Bar Gesloten

Dieptepunt

Natuurlijk veranderen de tijden, toen ik op KMD opgroeide had je zelden of nooit problemen om bar en keukendiensten in te vullen. “Tante” Nel Kardol en “tante” Mien van Raamsdonk stonden, voor je gevoel, altijd achter de bar en de kantinebeheerders Cees van der Hout en later Harry Meijers regelden met elkaar 60 jaar lang dat de bar- en keukenbezetting probleemloos verliep. De “tantes” waren geen echte familie, maar zo werden ze genoemd omdat KMD een echte familieclub was. De familie hielp elkaar en verzaakte nooit. Ik ben nu 7½ jaar voorzitter en heb in mijn ruim 55 jaar aanwezigheid op KMD nog nooit meegemaakt dat de bar en dan ook de keuken gesloten waren.

Vandaag was de bar van 11.00 – 14.00 uur gesloten omdat er geen vrijwilligers beschikbaar waren om de dienst te draaien. De JO14–1 had dienst, of beter gezegd de ouders. Van de 26 ouders/gegadigden had niemand voor deze vrijwilligerstaak ingetekend. Als er vier betrokken zijn als leider/trainer/coach dan houd je 22 potentiële vrijwilligers over om de dienst in te vullen. Dat er van de 22 uiteindelijk geen 3, maar 0 ouders overblijven, die deze zaterdag achter de bar willen staan om de vereniging te helpen mag gerust te denken geven.

Nu ga ik er vanuit dat dit een ongelukkig incident is. Ik ga de ouders van de JO14-1 dan ook niet blameren maar ik vraag ze wel na te denken over hoe zij, en andere teams, de vereniging willen doorgeven aan hun  kinderen!

Een vereniging bestaat bij de gratie van vrijwilligers. Wat betekent KMD voor u of de vereniging? Wat doe je als er een oproep in de appgroep komt om een bardienst in te vullen? Welke voorbeeldfunctie heeft u naar uw kinderen? Als een ouder die wegduikt als er een oproep wordt gedaan om een bardienst te draaien en de vereniging in stand te houden? Hoe wil je daarbij in het leven staan? Hoe denken ouders de maatschappij door te kunnen geven?

Het gaat het bestuur te ver om de jongens van dit elftal te schorsen, ouders bijeen te roepen en een moreel beroep te doen om zich voor die paar uur voor de vereniging in te zetten. Het bestuur verwacht niet dat alle ouders een tweede “tante” Nel of “tante” Mien, “Ome” Cees of Harry zijn maar wel dat zij aan hun kinderen laten zien, wat er nodig is om een vereniging die op vrijwilligers draait, staande te houden en per jaar 6 uur aan vrijwilligerstaken vervullen. Als de ouders het voorbeeld niet geven, wat moet er dan van de club KMD terecht komen?

 

Verantwoordelijkheid en wederkerigheid

In mijn gesprek met bestuurslid normen en waarden Marco Schregardus wisten we het ook even niet meer: de bar gesloten. Een schande! Wat moeten we doen als bestuur? Keihard ingrijpen en een daad stellen? Pek met veren en aan de schandpaal voor ouders die geen bijdrage leveren aan de vereniging? We kunnen de kinderen niet de dupe laten worden van het verzaken van de ouders en we mogen de goeden natuurlijk ook niet onder de kwaden laten lijden. In onze discussie kwamen we al gauw op een maatschappelijk verschijnsel en dat is het wegduiken of gebrek aan verantwoordelijkheid, als het er toe doet. Liever een wedstrijd kijken, spelen, dan iets voor je club over hebben. Verantwoordelijkheid en wederkerigheid betekent zoveel dat je de club die je zoon of dochter zoveel geeft, iets teruggeeft. KMD houdt bewust de (contributie)prijzen laag om het voor zoveel mensen mogelijk te maken, tot de club toe te treden en te voetballen. Lage contributies kun je alleen mogelijk maken met de vrijwillige inzet van leden en ouders. We worden door ouders geroemd om onze goede organisatie, het is een veel gehoorde reden voor ouders om hun kind bij KMD aan te melden. Als u dit begrijpt, dan vragen wij, neem uw verantwoordelijkheid en doe iets terug voor de club van uw kind!

 

Kleinere vereniging

U begrijpt het, het bestuur had het zwaar deze zaterdag. In mijn gesprek met jeugdvoorzitter Anton Wouters spraken we over de toekomst van de vereniging. Misschien moeten we wel terug naar een kleinere, hechtere vereniging? Een vereniging waar alleen kinderen, ouders en leden participeren die naast het voetbalspel ook vrijwilliger zijn. Alleen intrinsiek gemotiveerde mensen die bewust voor de vereniging KMD kiezen. Elk nieuw lid heeft een intake gesprek met de ouders en de ouders geven “in bloed” hun commitment om de vereniging te stenen. We vragen een lage contributieprijs maar vragen in ruil “de liefde voor de vereniging”. Ouders leren als vanzelf aan hun kinderen dat bardiensten en andere taken een onderdeel zijn van de vereniging. Zij kiezen bewust voor KMD en anders is het hun goed recht om voor een andere vereniging te kiezen? De afgewezen ouders en hun kinderen kiezen dan voor een andere vereniging waar ze met een hogere contributie hun diensten afkopen. Er is dan sprake van een ruil van diensten. Je koestert totaal geen liefde voor die vereniging, maar ziet het voetballen van je kind als een zakelijke transactie. Met geld koop je alles af en de vereniging wordt geleid door professionals. Ik garandeer u een andere sfeer! Dan liever een kleinere vereniging met gemotiveerde leden. Of overdrijf ik? We gaan het zien de komende zaterdag.

 

Always look on the bright side

De bar was gesloten en leider Henny van de Eijckel van de JO14-1 zat zichtbaar met de situatie in zijn maag. We hebben even aan tafel gezeten om de domper te bespreken. We moeten verder en dan kun je ook niet te veel blijven hangen in het negatieve, er gebeuren immers heel veel mooie dingen op zo’n zaterdag. En ik schrijf het bovenstaande natuurlijk “scherp” op, maar ik heb ook mijn fouten en laat onbewust steken vallen maar daar kun je van leren. Ik ga uit van het positieve van de mens, waarbij iedereen zijn nukken en eigenaardigheden heeft. Samen komen we eruit en hebben we een mooie vereniging. Toch?

 

KMD1, KMD2, KMD3, de JO19, de JO17 en Après Ski

Over KMD1 valt deze zaterdag niet veel te melden, behalve dat de vriendschappelijke wedstrijd vanwege corona en blessures bij zowel KMD als Docos niet doorging. Jammer! Fijn dat er een teambuildingsactiviteit op het programma stond. De leiding begrijpt dat het van eminent belang is om de neuzen de goede kant uit te laten wijzen. Volgende week wacht immers de topper thuis tegen Verburch en dan wordt er iets extra’s van de mannen verwacht. KMD2 won deze zaterdag, op spectaculaire wijze de topper tegen Houtwijk. In de allerlaatste seconde gaf Twan Maartense de bal hard voor en via een Houtwijks been, verdween de bal in het doel en werd er dus met 1-0 gewonnen.

De JO19-1 verloor terecht op eigen veld van Wilhelmus. De jongens uit Voorburg waren net iets beter en vierden het door de winst, behaalde kampioenschap op ons terrein uitbundig.

Over kampioenschappen gesproken, komt u komende zaterdag op tijd naar het KMD terrein. Om 10.00 uur speelt daar de JO17-1 tegen Scheveningen om het kampioenschap,

Genoten heb ik ook langs de lijn van KMD3 dat met 2-2 won. Hoe dat kan? Dat moet u ze maar zelf vragen. Ik vraag u de volgende week weer ouderwets KMD1 tegen Verburch te komen aanmoedigen.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20220213-WA0000 IMG-20220213-WA0000