106-WA0019 IMG-20221106-WA0019
IMG-20221106-WA0020 IMG-20221106-WA0020