Ibiza

Zonder hart, geen club

De leden zijn het belangrijkste onderdeel van onze vereniging. Zonder leden geen voetbalwedstrijden, geen sportief of supportersgeluk, geen contributie, geen inkomsten, geen trainers, geen vrijwilligers, geen bestuur etc. Als het plaatje visueel zou zijn, staan de leden bovenaan de piramide, met daaronder ons aller geluk en het plezier dat we bij elke training of op elke zaterdag met elkaar beleven. De rest is dienend aan deze waarden.

Het bestuur en de vrijwilligers staan “in dienst” van de vereniging. In mijn zeven jaar in het bestuur en vele jaren vrijwilligers werk, heb ik inmiddels wel geleerd dat die verhouding soms onder druk staat. Een bestuurslid, een vrijwilliger, een ouder, een speler, kan het nooit alleen doen, eigen regels bepalen of verheven boven de rest zijn. In een vereniging, in een team doe je het met elkaar en je bent zo goed als de zwakste schakel. Bij een fout van de keeper, faalt ook het gehele team. Dat geldt voor bestuursleden, vrijwilligers en iedereen die samenwerkt. Van fouten leer je, je komt er overheen door verbeterpunten te benoemen en niet te blijven hangen, in gesprek te blijven en verder te gaan, met elkaar. De leden, de vrijwilligers en het bestuur, met elkaar vorm je het hart van onze vereniging. Je steunt elkaar en blijft enthousiast, ook als het een keer tegenzit, je bent benaderbaar bij vragen/kritiek en vooral ben je met elkaar in gesprek. Er is immers maar één belang en dat is onze vereniging. Het hart klopt als we met elkaar blijven ademen, praten, huilen en lachen.

                                                                                    

De lange adem van een vereniging

Deze zaterdag bezocht ik samen met de bestuursdelegatie (Marco Schregardus, Marcel Kouwenhoven) de bestuurskamer en vooral de SC Monster. Elke vereniging heeft zijn perikelen, bij SC Monster maakten wij, na de coronaperiode, voor het eerst kennis met de nieuwe voorzitter. Ronald Barendse is innemend, belangstellend en je voelt aan de sfeer dat de club leeft. We spraken over de ontwikkelingen bij beide verenigingen en de lange termijn. Of het nu in Monster, Naaldwijk, Honselersdijk of welk dorp van het Westland dan ook is. Er wordt hard gewerkt aan de toekomst van de verenigingen. De verenigingen kunnen tegen een stootje, komen dankzij de steun van de gemeente niet in de financiële problemen en zijn niet afhankelijk van één sponsor die bepalend is. Kortom er is continuïteit en we doen geen gekke dingen. Het succes van de verenigingen in het Westland is de lange adem (visie en beleid) en de positieve sportcultuur die er is, die wordt gekenmerkt door veel bereidheid met elkaar. Team Westland haalt met het fietsen astronomische bedragen op tegen kanker, elk dorp heeft een sociaal loket waar hulpbehoeftigen terecht kunnen en er zijn veel mensen die vrijwilligerstaken op zich nemen. Naast de negatieve elementen (de verrechtsing/racisme is gemiddeld hoger, de vaccinatiegraad is lager, er zijn meer comazuipers dan gemiddeld) gebeuren er veel goede zaken. Op die sportcultuur kunnen we trost zijn.

In mijn roep om meer vrijwilligers en leden/ouders die zich willen inzetten, kunt u een signaal afgeven door u aan te sluiten, het goede voorbeeld te geven en een bijdrage te leveren aan de vereniging. Om het hart kloppend te houden, hebben we uw adem nodig en hopen we dat u zich wilt in zetten voor onze vereniging.

 

Met plezier

Je hebt mensen die zeuren, niet zichtbaar zijn in de vereniging, geen bijdrage leveren en je hebt mensen die vaker opgewekt zijn en enthousiast en hun bijdrage te leveren. Ik heb een grote sympathie voor deze mensen. Leider van de JO19-2 Peter Schaaff bijvoorbeeld, die elke zaterdag fruit voor zijn team meeneemt; jeugdtrainers Mike Boutkan, Jop van Adrichem, jongens waar het enthousiasme van afspat en die er altijd “zijn” voor hun jongens. Er “zijn” betekent de aai over de bol, de waardering, het luisterend oor en kunnen inspireren en motiveren. Als KMD een community is, waar je bij wilt horen dan moeten we juist hier wat mee. In mijn droom, zie ik jonge KMD leden met KMD sjaals en mutsen op de tribune zitten bij een thuiswedstrijd van KMD1, pakweg Tycho Soer slaat op de KMD trommel (net als Manolo bij Real Madrid) en Leandro Havinga geeft alle supporters langs de kant een high five als hij in KMD1 heeft gescoord. Vrijwilligers melden zich spontaan aan bij de inschrijvingsdesk waar Jop en Mike voor een unieke sfeer zorgen. Want, je wilt erbij horen. Bij KMD is sfeer, gezelligheid en hebben we plezier. Ik hoop dat u dat ook zo voelt en het geluk met uw kind wilt delen. U kunt mij aanspreken als u juist aandacht wilt hebben voor uw vraagstukken.

Ik werd vanochtend wakker en moet me deze week buigen over de onderwerpen voor de komende bestuursvergadering; de parkeerproblematiek, de trage werking en beloftes van de gemeente, de app waar vrijwilligers zich op kunnen aanmelden, het tekort aan bar- en keukenvrijwilligers en scheidsrechters, de schandalige molest van de doelen, het pannaveld dat nu echt van de grond moet komen, de coronaregels, de voorbereiding van de Algemene Leden Vergadering van 26/11, mijn aanwezigheid bij de komende FEVO West vergadering etc. Werk aan de winkel, ik doe het met plezier en wil daar graag tijd voor vrij maken!

 

Rosé Olé

Nog zo’n enthousiasteling is Demi Maartense van Dames1 (het Rosé Olé team). Als je in gesprek bent met Demi word je vanzelf vrolijk. Maar Demi komt ook altijd wat halen. Of er badjassen en veel Rosé klaarstaat als de Dames kampioen worden? Nu zijn er vier wedstrijden gespeeld en hebben de Dames 12 punten, dus dat gaat de goede kant op. Het gesprek met Demi moeten we in pakweg maart 2022 nog maar eens hebben en misschien weet bestuurslid Ruud Boer wel een sponsor tegen die tijd te vinden, want dit sympathieke team verdient het om een keer op de hoogste trede te staan. Ik gun het ze zo! Vooral zo doorgaan dames.

 

KMD 1 verliest de aansluiting, JO19-1 nadert de top

Het is KMD1 niet gelukt om de punten uit Monster mee naar Wateringen te brengen. Waar de wedstrijd tot de 1-0 voor Monster nog gelijk opging, was Monster na de openingstreffer de betere ploeg. Aan de 3-0 overwinning viel niets af te dwingen. De jongens van KMD hebben hun best gedaan en alles gegeven. KMD moest na de achterstand wel komen maar helaas was onze aanval niet in staat om veel kansen te creëren tegen de sterke verdediging van Monster. Monster gaf duidelijk haar visitekaartje af als titelkandidaat in deze poule. Maar er valt nog veel te winnen in deze poule. Volgende week staat er, thuis, weer een kraker op het programma tegen Skillz/Wateringse Veld. De vele KMD supporters snakken naar weer een overwinning en zullen hun club weer steunen.

Uit het wedstrijdprogramma op onze site maak ik het nog niet op, maar dinsdag as. speelt de JO19-1 haar inhaalwedstrijd tegen Verburch. Door een uitstekende 4-3 winst op Scheveningen JO19-1 staat deze groep met onze talenten inmiddels in de top 3 van de hoofdklasse. Ik ga kijken!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20211024-WA0000 IMG-20211024-WA0000