Irene Schouten

Het verschil maken

Het is koud en guur langs de lijn, het is winter. Hoewel, van een echte winter is nog geen sprake. Vorig jaar nog was er sneeuw en even ijs. Ik weet niet hoe het met u zit, maar dat heb ik liever dan die koude wind en regen. Schaatsen? Ik kan een paar mooie verhalen vertellen over tochten, die we met KMD-ers hebben geschaatst. Leg aan de jeugd nog maar eens uit dat de Molentocht in de Alblasserwaard 75 km is en een classic onder de toerschaatsers. Gaat het in deze rubriek over schaatsen dan i.p.v. over voetbal? Gisteren was het in ieder geval genieten achter de TV op de 3km voor de dames met Irene Schouten. Voetbal is de mooiste sport, maar schaatsen en fietsen (wielrennen) horen ook bij de Westlandse cultuur. Met veel plezier volg ik dus de Olympische Spelen. Schaatsers zijn, net als wielrenners, heerlijk benaderbare topsporters, in voor een leuk gesprek en ze winden er geen doekjes om als het resultaat er niet is, ze verschuilen zich niet. De enige die je de schuld kan geven is jezelf of de tegenstander was veel beter natuurlijk, ook goed. Daar kunnen voetballers nog wat van leren, het ligt vaak aan een ander. De scheidsrechter had het niet goed gezien, de trainer begrijpt er niets van, de tegenstander was gemeen en provoceerde, die ene medespeler had die ene bal eerder moeten geven of de shirts zaten niet lekker. Voetballers zeuren vaak, niet in het minst dankzij veelverdieners die er in de pers een potje van maken en niet begrijpen dat ze hun riante salaris aan het betalende publiek te danken hebben. Geef mij maar een Mathieu van der Poel of een Irene Schouten die alles voor hun sport over hebben of verliezers als Antoinette de Jong of Jorrit Bergsma. Zij zoeken niet naar excuses, ze waren slecht, het lukte niet en ze zullen er alles aan doen om de volgende keer wel een topprestatie neer te leggen. Zij weten dat ze zelf het verschil kunnen maken en “de fout” niet bij een ander moeten zoeken. Als je het verschil wilt maken, moet je dus eerst zelf top moeten zijn en daar moet je heel hard voor willen trainen.

 

Aanmelden voor het KMD Jeugdkamp

Jeugdleden kunnen zich nu via de site opgeven voor het KMD jeugdkamp. De 011 t/m 015 kunnen zich nu opgeven voor dit oergezellige jeugdkamp op 24-25-26 juni as. Ik zeg doen! Het is om nooit te vergeten. Aan de begeleiding van 30 KMD vrijwilligers zal het niet liggen, zij zorgen ervoor dat uw kind het enorm naar de zin heeft.

 

Bert Rolaf

Vandaag was ik samen met bestuursmaatje Marcel Kouwenhoven op bezoek bij SVC’08 in Wassenaar. Ik sprak er kort met oud-KMD-jeugdtrainer (jaren ’90) Bert Rolaf, 75 jaar, traint het 4e van SVC’08 en is still going strong. Bert vertelde me dat hij, als geboren Scheveninger, het nog steeds naar zijn heeft bij zijn cluppie SVC’08 en dat hij KMD, na al die jaren, via de site nog steeds volgt. Hetzelfde vind ik zo mooi aan oud-verzorger (jaren ’90) Jan Morit, die inmiddels al jaren in het midden van het land woont, maar nog steeds lid is van de club en de ALV volgt. Mooi dat uit het zicht, niet uit het hart betekent. Mooi dat KMD na al die jaren nog een speciaal plekje heeft.

 

Geblesseerd

Boyd Kley en Boy Verwoerd stonden er bij de wedstrijd van KMD1 beteuterd bij. Ze zijn beiden geblesseerd en ik voel met ze mee. Ik begrijp dat het enorm balen is voor jonge spelers als ze langs de kant staan en natuurlijk het liefst op het veld willen staan. Juist in oefenwedstrijden wil je aan een trainer laten zien waarom hij jou moet opstellen. Maar als je geblesseerd bent, moet je juist rust pakken en de kwetsuur volledig laten herstellen. Ik spreek uit ervaring als ik zeg dat als je zo graag wilt, je vaak te vroeg bent begonnen en daarom weer terugvalt. Er alles aan doen betekent eerst pijnvrij worden en je spieren blijven trainen. Het is belangrijk je conditie op peil te houden, door te wandelen, te fietsen of met zwemmen niet achterop te raken, maar vooral je deskundig te laten begeleiden door verzorger Johan Vogler of de fysiotherapeut. En heb geduld, want Boyd en Boy jullie hebben nog even de tijd: de mooiste jaren komen nog.

 

In de kantine

Het hele elftal van VE2 zat in de kantine af te pilsen. Ze stonden koud op het veld of hoorden dat de tegenstander had afgemaild. Wat een k** excuus zo op het laatste nippertje, terwijl je je zo verheugd op een heerlijk potje voetbal. Daar gaat je sportdag. Dat er diverse verjaardagen werden gevierd in de kantine vergoedde wel weer veel.

Aan de bar zaten o.a. Cees Zonneveld Pzn, Dirk Hanemaaijer, Wim van den Berg en Peet van Geest de week door te nemen of eigenlijk alle wereldvraagstukken kwamen even voorbij. Waar kun je glutenvrij brood kopen in Wateringen? Juist in Den Haag dus. Of waarom zou ik me nog een volgende keer laten boosteren? Of waarom kun je nu niet met contant geld bij KMD betalen? En dan merk ik dat de overheid en het KMD bestuur nog beter moet communiceren. Kennelijk is het nog niet duidelijk genoeg. En wees gerust, KMD mist echt geen omzet of die kleine jongen die er door een luie ouder met een Euro voor snoep op uit werd gestuurd, wordt nu door de ouders met plastic betaald en het bedrag aan fooien is/was te verwaarlozen. Penningmeester Joost de Waard heeft er volgende week weer een paar klanten bij, die graag een clubpas willen hebben en aan Joost de contanten in ruil voor een clubpas kunnen overhandigen. Wel zo veilig, wel zo makkelijk.

Maar eerlijk is eerlijk, de helpdesk voor leden met vragen kan beter. Boze leden worden, zonder zich te uiten, verbitterde mensen. Niet doen! Niet goed voor je hart. Je kunt altijd bij de bestuursleden terecht. En het is echt heel simpel: je ziet Marco Schregardus, Martin den Dulk, Ruud Boer, Dide van Adrichem, Anton Wouters, Frank Hollaar, Patrick Kriek, Joost de Waard of ondergetekende lopen en dan stel je je vraag of je uit je ongenoegen of je geeft je op als vrijwilliger als je vindt dat het beter kan.

 

KMD1

Oefenen was het woord voor de brede selectie die aantrad tegen SVC’08. Jonge spelers kregen hun kans en daarvoor zijn deze wedstrijden. Het was goed om te zien dat Twan Maartense er een hele wedstrijd stond, Tycho Wentink op diverse posities ook en dat Dylan Groen op 9 weer toewerkt aan zijn vorm. Ik zag dat de ervaren spelers als Mitch van de Wetering, Dylan Arbouw, Vinnie Vrolijk, Thiemo Fidder en Jesse de Waard nog van onschatbare waarde zijn. Mijn hart maakte een sprongetje toen ik Wesley den Dulk zag invallen. Ik weet wat hij door zijn langdurige blessure heeft doorgemaakt en dan is het zo mooi dat hij “terug” is. Je merkte aan de wedstrijd dat KMD in de breedte een stuk sterker is geworden. Ik weet het, je wint er geen wedstrijden mee als je niet scoort en hebt er niets aan als het elftal er op 19 februari as. tegen Verburch niet staat. Volgende week thuis nog een generale repetitie tegen DOCOS en dan moet het gebeuren. Gelijk een erop of een eronder wedstrijd. Trainen jongens, wedstrijd fit zijn en dan vlammen. We hebben nog 14 dagen!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20220206-WA0000 IMG-20220206-WA0000