Vriendschap

Mistroostig

Deze zaterdag was persoonlijk een nieuw dieptepunt in mijn wekelijkse gang naar ons sportcomplex. Dat klinkt erg zwaar, maar zo voelde ik het wel. Ik moest bestuurslid Integriteit Marco Schregardus aflossen om, samen met beveiliger Marcel, ruim 2 uur aan het hek te staan om QR-codes te controleren van leden en om publiek te weren. In de verscherpte maatregelen, om de toenemende besmettingen van COVID te bestrijden en het hoge aantal IC-opnames tegen te gaan, was door de regering bepaald dat er geen publiek welkom was op ons sportcomplex. Spelers werden 15 minuten na afloop van hun wedstrijd gezien als publiek en moesten het sportcomplex zo snel mogelijk verlaten. Geen publiek, alleen geplaceerde toewijzingen in de kantine, iedereen op 1,5 meter, maximaal 15 minuten verblijftijd etc.

U begrijpt het, het werd ons onmogelijk gemaakt om te handhaven en een kritiekloos beleid door te voeren. De afgelopen maandag met de FEVO West in gesprek met de wethouder, woensdag deed Marco Schregardus dat nog eens over met alle verenigingen in het Westland en de wethouder. We zagen geen andere oplossing dan streng aan het hek te controleren. Dus daar stonden Marco, bestuurslid sponsering Ruud Boer, jeugdvoorzitter Anton Wouters, secretaris Dide van  Adrichem samen met een particuliere beveiliger, aan het hek, het regeringsbeleid te handhaven. Geen kratje bier na afloop, wegwezen en dan begon het om 15.15 uur ook nog te miezer-regenen. Mistroostig en een bruisende voetbalclub als KMD onwaardig. Ik baal hiervan als een stekker. Gelukkig was er op die paar toeschouwers na, die buiten het hek bleven en uiteindelijk weggingen, begrip en kunnen we spreken van een vlekkeloze organisatie. Opvallend was dat het aantal begeleiders en chauffeurs een nieuwe impuls van vrijwilligers betekent voor een hoop clubs.

                                                                                    

Besturen van een voetbalclub

Ik ben niet depressief, integendeel, ik zie de zon altijd schijnen maar het pakket aan huidige coronamaatregelen maakt me niet vrolijk. Ik begrijp dat er maatregelen zijn om de zorg te ontlasten, ik begrijp dat het aantal contacten en verbindingen omlaag moet. Thuiswerken, maximaal 4 personen op bezoek etc, dan misstaat een volle kantine.  Er zijn verenigingen, die het niet al te nauw namen met de maatregelen en daarmee een boete riskeren. Waar sta je dan als club? Bij Achilles Veen (het dorp in Brabant waar ieder jaar veldslagen zijn met de oud en nieuw viering) roepen ze zelfs leden op om stoelen mee te nemen naar de kantine en lappen ze de regels aan hun laars.

Het is verdomd moeilijk om juist nu bestuurder te zijn van een voetbalclub. Je krijgt de gemeente, de KNVB en de leden op je dak als je geen maatregelen neemt en je krijgt leden op je dak omdat er niets mogelijk is en we hun vrijheid beperken.

Helaas sneeuwt het belang van de leden onder bij de opgedragen regeringsmaatregelen. Juist de zaterdag op de voetbalclub is misschien wel de belangrijkste uitlaatklep na een week hard werken en school. We zijn weer terug bij af. Alleen sporten en dan hup naar huis. We zullen weer een beroep doen op de gemeente, want de clubkas wordt door het gebrek aan kantine-omzet niet gevuld. We houden rekening met een langdurige periode en beraden ons op maatregelen om de club hier weer doorheen te loodsen.

 

ALV wordt verplaatst, geen klaverjasmarathon, wel Sinterklaas

Dinsdag as. hebben we de reguliere bestuursvergadering en komt er een nieuwe datum voor de Algemene Leden Vergadering. Juist nu hadden we ons verheugd om de leden te informeren over het afgelopen verenigingsjaar. De vereniging staat er nog steeds goed voor en we blijven er alles aan doen om “die gezonde vereniging” te blijven. We keken er naar uit om de vrijwilliger van het jaar “live” in het zonnetje te zetten, de 25 jubilarissen ten overstaan van een volle kantine te huldigen. Door de feestcommissie waren “blijven hangen”  en “running the bar” op zaterdagen gepland en de kaartcommissie had vol ingezet op de jaarlijkse (en uitverkochte) klaverjasmarathon. Helaas er gaat een vette streep door deze activiteiten. Ook de 1e elftal spelers van KMD Dylan Arbouw en Mitch van de Wetering staan op de nominatie om dit seizoen gehuldigd te worden voor hun 250e wedstrijd in de hoofdmacht. Maar huldigen doen we alleen met (veel) publiek en een volle kantine. Wel heb ik de afgelopen zaterdag Sinterklaas gesproken en die komt, onder voorbehoud, wel op de KMD-velden.

 

Positief nieuws

Aan de poort heb je de mooiste gesprekken met leden en bezoekers. Verzorger Johan Vogler en vrijwilligerscoördinator Thijs Kool hadden een mooi interview in het Voetbal Journaal en daar waren ze terecht trots op. Thijs vertelde dat we bijna aan de 20 aanmeldingen van “bar captains” zaten en dat er nog enkele plaatsen voor deze mooie vrijwilligersfunctie vacant zijn. Haast u zich dus om u aan te melden als “bar captain”(zie de site). Want vrijwilligers werven gaat gewoon door ook als de kantine dicht is. Lars “Elvis” Kavelaar is kersverse vader van zoon Elvis, trainer van de allerjongsten en begreep dat zijn Elvis nog even in de wachtkamer moet, maar gaf wel aan juist bij de nieuwe lichting ouders weer nieuwe potentiële vrijwilligers te scouten want de sfeer is geweldig. Secretaris Dide van Adrichem was en is helemaal gelukkig, haar team van Dames 1 is nog ongeslagen en staat samen met de Dames van Semper Altius boven aan. 11 december as. kom ik kijken als de kraker om de eerste plaats op KMD wordt gespeeld. Broer Jop van Adrichem staat met KMD3 ook fier bovenaan, de 023 doet het o.l.v. trainer/coach Jan Flokstra fantastisch en de JO19-1 zag ik knap terugkomen na een 0-1 achterstand bij rust tegen SC Monster. Door een magistrale vrije trap van Casper Vreeswijk en de winnende intikker van Jens Entrop wonnen onze talenten, op basis van de tweede helft, verdiend met 2-1.  

 

KMD 1 steekt Martin de Mooij hart onder de riem

Afgelopen week ontving het bestuur het droevige nieuws dat de vader van onze hoofdtrainer, Martin de Mooij, was overleden. Martin was donderdagavond dan ook niet op de training aanwezig, de training werd geleid door assistent Wim Verwoerd. Toch kwam Martin deze zaterdag het sportpark oplopen om de wedstrijd tegen SV Duindorp te coachen en de wedstrijd van de JO19-1 te zien. Juist de afleiding deed hem goed vertelde hij me. Tegen SV Duindorp is het altijd lastig spelen, op inzet en met veel karakter was het eerste half uur een gelijk opgaande wedstrijd met een grote kopkans voor Thiemo Fidder, die helaas geen doel trof. Voetballend was het bij KMD beter voor elkaar hoewel er ook veel slordig balverlies was. Of kwam dat door de inzet van SV Duindorp die zo weinig mogelijk ruimte weggaf? Ik zag dat routinier Mitch van de Wetering het sein gaf om een tandje bij te zetten en dat resulteerde in de verdiende 1-0 door een wonderschone goal van Arend Balijon. Het mooiste was dat alle spelers na het doelpunt in de amen vlogen van de geëmotioneerde trainer Martin de Mooij. Cyrus Haghighat zorgde voor de bevrijdende en welverdiende 2-0 overwinning. Maar dat heb ik helaas niet meegemaakt. Joopie van Zanten werd deze zaterdag 60 jaar en wij vierden zijn verjaardag en onze vriendschap. Volgende week doe ik weer verslag over de wedstrijd bij Ariston te Delft.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20210328-WA0000 IMG-20210328-WA0000
IMG-20211121-WA0000 IMG-20211121-WA0000