Afkeer

De toon verhard

Soms is het besturen van een vereniging geen sinecure, zeker als er rond het voetballen zaken gebeuren die daar niets mee te maken hebben. Vaker dan voorheen zijn er op de zaterdagen op alle velden “vervelende opstootjes” en scheldpartijen over en weer. Waar het voetballen een feest hoort te zijn en waar de spelers, begeleiders, supporters op sportief gebied respectvol met elkaar hoort om te gaan. Het lijkt wel of de toon “na corona” is verhard. Kennelijk is er meer stress, minder tolerantie (acceptatie dat mensen verschillend denken en zijn) en nog minder respect voor gezag (overheid, handhavers, besturen, leidinggevenden etc.) en dat is bijzonder triest. Ik probeer politiek te vermijden in deze column maar als je ziet hoe collega bestuurder Frank Hollaar door een minderheid is bejegend, na zijn publicatie in het AD, kun je alleen maar je afkeer uitspreken en is het belangrijk dat we een lijn trekken en agressie en intolerant gedrag niet meer accepteren. Misschien hebben het bestuur, de staf en steekhouders binnen de vereniging een te lange tijd vrijheden gegeven in afwijkend gedrag en hebben we kleine misstanden te lang gedoogd, maar het gaat zo niet langer! De doorslaande polarisatie die in de maatschappij gaande is, dringt ook door binnen verenigingen. Onder de Westlandse voetbalclubs gaan al geruime tijd stemmen op om niet meer tegen bepaalde voetbalclubs te spelen omdat het respect en de sportiviteit ver te zoeken is. Waarom zijn de wedstrijden tussen Westlandse clubs een feestje en tegen bepaalde andere clubs niet? Het is lastig om hier op eigen houtje iets in te doen als de KNVB niet thuis geeft, ondanks de vele signaleringen en rapporteringen. Wat we wel kunnen doen, is zelf de boel richten en het voorbeeld geven.

 

De boel richten en het voorbeeld geven

Al vaker in deze column is gesproken over een “zero tolerance” beleid tegen agressie en disrespectvol gedrag vanuit eigen gelederen. Je kunt best je emotie eens laten gaan, je verdient altijd een tweede kans, maar er zijn grenzen. Niet in de laatste plaats worden die grenzen ook meer en meer aangegeven door de gemeente die een causaal verband ervaart tussen agressie en alcohol gebruik in het Westland, of eigenlijk met een groot probleem zit omdat in het Westland, meer dan in omliggende gebieden, exorbitant veel alcohol onder (vaak jongeren) wordt genuttigd. In het ziekenhuis in Delft liggen in het weekend regelmatig jongeren vanwege het zgn. comazuipen. Vanuit burgemeester en gemeente zijn richtlijnen meegegeven aan de verenigingen en waren we, als bestuur van onze vereniging, present bij een voorlichtingsavond waar burgemeester Bauke Arends met klem zijn kruistocht tegen alcoholmisbruik presenteerde. Deze week zat in mijn mailbox het bericht dat de komende periode voorlichtingsavonden en de campagne FFSERIEUS worden gelanceerd, als voorbeeld van alcohol preventie bij de verenigingen in Westland. Het lijkt mij verstandig dat wij, ouders en leden hierin participeren opdat wij het goede voorbeeld geven.

                                                                                                                              

Met de buren op KMD

U bent naast mijn kritische maatschappelijke kanttekeningen vooral een positieve vibe gewend in deze column. Ik haal veel energie uit mijn ambassadeurschap namens de vereniging. Deze zaterdag waren de buren uitgenodigd op de vereniging, om de kraker tegen Naaldwijk bij te wonen. Bestuurslid Marco Schregardus had heerlijke taartjes van de bakker meegenomen en ontvangstmanager Marcel Kouwenhoven sloofde zich in de bestuurskamer uit om het de buren, de aanwezige pers en bevriende bestuursleden van Naaldwijk zoveel mogelijk naar de zin te maken. Ondanks de teleurstellende uitslag van de wedstrijd werd het toch nog een feestje in de bestuurskamer. Niet in de laatste plaats omdat KMD2 trainer Edwin Canten van zijn werkgever een mooie cheque mocht overhandigen en alle leden bedankt voor het stemmen op de site van Rabo Club Support.

 

Feestje

Jasper Tasma speelt als keeper in de JO12-2 en was deze zaterdag onze pupil van de week. Zelden heb ik zo’n uitgesproken pupil meegemaakt. Ik vind het prachtig als een pupil al goed weet wat hij wil en zich uitspreekt. Jasper heeft geen idolen als Messi, Ronaldo, Neymar etc. maar vindt Odens van der Zwan zijn absolute held. Odens is keeper van de KMD selectie en zijn keepertrainer. Kijk dat vind ik nou mooi! Gewoon, down to earth en lekker dichtbij. Jasper moest met zijn vader, jeugdvoorzitter Martijn Tasma, na de ceremonie snel weg want om 18.45 moest hij op de tribune zitten niet bij Barcelona, PSG etc. maar bij SPARTA. Ook zo’n mooie club. Jasper is voor de underdog, heerlijk!

 

Heerlijk

Wat ik ook zo mooi vind om te doen bij KMD, is uiting te geven aan ons adagium KMD is een “club voor het leven”. Of het nu de oudste leden zijn van het walking voetbal of de jongste leden: je kunt van 0 tot pakweg 80 jaar voetballen op KMD.

We begroeten weer een nieuw jongste lid. Afgelopen zaterdag was Evi Nikki Tilgenkamp op bezoek om zich in te schrijven als nieuw lid. Evi is de dochter van Arnout en Erika Tilgenkamp – Jongerius en is geboren op 2 augustus 2022. Thomas, de grote broer van Evi was al een paar jaar geleden ons jongste lid en voetbalde lekker met Arnout op ons hoofdveld. Welkom Evi. Zo geven wij het stokje door aan de allerjongste generatie.

 

De jongste generatie

U moet de uitslagenlijst van de jeugd er maar eens op nakijken, daar staan een paar exceptionele resultaten tussen. Niet alle uitslagen staan op de site, maar de JO13-2 won met 19-0 bij Lyra, de JO11-3 won met 18-0 bij Erasmus, de JO12-3 won met 10-1 bij Wilhelmus om er maar een paar te noemen. Ik volg ons JO10-1 dat ingedeeld is bij de drie BVO’s uit Rotterdam. Vandaag speelden zij hun uitwedstrijd, thuis tegen Sparta. Lange tijd ging de wedstrijd gelijk op en behield KMD de aansluiting. Totdat hun keeper, een Messi-achtige kleine jongen ging voetballen. Ik zag een ongelofelijk talent dat van achter naar voor iedereen passeerde en de bal in de kruising schoot. Ik heb zijn naam en de datum van deze wedstrijd gelijk op mijn rug laten tatoeëren!

 

KMD 1, 2 en de JO19-1

Mooi voetbalweer en een heerlijke voetbalambiance op ons sportpark. KMD2 wist met enige moeite haar wedstrijd met 4-2 tegen GSC ESDO te winnen. De JO19-1 liet, even later, na de winst te pakken tegen Wilhelmus. Na een goed begin werd de wedstrijd “uit handen gegeven” en verloren met 3-5. Dat was eigenlijk ook bij KMD1 het geval. Het plan was om flitsend te beginnen. Alleen was het Naaldwijk dat kort na het beginsignaal al op voorsprong kwam. KMD kwam in de eerste helft goed terug dankzij “good old” Jules Maring en had kansen op meer. Die kansen werden in de tweede helft wel door Naaldwijk benut, zodat de derby met 1-3 werd verloren. Werk aan de winkel om volgende week uit bij Te Werve een resultaat te behalen. De vaste supporters zullen er ook dan weer zijn!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20221009-WA0000 IMG-20221009-WA0000
IMG-20221009-WA0001 IMG-20221009-WA0001
IMG-20221009-WA0002 IMG-20221009-WA0002
IMG-20221009-WA0003 IMG-20221009-WA0003
IMG-20221009-WA0004 IMG-20221009-WA0004