Met hart en ziel

Laat de kinderen spelen

In het leven zijn we geneigd om de lat hoog te leggen of steeds hoger. Een dik betaalde baan, een mooi huis, mooie kleding, dure auto’s en gadgets, een perfecte relatie, kinderen die het goed doen op school, drie keer per jaar op vakantie en we streven naar status en uiterlijk vertoon. We zijn bereid daar veel voor op zij te zetten: hard en veel uren te werken, te manipuleren en ons aan te passen aan de geldende norm, te lachen om grappen die niet leuk zijn of werk te doen waar we niet gelukkig van worden. We leveren in op voldoende rust, we spelen niet meer, geven onze kinderen te weinig aandacht, verliezen aan creativiteit, doen te weinig aan sport etc. We leven vaak ongezond en schakelen gevoelens uit door veel te roken, te drinken etc. Het gevolg is dat we chronisch moe zijn, signalen negeren (we moeten immers doorgaan) en tegen een burn-out aan lopen. Herkent u het patroon? Steeds meer (jong) volwassenen zijn niet meer verbonden met zichzelf, hun naasten en de buitenwereld.

In ons streven naar perfectie mag het best een tandje minder. Helaas dwingt de maatschappij, onze werkgever, dwingen we vooral onszelf, onze ouders, trainer, leider om tot het uiterste te gaan. Wanneer is het genoeg? Wanneer kies je voor je persoonlijke geluk en kies je de baan die weliswaar minder verdient, maar meer voldoening oplevert? Waarom moet jouw kind het altijd beter doen (dan jijzelf)? Kinderen mogen best een jaartje overdoen op school, hoeven niet allemaal naar een HBO of universiteit als het niet past en hoeven al helemaal niet elke voetbalwedstrijd te winnen. De druk van het presteren ligt er te vaak en op te jonge leeftijd op. Op (te) jonge leeftijd worden kinderen gescout door BVO’s.

Laat kinderen spelen, laat ze zo lang mogelijk met hun vriendjes voetballen, laat ze winnen en vooral verliezen, dat maakt ze weerbaar en veerkrachtig. Belangrijke eigenschappen voor later, als ze groot zijn.

 

Spelen op de club

Waar tegenwoordig de tijd en ruimte ontbreken, kun je de hele zaterdag lekker spelen op KMD. De veteraan op KMD is gemiddeld 50 jaar en speelt al meer dan 40 jaar met zijn vriendjes op de club. Speelt u nog buiten met uw vriendjes? Buiten spelen, sporten en ontspannen is net zo essentieel als voldoende slaap. Op KMD kan uw kind deze week (het is herfstvakantie J) de hele dag terecht. Van 09.00 – 18.00 uur is het sportpark open om te spelen. Ruud Fidder en Stef Filon houden de hele week een oogje in het zeil. Op dinsdagmiddag spelen de walking voetballers hun partij, voetbalschool Kick (https://www.sv-kmd.nl/nw-21658-7-4114173/nieuws/train_als_een_echte_prof.htm) is er op woensdag en donderdag en de allerkleinsten kunnen lekker beschermd voetballen in de pannakooi, achter de kleedkamers. Kom gerust spelen!

 

Leren loslaten, de moed van imperfectie

De pannakooi is er speciaal voor de jonge kinderen zodat ze op zaterdag nog langer op de club kunnen spelen. Maar jongens en meiden wat heeft het lang geduurd tot dat deze opgeleverd was. Eerst was het plan om een jeu de boules baan achter de kleedkamers neer te leggen. Eer we in het bestuur tot de juist visie kwamen dat we ons meer op de spelende jeugd moesten richten was er een jaar voorbij. Toen “de pannakooi” in het bestuur werd gelanceerd, zo’n vier jaar geleden, moest vooral de gemeente “mee” in het traject, er liepen immers leidingen onder dat deel van het complex, het recht van opstal, de statuten, de financiering, de aanbesteding, de uitvoering etc. er kwam van alles op ons pad. In mijn beleving zou alles toch binnen een jaar georganiseerd moeten kunnen zijn? Mis! Ik durfde het onderwerp in de bestuursvergaderingen soms niet meer te laten vallen. Bang als ik was voor de reacties wat nu allemaal niet geregeld kon worden op korte termijn.

Loslaten is voor een voorzitter een grote eigenschap. Je bent afhankelijk van veel mede vrijwilligers. Zo wil ik een grote trom voor de jeugd voor op de tribune bij de wedstrijden van KMD1, een jeugdraad, een spelregelavond voor de scheidsrechters, meer aandacht voor omgangsvormen, meer extra keukenhulpen vanuit de jeugd, een nieuw bestuurslid kantinezaken, het financiële jaarverslag om me voor te bereiden op de algemene ledenvergadering en nog veel en veel meer joh. Het gaat me allemaal niet snel genoeg.

Maar ik moet de uitvoering overlaten aan kundige (bestuurs)leden. Het snel schakelen, vergt moed en ondernemersgeest, maar vooral de acceptatie dat niet alles perfect geregeld kan worden. Daarom nemen ambtenaren altijd de tijd, het moet perfect worden geregeld en daarom duurt het allemaal zo lang.

Afijn, om weer terug te komen op de pannakooi, de pannakooi staat al een paar maanden te blinken op ons sportpark. Na al die jaren in het bestuur wacht ik nu geduldig op de opening. Ik heb bij KMD vooral leren loslaten, maar de grote opening, zo is mij verzekerd komt er aan!

                                                                                                                              

Passie voor de club

Ik ontbeer nogal wat eigenschappen om perfect te zijn, maar wat ik doe, doe ik met hart en ziel. Met regelmaat breek ik een lans voor de vrijwilliger die ik met dezelfde passie mee wil trekken in onze vereniging. Bij sponsoren herken ik hetzelfde gedachtegoed. De meeste sponsoren bij KMD zijn “goodwill sponsoren”. Hun kinderen zitten op de club en hebben een trainingspak nodig of uit sympathie staat je firmanaam op een reclamebord langs het veld. De goodwill sponsoren, zijn mooie mensen met mooie bedrijven en hoeven er niets voor terug. Zij houden van de club, het voetbal en vooral van hun kinderen, die met plezier spelen op KMD. Zo doen zij wat terug voor de vereniging die hen ook veel brengt. Mooi toch?

Afgelopen vrijdagavond zat ik samen met ontvangstmanager Marcel Kouwenhoven en bestuurslid Technische Zaken, Patrick Kriek, op uitnodiging van Sir Winston in het ADO Den Haag stadion. Het voetbal was niet om aan te zien, maar toch hadden we een prima avond dankzij Leon Steenks en Harry Ballemaker. Harry is eigenaar van Sir Winston en sponsort het team van zijn kleinzoon, die bij KMD speelt. Mooie mannen met passie voor het voetbal en een sympathie voor KMD.

Afgelopen zaterdag kreeg ik een mooie (scheidsrechters)tas van onze scheidsrechters coördinator Ruud Fidder. Mogelijk gemaakt door Beekman & Verbeek, financiële experts.

Barry Verbeek is grensrechter bij KMD2 en zoon Owen speelt in KMD1. Barry is ook zo’n mooie vent, met passie voor zijn werk en voor de club. Op de foto ziet u KMD’s topscheidsrechter Rob Moerman en Ruud Fidder met de mooie tas.

 

JO13-2

Vandaag mocht ik van Ruud Fidder de JO13-2 op veld 4 fluiten tegen Smitshoek. Een vermakelijke wedstrijd. KMD liep al vanaf de aftrap tegen een achterstand aan en ik dacht even aan een “walk over” door het team uit Barendrecht, maar dat pakte toch gaandeweg de wedstrijd anders uit. In dit team vond ik de veerkracht om terug te komen na een achterstand mooi om te zien. Er werd uiteindelijk nipt verloren met 4-6. Het was heerlijk weer, ik was lekker aan het rennen, de leiding en de supporters langs de kant gedroegen zich voorbeeldig en het was best spannend, misschien te spannend voor sommige jonge spelers. Wat liepen ze te mekkeren op elkaar en op beslissingen van de scheidsrechter. De vader van Jonas Kool, Thijs, vatte het als volgt samen: de kinderen zitten in hun eerste jaar van de middelbare school, hebben stress voor hun eerste proefwerken en dat moet er even uit! Waar sport en een oefenwedstrijd al niet goed voor is!

 

KMD 1, 2 en de JO19-1

Op deze competitieloze zaterdag werd er door KMD1 geoefend en speelde de JO19-1 voor de beker, een wedstrijd die helaas verlore werd na penalty’s. Zaterdag as. gaat het weer om de knikkers en wacht KMD1 een heuse kraker thuis tegen streekgenoot Lyra. Het geheime wapen van KMD wordt deze zaterdag ingezet, want mijn moeder van 86 jaar komt, voor het eerst dit seizoen, kijken. “Meestal wint KMD als ik langskom” vertelde ze me, want ze volgt alles op voetbalgebied en begrijpt dat jongens van KMD1 toe zijn aan een overwinning. Voorzitter Klaas van der Eijk van Lyra heeft al aangeboden mijn moeder op te halen en haar naar een leuke strandtent in Hoek van Holland te brengen.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20221023-WA0000 IMG-20221023-WA0000
IMG-20221023-WA0001 IMG-20221023-WA0001