De elektrische fiets

Het mag best een beetje pijn doen

De afgelopen week was ik samen met ons bestuurslid normen en waarden, Marco Schregardus, op een seminar voor bestuurders van verenigingen. Het onderwerp was “Is jouw club klaar voor de toekomst?”. De inrichting en structuur van de vereniging kwam aan bod, maar het belangrijkste deel van de avond ging over de werving en inzet van vrijwilligers. Het is een trend en een maatschappelijk verschijnsel dat de bereidheid om vrijwilligerstaken uit te voeren terugloopt. De binding, de betrokkenheid om het verschil bij je club of in de maatschappij te maken, loopt terug. Hoe komt dat toch? Waarom zijn we niet meer in staat om het gedachtegoed van “met z’n allen de schouders er onder” en “met z’n allen voor de club” door te geven?

Van oudsher zaten hele families op de club en waren zij betrokken bij het verrichten van allerlei taken, dat was vanzelfsprekend en ging over van vader op zoon, van moeder op dochter. Ouders gaven het goede voorbeeld en als kind wist je niet beter en vond je het heel normaal je in te zetten voor de club. Wat mij betreft zit “thuis” een belangrijke component in “het doorgeven van de club”. Het heeft ook te maken met “moeite willen doen”, empathie, zorgen voor en omkijken naar elkaar. Het consumentisme achteroverleunen en profiteren van de vereniging en de maatschappij staat daar haaks tegenover. Een deel van de huidige problematiek komt daar vandaan. We zijn te verwend en worden lui gemaakt. We leven steeds meer in een maatschappij waar alles met veel gemak moet kunnen, we leren van huis uit geen moeite meer te doen. Ouders maken hele proefwerken, opstellen etc. voor hun kinderen, thuis zijn er nauwelijks taken en ik zie steeds meer elektrische fietsen bij jonge kinderen. Wat is dat toch? We leren niet eens meer op eigen kracht tegen de wind in te fietsen! Ik chargeer (want er zijn natuurlijk ook goede voorbeelden en uitzonderingen) als ik zeg dat kinderen geen moeite meer doen, geen pijn meer lijden, zelf geen teleurstellingen kunnen overwinnen, niet weten wat hard werken is en met vallen en opstaan hun doel bereiken. U geeft het goede voorbeeld in de weerbaarheid van uw kind, u geeft het goede voorbeeld in het verrichten van vrijwilligerstaken. U geeft het voorbeeld op KMD.

 

Het grote genieten bij de vereniging

Wat ik ook zie, is dat we onze kinderen leren dat ze vooral moeten genieten. Terecht hoor dat we met z’n allen vooral willen genieten, maar we zijn op de verkeerde weg als “genieten” consumeren wordt en betekent dat jij of je kinderen niets terug doen voor de maatschappij, laat staan je vereniging. Maar als ik in de spiegel kijk, ligt het ook aan de verenigingen zelf. We zijn steeds minder in staat om “in verbinding” met de jeugd, ouders en elkaar te zijn. We (en ik chargeer weer) kennen onze leden niet, weten onvoldoende wat ze beweegt en hoe we ze kunnen raken om verenigingstaken uit te voeren. Als er een taak bij de ouders c.q. opvoeders ligt, ligt deze ook bij de vereniging.

Samen met het jeugdbestuur gaan we ons de komende tijd meer inzetten om “in gesprek” te zijn met ouders en jeugdleden. Het is belangrijk dat we bovenstaande boodschap blijven herhalen en blijven vertellen “waarom het zo belangrijk is dat ouders en hun kinderen taken uitvoeren bij de club”, we praten over het voortbestaan van de vereniging. En we kunnen elkaar helpen, zeker de jeugd vanaf 15 jaar kan bij KMD een mooie opleiding volgen. Bij KMD kun je werken aan je skills (training geven, achter de bar, in de keuken, schoonmaken, in de jeugdraad etc.), je leert samen te werken, je doet belangrijk werk voor de vereniging en het verrichten van vrijwilligerswerk staat altijd goed op je CV.  Dat is dubbel genieten, toch?

                                                                                                                              

Samen voor de club

Bij KMD is er een jonge groep die het goede voorbeeld geeft. Maar liefst veertien spelers zijn op dit moment betrokken als (hulp)trainer. Van ons hoofd jeugdopleidingen, Jeremy van der Stap, kreeg ik een hele lijst door met namen, die elke week naast hun drukke schoolopleiding op het veld staan en onze jeugd training geven. Ik ga hier niet de hele lijst doornemen maar van Wouter van Spronsen t/m Jens Entrop geven de JO11 t/m JO15 training. De jongste jeugd vindt het fantastisch en is nu een trouw supporter van de wedstrijden van de JO19. JO19 speler Leandro Havinga gaat voor een schoolproject ons Instagram account inrichten en zo helpen wij elkaar. Het kan dus wel! Hulde!

We hebben ook de heren 1 en 2 en JO19 selectie gevraagd iets terug te doen voor de club. Zij stellen nu wekelijks drie scheidsrechters beschikbaar bij de jeugdwedstrijden, ook verzorgen zij nog een speciale actie rond de Kerst, maar daarover later meer. Feit is dat de selectie er dankzij de inzet van de sponsorcommissie en sponsor MRVO accountants en belastingadviseurs weer picobello bijloopt in hun mooie trainingsoutfit.

 

JO10

Onze JO10-1 zit ingedeeld in een poule met de drie BVO’s uit Rotterdam. Afgelopen woensdag speelde onze JO10-1 thuis tegen Feyenoord. Er werd weliswaar verloren, maar ook drie keer gescoord. Deze zaterdag werd er gespeeld tegen Sparta AV. In een spannende wedstrijd werd er nipt met 6-7 verloren, maar ik zag de strijd en ik zag het enthousiasme. Ik ben trots op deze jongens.

 

Walking Football

Dinsdag jl. was de inschrijf dag bij KMD voor nieuwe leden voor het Walking Football. Elke dinsdagmiddag vanaf 13.30 uur speelt een enthousiaste groep 60+ haar partij. Inmiddels al weer drie jaar geleden was KMD de eerste Westlandse vereniging die begon met Walking Football. Deze sport wordt snel populair omdat het leuk is om te blijven bewegen, je lekker in de weer bent met de bal, de kans op blessures heel klein is en de gezelligheid voorop staat. Wilt u ook genieten van het kleedkamergevoel en de consumptie na afloop, schrijf je dan in via walkingfootball@sv-kmd.nl.

 

Algemene Ledenvergadering vrijdag 4 november as.

Vrijdag 4 november as. om 20.00 uur is de Algemene Ledenvergadering. Het belooft weer een mooie editie te worden. Wie komt er dit seizoen in aanmerking voor de Willem van den Berg onderscheiding, de vrijwilligersprijs van het jaar? Wat hebben de bestuursleden te vertellen over het afgelopen seizoen? Wat gebeurt of verandert er in het nieuwe seizoen? Wie worden er benoemd tot lid van verdienste of erelid? Wie zijn de jubilarissen en worden gehuldigd voor hun langdurige lidmaatschappen? En bovenal wordt uw mening gevraagd bij bestuursvraagstukken, die we d.m.v. stellingen aan u voorleggen. Zorg dus dat je er bij bent.

 

KMD 1, 2 en de JO19-1

Genoemde elftallen speelden allen hun eerste thuiswedstrijd van het seizoen. KMD2 speelde tegen Die Haghe3. Het jonge team o.l.v. aanvoerder Jan Vijverberg won knap haar wedstrijd met 3-0. Op veld 3 haalde de JO19-1 een huzarenstukje uit. Na 20 minuten kwam het team met 10 man te staan tegen Spirit. KMD bleef knap voetballen en met hard werken werd er met 4-3 gewonnen. Hulde. Bij KMD1 stonden “de gezichten” na afloop minder vrolijk. Laakkwartier bleek een taaie tegenstander, die aan twee benutte kansen genoeg had om met 1-2 te winnen. De beste ploeg wint niet altijd en dat is zuur. Zaterdag as. in de derby tegen Naaldwijk kunnen de jongens revanche nemen en er voor zorgen dat de drie punten in Wateringen blijven. De supporters zullen er weer in grote getalen zijn om jullie aan te moedigen, maak ze blij!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG_7299 IMG_7299
IMG-20221002-WA0000 IMG-20221002-WA0000
IMG-20221002-WA0001 IMG-20221002-WA0001