Cabaret

 

De vrijwilligersavond

We hebben er twee jaar op moeten wachten om de vrijwilligers te kunnen bedanken en met elkaar te kunnen vieren dat we zo’n mooie vereniging hebben. Traditioneel is er muziek en een buffet en zijn we vooral met elkaar in gesprek. Secretaris Dide van Adrichem vond dat het deze keer anders moest en had een cabaretier ingeschakeld die met de VIP show alle vrijwilligers in het zonnetje zette. In de show werd benadrukt dat het niet gaat om de (bekende) Nederlander met zijn of haar uiterlijk vertoon maar om de vrijwilliger die vaak de (stille) kracht is binnen de vereniging. Met geprojecteerde foto’s, mooie teksten waarin alle vrijwilligers werden toegesproken en er enkelen op humoristische wijze werden uitgelicht, meezing nummers etc, was er ook speciale aandacht voor de jubilarissen. In twee jaar tijd  waren er 25 jubilarissen te huldigen die op de Algemene Vergadering alleen al een aanvullend programma zouden betekenen. Dus hadden we eenmalig bedacht om deze loyale en trouwe leden op deze avond in een volle kantine op het podium te vragen. Er waren bloemen, speldjes en voor het 60 jarige jubileum van Jan van der Wel was er een speciale oorkonde. Bestuurslid sponsering Ruud Boer had met zijn staf en dankzij de inbreng veel sponsors een rijk gevulde goodie bag georganiseerd en er was natuurlijk muziek zodat tot laat kon worden gedanst. Achter de bar stond de technische staf van de heren selectie, een mooi gebaar! Zij verzorgden met zes man en vrouw de consumpties en zagen erop toe dat niemand iets tekort kwam. Het was een geweldig feest.

                                                                                                                              

Beter besturen

KMD heeft meer dan driehonderd vrijwilligers, waarvan er pakweg 70 zitting hebben in de feestcommissie, de barcommissie, de pr commisie, de jeugdcommisie, de ict commissie, de sponsorcommissie, de vrijwilligerscommissie, de kaartcommissie, de technische commissie, de integriteitscommissie en de kascommissie. Dan reken ik de onderhoudsploeg voor het gemak niet mee, die vergaderen niet maar doen vooral.

Om de club te kunnen besturen hebben de negen bestuursleden één of meerdere commissies onder zich. Het lijkt wat veel allemaal voor een club met 829 leden, maar het is absoluut noodzakelijk om de vele taken die er zijn op te delen en vooral uit te voeren. De vrijwilligers vinden namelijk niet makkelijk de tijd in hun drukke agenda’s door de dagelijkse beslommeringen. Een teken van deze tijd is dat ouders en leden steeds minder bereid zijn echt verantwoordelijkheid te nemen en zich voor een langere tijd willen verbinden aan de vereniging. Gelukkig zijn er nog ouders en leden die “iets” voor de vereniging willen doen, vaak in kleinere en afgeronde taken. Aan het bestuur de taak om vrijwilligerswerk flexibel en vooral leuk te maken. Meer kleinere taken betekent dat er meer vrijwilligers nodig zijn dan in voorbije jaren.

U merkt het aan dit artikel: zo aan het eind van het seizoen is het tijd voor reflectie door het bestuur. Wat ging er goed in de organisatie? Wat kan beter? Waar worden we met z’n allen blij van? Past het huidige model en de huidige vorm van besturen nog bij en sterk veranderende vereniging? Moeten we ons lean en mean organiseren of houden we vast aan het delen en verbinden?

Bij het zakelijke en meer afstandelijke lean en mean organiseren, houden we ons sec bezig met het organiseren van voetbalwedstrijden, terwijl we nu met al die vrijwilligers en commissies veel met elkaar delen en juist de verbinding en relatie met elkaar voorop staat. De ene stijl sluit de ander niet uit, maar je merkt steeds meer dat we neigen om snel, effectief, binnen de beschikbare tijd de vereniging te willen organiseren. Soms gaat dat ten koste van de energie en de lol die we juist met elkaar vinden om taken gedaan te krijgen. Meer vrijwilligers betekent ook meer karakters en ouders en leden die het met elkaar moeten kunnen vinden. Da’s soms best lastig omdat we zo verschillend zijn. Als we een zakelijk bedrijf zouden zijn, ligt hier een mooie taak voor een directie of HR manager met functioneringsgesprekken etc.  Gelukkig zijn we een amateur vereniging waarbij iedereen binnen zijn of haar competenties, mogelijkheden en eigenschappen opereert en we de zwakke en goede punten met elkaar proberen te compenseren. Daarom is het belangrijk dat we als vereniging incalculeren dat er fouten worden gemaakt, steken vallen en dat het beter kan en dat de mensen die met hart en ziel voor de vereniging bezig zijn, extra krediet verdienen. Juist die mensen met passie en de liefde voor onze club hebben we nodig om de organisatie draaiende te houden.

 

50 jaar bij de club

Wat betekent het als je 50 jaar lid van de vereniging bent? Ik ben bijvoorbeeld langer op KMD dan getrouwd met mijn vrouw Georgette. Het betekent dat KMD diep van binnen zit, dat er wit-zwart bloed door mijn aderen stroomt en dat het boek met verhalen op en over KMD nog even voortduurt. Ik heb veel te danken aan KMD. Als opgroeiend mannetje heb ik leren samenspelen en ingezien dat vriendschappen en het respect voor elkaar belangrijke onderdelen van het leven zijn. In een notendop ben ik van een lastig mannetje met een veel te grote bek, bestuurder geworden en de inzichten die ik op KMD heb geleerd, hebben me veel gebracht. Met bloemen en een speldje werd ik bedankt, maar ik moet KMD bedanken. Voor al die mooie sportjaren, het samen uit samen thuis, de lessen die ik heb geleerd, het bier dat me begon te smaken, de mooie feesten, de mooie gesprekken en vooral de vriendschappen die het me heeft opgeleverd. Onbetaalbaar. En als ik de mooie woorden van mijn beste vriend Joopie van Zanten nog eens terughaal had ik dat niet beter kunnen doen.

 

Kampioenen

Deze zaterdag was het een belangrijke dag voor de JO10-2, de JO12-1 en de JO19-1. Alle drie konden ze kampioen worden bij winst. Voor de JO10-2 en de JO12-1 was het groot feest, zij werden de eerste kampioenen deze zaterdag.

De JO19-1 speelde haar wedstrijd tegen Die Haghe om 12.00 uur onder grote publieke belangstelling. Met elkaar hadden ze afgesproken om sober naar de wedstrijd toe te leven. Niet stappen op vrijdagavond, maar gewoon thuis voor de buis en geen poeha vooraf want de wedstrijd moest eerst gewonnen worden. Omdat Die Haghe bij winst kampioen zou worden, stond er veel op het spel. Misschien juist daardoor was de druk misschien te groot voor deze mannen want in de eerste helft zag ik niets dat het elftal zo goed maakt. Geen combinaties, maar te veel lange ballen en dat was kaasie voor Die Haghe die in de omschakeling met 0-1 voorkwamen voor rust. Ik weet niet wat coach Appie in de rust heeft gezegd of wat de mannen in de kleedkamer achter zich lieten maar in de tweede helft zag ik

gelukkig weer het echte JO19-1. Al snel scoorde linksback Tobias Schurmann na een schitterende combinatie de 1- 1. KMD werd beter en beter en ging vol overtuiging voor de winst. Spits Wouter van Spronsen maakte even later de verdiende 2-1. Zijn uiting/oerschreeuw na het doelpunt zei alles: frustratie van de slechte 1e helft, opluchting maar vooral “en dit geven we niet meer weg”. En toen ……. moest ik vertrekken naar Lyra om aldaar KMD te vertegenwoordigen. Gelukkig werd ik goed op de hoogte gehouden. Het werd 3-1 door linksbuiten Riad el Helali, bijna 4-1, 3-2, spannend en spannender en toen was de JO19-1 kampioen en kunnen we, trots, volgende seizoen weer een elftal voor de divisie inschrijven. Jongens gefeliciteerd! Ik heb begrepen dat er zaterdag as. een passende huldiging plaatsvindt en daar ben ik uiteraard bij.                                                                                                                                    

 

KMD 1 en 2

KMD2 won knap haar uitwedstrijd met 1-3 van Quintus. Helaas lukte het KMD1 niet te winnen van Lyra. Met een doelpunt van Arend Balijon werd er met 0-1 gerust. Daar waar de kansen op 0-2 niet werden benut, trok Lyra uiteindelijk met 2-1 aan het langste eind. Jammer dat de scheidsrechter het vriendschappelijk treffen met zoveel gele kaarten ontsierde.

Er staan voor KMD1 nog drie wedstrijden op stapel. Dinsdag as. om 20.00 uur spelen we thuis het restant uit van de wedstrijd tegen DSVP. Zaterdag 28 mei spelen we thuis tegen Naaldwijk en 4 juni de laatste wedstrijd uit bij DSVP.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20220522-WA0003 IMG-20220522-WA0003
IMG-20220522-WA0000 IMG-20220522-WA0000
IMG-20220522-WA0005 IMG-20220522-WA0005
IMG-20220522-WA0006 IMG-20220522-WA0006
IMG-20220522-WA0007 IMG-20220522-WA0007
IMG-20220522-WA0012 IMG-20220522-WA0012
IMG-20220522-WA0013 IMG-20220522-WA0013