Fatsoen

Nette club

Normen en waarden, cultuur, het zijn terugkerende begrippen die vaak worden besproken in media, bestuurs- en politieke kringen. Maar wat is dat nou, cultuur? Volgens Wikipedia is cultuur het geheel aan gewoonten en (gedrags)regels dat bij een volk of in ons geval bij een vereniging hoort. De gedragsregels drukken we uit in normen en waarden. Kort gezegd: op welke wijze ga je fatsoenlijk met elkaar om.

KMD probeert een nette club te zijn. We hebben speciaal voor die gedragsregels een bestuurslid aangesteld: Marco Schregardus. Hij bewaakt namens het bestuur dat we fatsoenlijk in en rond het veld met elkaar omgaan. De afgelopen weken heeft Marco het erg druk gehad met zijn taak. Het is goed dat we in het bestuur een aanspreekpunt hebben en het is belangrijk dat we elkaar aanspreken als het gedrag te wensen overlaat. Het aanspreken van ontoelaatbaar gedrag, doe je met elkaar. Van leiders en trainers verwachten we dat ze spelers en helaas ook ouders, aanspreken als deze zich in en rond het veld misdragen en dat ze misstanden bij het bestuur rapporteren, zodat we actie kunnen ondernemen. Het zorgdragen voor een nette club doe je met elkaar. Waar de leider, de coach, de aanvoerder de norm laat vervagen en misdragingen toelaat, grijpt de scheidsrechter, de KNVB en uiteindelijk het bestuur in. Dat is helaas altijd achteraf. Om te zorgen dat het niet tot straffen hoeft te komen, zijn allereerst de leider, de coach, de aanvoerder, de medespelers verantwoordelijk die de speler aanspreken op ontoelaatbaar gedrag. Voorkomen is immers altijd beter! Bedenk dat de ploeg met de minste kaarten en schorsingen een grotere kans op de winst heeft. En winnen, dat willen we toch allemaal?

 

Westland wint

In het Westland is er veel om trots op te zijn. De werkethiek, de saamhorigheid en de sportcultuur bijvoorbeeld. Als het om het goede doel gaat staat het Westland voorop om geld in te zamelen of Oekraïners op te vangen. Ook het verenigingsleven floreert. In de bereidheid om taken op te pakken, samen iets te maken van de vereniging blinkt de Westlander uit. Dat mogen we best onder de aandacht brengen om ervoor te zorgen dat de komende generaties een bijdrage blijft leveren aan die positieve sportcultuur.   

Het reclamebureau MOOIROOD (van ontwerper en KMD-er Thomas van der Schoor) heeft een campagne ontwikkeld die de positieve sportcultuur in het Westland als thema heeft. De campagne heeft als titel “Westland Wint”. Er wordt in het Westland immers veel gewonnen, maar er valt nog steeds veel te winnen. Een positieve sportcultuur is winst voor de sport en voor de club. Een positieve sportcultuur, dat wil iedereen toch?

Bij alle Westlandse sportaanbieders leeft het thema of het nu om voldoende vrijwilligers, betrokken ouders, acceptatie van elkaar of beheersing van het alcoholgebruik etc. gaat. De komende maanden zult u via de diverse media uitingen zien.

De campagne bestaat uit een promo (zie www.westlandwint.nl (http://www.westlandwint.nl)) die op de WOS wordt uitgezonden, een banner die bij de entree van de kantine wordt opgesteld en posters die in de kantine worden opgehangen. Er zijn zes posters ontwikkeld met onderwerpen die bij een positieve sportcultuur horen.

* Samen een bardienst draaien …………………….. is winst voor de club

* Vrijwilliger worden en blijven ………………………. is winst voor de club

* Alle vrijwilligers bedankt! …………………………… jullie zijn een aanwinst voor de club

* Positieve en betrokken ouders ……………………. ze zijn een winst voor de club

* Acceptatie van jezelf en elkaar ……………………. dat is winst voor de sport

* Duidelijke afspraken over alcohol …………………. dat is winst voor de sport

De campagne wordt door het gehele Westland uitgezet en alle Westlandse sportverenigingen werken hieraan mee. Wij vragen aan de leden, de ouders om dit gedachtegoed (aan hun kinderen) door te geven.

 

Lief en leed

Deze week was er weer één in extremen. Op dinsdag was ik bij het lintje dat mijn oud-leider van de KMD A1, Jaap Boutkan kreeg. Jaap heeft zich bij elkaar meer dan 40 jaar als vrijwilliger ingezet bij KMD, de Kringloop en voor de kerk. Mooi om te zien dat Jaap verrast was en glunderde van oor tot oor toen hij Ridder werd in de Orde van Oranje Nassau en het lintje door de burgemeester kreeg opgespeld.

Afgelopen vrijdag bewezen we de laatste eer bij Koos Hanemaaijer en het was druk met (oud)KMD-ers die nog met Koos hadden gespeeld en hem allemaal herinneren als een fijne vent. Gisteren zag ik een mooie foto van jeugdspeler Flynth van Nieuwenhuizen voorbij komen. Flynth is ernstig ziek geweest, maar nu gelukkig aan de betere hand. Flynth is gek van auto’s en met name een Porsche. Dankzij een KMD-weldoener had Flynth de dag van zijn leven. Tot gauw op KMD Flynth!

 

Toch op jeugdkamp?

Het onderwerp insolventie is jarenlang een taboe geweest. Je rekeningen niet kunnen betalen of in de schuldsanering komen, gebeurt helaas in dit welvarende land in toenemende mate. Zeker nu, met een inflatie van meer dan 11% en stijgende (energie)prijzen, doen veel gezinnen besluiten om uitgaven niet te maken, de vakantie uit te stelen om niet in de (geld)problemen te komen. Nu heb ik in een vorig stukje alle ouders en jeugdleden opgeroepen om zich op te geven voor het KMD jeugdkamp dat plaatsvindt van 24 t/m 26 juni as. Maar het moet financieel wel kunnen hé. Ieder kind / jeugdlid bij KMD van de MO/JO11 t/m JO/MO 15 heeft recht op dat fantastische voetbalkamp. Ik hoop dat met deze oproep, ouders die het zich eigenlijk niet kunnen veroorloven, zich melden bij het secretariaat van de kampcommissie (Dennis Morssink) via kmd.jeugdkamp@gmail.com. We garanderen u discretie en proberen met elkaar een oplossing te zoeken. Ieder kind dat graag wil, moet kunnen deelnemen aan dit jaarlijkse feest. 

 

KMD 1 en 2

KMD 1 en 2 speelden vandaag beiden uit in Poeldijk bij Verburch. KMD2 leverde een prima prestatie door met 1-5 te winnen. KMD1 moest de punten helaas in Poeldijk laten. Misschien had een 2-2 gelijkspel de verhoudingen in het veld beter weergegeven, zeker na een magistrale actie van aanvoerder Jesse de Waard, maar zijn lob miste helaas net het doel, zodat de eindstand 2-1 voor Verburch was. Lichtpuntjes waren de invalbeurten van de JO19 spelers Leandro Havinga, het debuut van Tobias Schurmann en de “sturm und drang” van Renzo Nieuwveld. Er gebeurde iets toen zij het veld inkwamen, met jeugdig enthousiasme werd de aanval gezocht. Ok, misschien moet de effectiviteit van de acties beter, maar de inzet was hartverwarmend. In de slotminuten mocht Jason Nieuwenhuijzen ook nog invallen zodat de gemiddelde leeftijd rond de 20 was, maar het mocht ondanks het laatste offensief niet meer baten.

Volgende week spelen we weer uit, nu bij DUNO, de supporters zullen er weer zijn en dan is het zaak om de punten wel mee terug te nemen naar Wateringen.

                 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20220501-WA0000 IMG-20220501-WA0000
IMG-20220501-WA0001 IMG-20220501-WA0001
IMG-20220501-WA0002 IMG-20220501-WA0002
Jaap Boutkan Jaap Boutkan