Echte liefde

Sporten

Nu, zo net na de persconferentie van premier Rutte c.s. is duidelijk geworden wat we door de uitgelekte berichtgeving al hadden gevreesd. We gaan tot 14/1 in lockdown. Alleen jeugd onder de 18 jaar mag, onder de huidige condities, buiten blijven sporten. Gelukkig benoemde de premier de noodzaak van het sporten. Beste mensen, blijf dan ook in beweging om de extra kerstkilo’s te beteugelen. Sporten moet, sporten en dus bewegen is gezond. 48% van de populatie in Westland kampt met overgewicht. Dat betekent als we een beetje doorrekenen, op termijn meer kosten voor de gezondheidszorg maar vooral kans op meer ziektes. Als je zwaarlijvig bent, ben je vatbaarder. Binnen zitten en achter de TV of Playstation hangen, is niet goed voor je. Ik hoop met heel mijn hart dat ook senioren na 14/1 weer mogen voetballen en dat de competitie weer voortgang kan vinden. Ik verwacht in ieder geval, de volgende keer dat ik premier Rutte over de maatregelen op TV zie, dat er perspectief is en uitzicht op het gezamenlijk sporten, niet alleen voor het competitieverloop, maar ook voor “de belangrijkste uitlaatklep” en grootste ledenvertegenwoordiging van onze sport, voetbal. In het adagium “geef ons brood en spelen”, is in onze maatschappij, spelen een must.

 

Peppie en Kokkie

Toet, toet, boing, boing. U moet als u ze niet kent, maar eens googelen op Peppie en Kokkie, het olijke duo dat als een moderne variant op Laurel en Hardy in de jaren ’70  (wat een ouwe lullenpraat is dit eigenlijk) furore maakte. Ik moet er onmiddellijk aan denken als ik bijgaande foto zie van Ruud Fidder en Aad de Lijster, respectievelijk scheidsrechter coördinator en verzorger bij de jeugd. Sommigen hebben het vanwege het wederzijdse

“ge-aai” over Geer en Goor of, vanwege het gebrom, over de Muppets. Los ervan, dat ze “van elkaar houden”, zijn het fantastische mensen die er altijd staan als de club ze nodig heeft. Loyaliteit is een mooie eigenschap, het vertaalt zich niet in aantallen uren dat je aanwezig bent, het gaat erom dat er zichtbaar, met hart en ziel, wordt ingezet. Deze dienstbaarheid vertaalt zich terug in respect. Natuurlijk gaat er ook wel eens iets fout in de wederzijdse afstemming of zijn we het weleens niet met elkaar eens en leidt dat tot onhandige uitlatingen. Het is goed om dan even ruzie te maken of een conflict te hebben, maar het item wordt met elkaar uitgepraat. Dat kan, als de betrokkenheid en het respect groot is en we het belang van de club altijd voor ogen houden. Ik houd van Peppie en Kokkie.

 

Bertussie

U heeft nu een aantal weken de mooie en treffende tekeningen van Bertussie op de site en Facebook gezien. Wie is toch die Bertussie wordt mij gevraagd? Bertussie is een heerlijke oude brombeer, die vooral zijn herinneringen heeft in het verleden. Het leuke aan Bertussie is dat het een goudeerlijke vent is, die geen blad voor de mond neemt. Soms heb je daar bij KMD enorm behoefte aan, zeker als er een kunstmatige vorm van harmonie is en woorden worden ingeslikt, terwijl het belangrijk is dat ze worden uitgesproken. Soms wil je hardop vloeken (maar je doet het niet) als er geen respect wordt getoond naar vrijwilligers die moeten schoonmaken, afsluiten, juist zuinig zijn op de KMD spullen of zich de naad uit de broek werken om kinderen en leden te kunnen laten sporten. Het zijn niet de kinderen maar de ouders en volwassen leden die af en toe “een Bertussie” nodig hebben, een oude brombeer, die recht roept wat krom is, het lef heeft om tegen schenen te schoppen en heerlijk onorthodox “zijn waarheid” verkondigd. Ik heb een zwak voor oude bromberen als Bertussie omdat hij het goed meent en een KMD hart heeft. Als Bertussie de volgende keer op KMD is, neem ik hem mee naar onze jeugd, want Bertussie heeft de leeftijd van een opa. Onze jeugd vertedert en is zuiver, nog ongerept. Ik weet dat Bertussie ook een zachte kant heeft als het om talentontwikkeling gaat. Misschien ziet u Bertussie dan ook van die kant. Bertussie dacht deze week met ons mee toen de jeugd eerder van school werd gestuurd. Een leuke kleurplatenactie? Goed plan Bertussie, en snel op poten gezet ook. Afgelopen zaterdag zijn er reeds 30 exemplaren uitgedeeld van de Bertussie kleurplaat voor de jeugd O7 t/m O9. Alleen strand dit bijzondere initiatief tot nader order in schoonheid omdat er even geen inlever of uitdeel/trainmoment  tot 14/1 mogelijkheid op KMD is, maar als we straks weer kunnen en mogen, delen we de Bertussie kleurplaten weer uit.

 

Jeugddraad

Daar stond hij de afgelopen zaterdag om 09.00 uur. Hij had zelf geen wedstrijd, maar wilde graag helpen om de kleurplaten (zie boven) uit te delen. En passant meldde hij zich ook nog aan als toekomstig jeugdscheidsrechter. Je kunt maar niet vroeg genoeg beginnen om jeugdleden enthousiast te maken voor onze vereniging. Jong geleerd is immers oud gedaan. Yannick Morssink is wat mij betreft een voorbeeld voor alle jeugdleden en uit het juiste hout gesneden. Ik vind het mooi om te zien dat hij door zijn ouders wordt gestimuleerd om tijd door te brengen op KMD. Ik zie het plezier met zijn vriendjes en zie dat het goed is. Corona zorgt even voor een stagnatie in onze plannen voor een lancering van een jeugdraad, maar we gaan achter de schermen verder en u hoort na 14/1 van ons.

 

Trots op Skye van de Wetering

Nog zo’n mooi moment was er een aantal weken geleden toen Skye van de Wetering werd gehuldigd als Uitblinker van het jaar 2021 van de gemeente Westland. Skye is 16 jaar en behalve speler ook jeugdscheidsrechter en jeugdtrainer. Nu hadden we bij KMD bedacht dat we dit jaar geen uitblinker zouden nomineren omdat we vorig jaar al zoveel aandacht hadden gehad in de pers met de uitverkiezing van Amber van Niel. Maar daar dacht moeder Caroline heel anders over, die nomineerde Skye voor de prijs. Toen ik door de gemeente werd gebeld, was ik in eerste instantie verrast, maar natuurlijk werd de nominatie van Skye door de vereniging van harte ondersteund. Het mooie is dat de overgroot opa van Skye van de Wetering, Janus van de Wetering, één van de oprichters van de club is. Zijn overgroot opa, opa Nico, vader Hendrik Jan en moeder Caroline zijn natuurlijk maar wat trots op hem.

De opnames en aanwezigheid van de WOS (https://wos.nl/televisie/gemist/wos-extra/fd5251c7-3e1b-4c52-9d8e-b844f375f836/2021-12-14-wos-extra-uitblinkers) was voor Skye een complete verrassing maar het werd een mooie uitzending en Skye groeit, groeit in zelfvertrouwen en daar doe je het voor.

 

Jeugdkamp

Als ik Jeremy van der Stap (hoofd Jeugdopleidingen) zie, moet ik glimlachen. Een heerlijke eigenwijze vent, die naast zijn technische taken ook graag op de stoel van de (jeugd)voorzitter mag zitten, de materiaalman, elke trainer, de verzorger en andere officials.

Vandaag had Luuk Willemse JC-dienst en zagen we Jeremy (naar een nummer van Pearl Jam) even de commissiekamer in komen, hij had het druk want er waren allemaal “functionerings-” of beter gezegd, evaluatiegesprekken met jeugdtrainers gepland. Luuk merkte fijntjes op dat Jeremy altijd luistert op het Jeugdkamp want Luuk heeft dan de leiding. U begrijpt dat ik bijna van mijn stoel aflag om deze relativerende opmerking. Luuk heeft een natuurlijke vorm van leiderschap en is en geweldige vent. Het gaat in dit voorbeeld niet om “het baasje” zijn, het gaat om samen de goede dingen doen voor de club. Als het gaat om het jeugdkamp heeft Luuk de leiding en zijn de rollen duidelijk.

Het is voor mij duidelijk dat u de kinderen gewoon moet inschrijven via deze site. We gaan er in de organisatie vanuit dat de editie in 2022 een succes wordt, daar staan Luuk, Jeremy, Marten, Jop en al die andere enthousiaste kampleiders garant voor. Inschrijven dus, want vol = vol.

 

We ‘ll meet again?

In de oorlog namen geliefden en kameraden, voordat ze naar het slagveld gingen, afscheid van elkaar. De zangeres Vera Lynn zong in die jaren haar nummer “We’ll meet again, don’t know where, don’t know when”. Zo treffend, die wanhoop, die onzekerheid maar ook die hoop. We ‘ll meet again. We gaan elkaar ontmoeten, we zien elkaar weer en zo sta ik ook in het leven. Vreselijk dat we, of voor deze rubriek ik, even geen goede gesprekken kan hebben met pakweg oud bestuurslid Gerrit de Waard of oud speler Peter Zonneveld. Daar baal ik enorm van. Ik wil mensen blijven ontmoeten. KMD is een grote passie van me en ik vind het leuk om over de club, de cultuur en de leden te praten omdat ik trots ben op de club en vooral op al haar vrijwilligers. Wat we toch, ook dit jaar, met elkaar neerzetten is ongelofelijk.

We zien elkaar in ieder geval op vrijdag 21 januari 2022 want dan is de uitgestelde Algemene Leden Vergadering via Teams, digitaal met een laptop, een biertje bij de hand en een zak chips op schoot.

Ik realiseer me dat dit de laatste editie is van dit jaar en dat ik u fijne feestdagen mag wensen en een gelukkig nieuwjaar. De beste wensen kunnen we, ook dit jaar, helaas niet persoonlijk overbrengen. Ik broed op een nieuwjaarsbrief i.p.v. speech en houd u via deze rubriek ook in 2022 weer op de hoogte van het wel en wee op onze vereniging s.v. Klein Maar Dapper. Zoals Ramses Shaffy zong: “We zullen doorgaan”.

 

 

Houd vol en blijf gezond.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20211219-WA0001 IMG-20211219-WA0001
Bertussie kleurplaat Bertussie kleurplaat
IMG-20211219-WA0000 IMG-20211219-WA0000
IMG-20211219-WA0002 IMG-20211219-WA0002
IMG-20211219-WA0003 IMG-20211219-WA0003