Lachen, lol en leut

Huilen met de pet op

De hele week regen, bestuurders uit het Westland die over elkaar heen vallen, veel vragen in de voorzittersapp, beveiliging aan het hek bij KMD en weer nieuwe maatregelen die ons opgedragen worden om het sportpark om 17.00 uur te sluiten vanwege een overspannen zorgklimaat. Gezondheid is met het klimaat en de energievraagstukken een belangrijk thema in de pers. Je kunt geen krant openslaan, TV of computer aanzetten of het gaat er wel over. De ziekenhuizen liggen vol en er zijn wachtlijsten voor behandelingen. Je zult maar “last” hebben en gebruik moeten maken van onze medische voorzieningen!

Gezondheid is een groot goed en het is een persoonlijke verantwoordelijkheid om zo vitaal mogelijk te blijven. Als sportbestuurder begrijp ik niets van beperkingen om te kunnen sporten, zeker buiten. Ik begrijp dat het aantal contacten en het persoonlijke onderlinge verkeer beperkt moet worden om het aantal besmettingen te reduceren. In mijn optiek draagt het sporten bij aan een vitaal en gezond lichaam en biedt toch vooral weerstand tegen een mogelijke besmetting? Sporten moet! In de gemeente Westland ligt het aantal mensen met overgewicht op 47% van alle burgers, landelijk is dat 1% hoger. 48% van alle mensen in Nederland is dus te zwaar! En als je te zwaar bent, ben je vatbaarder voor ziektes. Ik ben van mening dat sporten en bewegen altijd gepromoot moet worden. Maak het organisatoren van de sportbeoefeningen dan ook niet te moeilijk en geef mensen altijd de ruimte om te kunnen sporten. In de coronaperiode is Nederland weer zwaarder dus ongezonder geworden. Zou er een causaal verband zijn met besmettingen en opnames op de IC? Ik ben geen politiekdier en haat de persoonlijke aanvallen van bewindsvoerders op elkaar vanwege (geloofs)overtuiging of politieke kleur, terwijl we over de inhoud van gezondheidsvraagstukken moeten praten/debatteren. Maar we moeten het vooral hebben over de voordelen van buiten, in de frisse lucht, sporten en zo snel mogelijk de competitie voor alle voetbal categorieën weer onbeperkt openstellen.

                                                                                    

Immuunsysteem

“Zeggen dat je geen vaccin nodig hebt omdat je vertrouwt op je immuunsysteem, is zoiets als zeggen dat je geen school nodig hebt omdat je vertrouwt op je hersenen” aldus ethicus Gert van Dijk.

Er zit wat mij betreft veel in bovenstaande wijsheid. We hebben met z’n allen last van de pandemie, een virus dat we (nog) niet onder controle krijgen. We gaan gebukt onder allerlei protocollen en controle van regels. Er staat bij KMD ook een beveiliger aan de poort die coronachecks uitvoert. Allereest is het ons opgedragen om checks uit te voeren en ten tweede voelen we ons bij KMD verantwoordelijk om het risico te verkleinen opdat er op de vereniging geen corona-uitbraak plaatsvindt. De maatregelen vallen ons zwaar, het sluiten van de kantine getuigt niet van gastvrijheid naar leden en publiek is niet welkom en wordt aan de poort tegengehouden.

We staan als bestuurders opgesteld om het de leden zo goed mogelijk naar de zin te maken. Om het immuunsysteem te versterken werd er deze zaterdag gratis koffie of thee verstrekt en toen bestuurslid Marco Schregardus en verzorger Aad de Lijster met warme erwtensoep kwamen aanlopen, konden we toch nog “iets goeds” doen voor leden en begeleiders.  Zou erwtensoep helpen aan een goed immuunsysteem? Het was in ieder geval lekker een mooie geste van onze keukenbrigade.

 

Wie zoet is, krijgt lekkers

Het was 4 december best wel druk op veld4. Sinterklaas (https://youtu.be/O2BSd33u85Q) bracht ons een bezoek met zijn zwarte/roetveeg Pieten. Wat is het toch een genot om ‘Onze Sint” en Pieten met de jongste jeugd bezig te zien. Ze waren aandachtig als het grote boek er aan te pas kwam, deden de warming up van de Hoofdpiet en er werd gevoetbald met de andere Pieten. Ik vind “onze Sint” de beste; hij weet alles van de kinderen en het staat allemaal keurig in zijn boek. Hij heeft voor alle kinderen een aardig woordje, is grappig en heeft verstand van voetbal. Kortom, ik zag plezier en er werd veel gelachen. 

Al is Sinterklaas heel oud en heeft hij een lange baard, hij oogt nog fit. Zou hij zijn boosterprik al gehad hebben?

 

Goud van Oud

Nu we nauwelijks over voetbal kunnen praten, refereer ik graag naar de TOP2000, want het is de tijd van lijstjes. Ik hoop altijd dat “Stairway to heaven” van Led Zeppelin op nr. 1 staat, niet in de laatste plaats omdat ik daar op de KMD-disco-avonden ‘78/’80 goede herinneringen aan heb en er geslijpt werd (slow dansen) met op dat moment het mooiste meisje. Dit jaar vond ik dat Golden Earring een zetje moest hebben in de lijst, vanwege George Kooijmans en het door hem gezongen “Just a little bit of peace in my heart”. Een bestuurder als Anton Wouters haakt nu onmiddellijk af omdat het bij een voetbalvereniging niet over muziek mag gaan, maar vooral over voetbal en dan het liefst over PSV of de KMD jeugdteams. Maar muziek is ook verbonden aan het voetbal, ik hoef u maar te wijzen op hymnes als “We are the champions” van Queen” of “You Never Walk Alone” van Gerry and the Pacemakers. Sport, muziek en bier & bitterballen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Lijstjes ook, rangen en standen is het eerste waar naar gekeken wordt. Iedereen wil winnen en nr. 1 zijn.

Afgelopen zaterdag waren er een aantal nr. 1’s op ons sportpark. De oudste leider, Hennie v.d. Eijckel, was er met z’n hond Ollie, de oudste scheidsrechter (en ja, ik mag zeggen dat hij 75 jaar is) Herman van der Pol floot zijn partij en is nog steeds alive and kicking (een nummer van Simple Minds overigens). Joopie van Zanten is het langst spelende lid en speelt met zijn 60 jaar nog wekelijks zijn wedstrijd en het oudste, spelende lid is Meester Rob van de Veteranen 2. Ach, het is nostalgie om te praten over oude dingen, die voorbij gaan. Ik merk dat als de jeugdteams kampioen worden en het “We are the champions” schalt door de luidsprekers in de kantine, vooral de ouders meezingen. De kids hebben liever Lil’ Kleine maar of die ooit liedjes met eeuwigheidswaarde in de Top2000 heeft? Of zijn dit de woorden van een oude man?

 

Voetbal op KMD?

Ik hoop echt dat de maatregelen tijdelijk zijn en dat we na de winterstop weer kunnen starten met de competitie in de A-categorie. Het is toch niet zo dat die competitie, net als vorig jaar en het jaar ervoor, niet wordt afgemaakt? De laatste reeks van ons vlaggenschip smaakte juist naar meer. Er werd na verdiende nederlagen tegen Monster en FC Skillz, prima gespeeld en drie keer op rij gewonnen zodat we reikhalzend uitkeken we naar de topper tegen het Poeldijkse Verburch deze zaterdag om 14.30 uur. Helaas werd het na het middaguur stiller op ons sportpark, hadden we nog enkele wedstrijden van recreatieteams en trainde de selectie op veld3.

Het zorgvuldig opgebouwde vertrouwen en spelplezier moet weer in de kast, maar de diesel die KMD1 is, moet onderhouden worden en warm blijven. Dat doe je door wekelijks te trainen en wedstrijden te spelen. Eer je weer gaat spelen ben je wellicht 6 weken verder en hoe staat het dan met het spelritme en de conditie? Moet je dan weer van vooraf aan beginnen? KMD2 staat aan kop in haar poule en wil graag promoveren. Dit elftal bestaat uit veel jonge gasten die het ritme van trainen en spelen juist nodig hebben. Hetzelfde geldt voor de JO19-1 die dromen van het spelen in de divisie en promotie in hun Hoofdklasse. Maar ook de Dames1 staan aan kop en trainen trouw met hun team en spelen voor het kampioenschap. Hoe houd je de lol in het voetballen? Blijf fit, blijf sporten en verzorg jezelf goed, is het credo!

 

 

Maak er een mooie week van!

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20211205-WA0000 IMG-20211205-WA0000
IMG-20211205-WA0002 IMG-20211205-WA0002
IMG-20211205-WA0003 IMG-20211205-WA0003
IMG-20211205-WA0004 IMG-20211205-WA0004
IMG-20211205-WA0005 IMG-20211205-WA0005
IMG-20211205-WA0006 IMG-20211205-WA0006
IMG-20211205-WA0007 IMG-20211205-WA0007