Wat nodig is, is lef

Niet bang zijn

Bescheidenheid is een mooie eigenschap, grootspraak wordt vaak niet gewaardeerd. Ik houd van bravoure, een dosis gezond zelfvertrouwen of noem het een beetje bluf of brutaal zijn op z’n tijd. Als je jong bent, ligt de wereld nog aan je voeten.  Je moet echte tegenslagen nog tegenkomen. Je droomt nog van een mooie baan, misschien al wel van een mooie vrouw, of later spelen in de selectie van KMD. Daarom hou ik van de jeugd en in dit verhaal, de jeugd van KMD. In deze rubriek is het al meer gegaan over Boyd Klei, Boy Verwoerd, Sam en Cyrus Haghighat, Tycho Wentink, Renzo Nieuwveld, Leandro Havinga en Kasper Vreeswijk. Jonge spelers die binnen afzienbare jaren wel eens belangrijk en een vaste waarde in de selectie van KMD1 kunnen zijn. Maar er is nog veel meer talent te bewonderen bij KMD in de jeugd. Vandaag had ik een mooi gesprek met Sam Bouwmeester. Sam speelt als 1e jaars in de

JO19-1 en ik nodig u uit om uit te vinden op welke positie Sam speelt. Sam is niet bang, heeft lef en vindt van zichzelf dat hij binnen 3 jaar in KMD1 hoort te spelen. Mooi toch?

Ik houd van deze bravoure, ergens een lat leggen en het dan voor jezelf ook nog waarmaken.

Sam Bouwmeester heeft er een fan bij en ik ga hem volgen en zeker, ik kom bij hem terug, over drie jaar, om te kijken of de belofte is ingelost. Bij deze wil ik alle KMD jeugdleden oproepen om nooit bang te zijn, voor niemand. Niet voor de tegenstander, lastige opponenten die je dwarszitten,  vervelende of nare dingen zeggen of doen. Wij zijn Klein Maar Dapper, wij zijn net als Sam Bouwmeester voor niemand bang.

 

Familiegeluk

Vandaag was mijn moeder bij KMD op bezoek. Als ik kom kijken wint KMD1 zei ze vol bravoure. Nou, mijn moeder moet altijd komen kijken dus. Nee hoor, maar al is het maar zo af en toe als het lekker weer is, dan is het OK. Ik vind overigens wel dat  ouders altijd bij hun kinderen die in de jeugd van KMD spelen, moeten komen kijken. Voorheen waren alle leden van de families Zonneveld, Moret en van de Wetering op de club aanwezig, het was gewoon dat de hele familie van opa’s, oma’s,  tot en met kleinkinderen de hele dag op de club rondliepen. De familie van de Wetering zien we nog steeds, de familie de Waard is er met het hele gezin en de gezinnen van Schaaff, Dissel, Kriek en Soer zijn ook de hele dag op de club. Ze doen belangrijk vrijwilligerswerk op de club en zijn een voorbeeld voor al die gezinnen wiens kinderen op de club spelen. Ik zie het familiegeluk en het plezier van die families op de club. Ik nodig elk gezin uit voor een dagje KMD. U kijkt eerst naar de wedstrijd van uw eigen kind en blijft daarna kijken bij KMD1, neemt na afloop nog een lekkere consumptie en wordt behalve supporter van uw kind, ook supporter van de club.

 

Trainers

Trainers zijn passanten bij een club. Tenzij u clubtrainer bent. Ed Canten voetbalde in de selectie bij KMD en  is al 10 jaar trainer bij de senioren selectie, Ab Kooy loopt zijn hele leven al op KMD en is dit jaar de JO15 gaan trainen. Waarom ik u dit vertel? Trainers zijn belangrijk voor de club. KMD wil graag investeren in goede trainers. Een goede opleiding is essentieel om onze jeugd verder te brengen. Het feit dat de meeste selectie jeugdteams in de Hoofdklasse spelen, komt mede doordat talent wordt begeleid door deskundige trainers. Het niveau is de laatste jaren omhoog gegaan omdat we betere trainers aan ons hebben weten te binden. Afgelopen woensdag was de KNVB met trainers voor hun opleiding te gast op KMD. Namens KMD waren Marco Wijnants (JO17) en Feroz Janghroe (TC) deelnemers aan deze cursus. Opleiden, goede trainingen neerzetten, elkaar beoordelen, leren van tips en tops, het betekent dat we als club blijven investeren in onze technische staf.

 

Blijven Hangen

Als we met elkaar één ding van het corona tijdperk hebben geleerd, is dat we de gezelligheid op de club hebben gemist. Juist de sociale contacten zijn belangrijk. Elkaar ontmoeten, het korte praatje. De pupil van de week Nilo Vieveen, het nieuwe “babylid” Sam Gelauf, het publiek langs de kant, het bestuur van Lyra etc. Kortom iedereen  die we deze zaterdag verwachtten, was aanwezig. Onze ontvangstmanager in de bestuurskamer Marcel Kouwenhoven genoot van een welverdiende vakantie en is er volgende week weer bij. Deze zaterdag hadden we Aine van Helmond als gastvrouw om de gasten en het Bestuur van Lyra te ontvangen. De hele dag liep, wat mij betreft, op rolletjes en de feestcommissie had DJ Marc en DJ Dion voor de vrolijke deunen geregeld. Kortom vooral jong en sommige ouderen bleven lekker hangen. Zo kennen we club weer. Gezelligheid en het leven op de club vieren. Het was weer ouderwets.

 

JO15

Vandaag floot ik een speciale wedstrijd. Om 09.00 uur al, speelden de JO15-1 tegen de Meiden MO16 van ADO Den Haag. Bij ADO spelen de meest talentvolle meiden uit de regio, dus ik was benieuwd naar deze wedstrijd. Met de jongens van KMD speelt een opvallende meid. Met rugnummer 6 speelt Natalia Wijnants op het middenveld en een dame van de KNVB kwam speciaal voor deze wedstrijd scouten op talent bij KMD. Ik zou die naam maar onthouden want Natalia speelde een prima partij en werd vast genoteerd in het boekje.

In mijn boekje staat de naam van Nick v.d. Slagt met hoofdletters. Nick speelt in de spits en maakte drie doelpunten in de met 4-1 gewonnen wedstrijd. Bij KMD let ik extra op de voorwaartsen. Goede verdedigers kun je misschien nog maken, zijn trainbaar of kunnen op basis van inzet veel tegenhouden. Een goede spits is andere koek, die moet vooral acties maken en veel doelpunten. Een spits die scoort is goud waart, vraag dat maar aan KMD1 trainer Martin de Mooy. Ik heb genoten van dit team waar natuurlijk veel meer goede voetballers in rondlopen. Trainer Ab Kooy weet zijn jongens en één meid goed neer te zetten. ADO speelde een hoog tempo en combineerde erg goed, maar het gaat er nog steeds om dat je kansen benut en doelpunten maakt. Daar was de JO15 vandaag beter in.

 

KMD 1 en het zoet van de overwinning

Vandaag bleven alle spelers van KMD1 hangen, want als je wint heb je vrienden en als je van koploper Lyra wint smaakt de consumptie na afloop beter. Deze overwinning met 2-1 was hard nodig. Lyra probeerde ook te voetballen en dat ligt KMD wel. Trainer Martin de Mooy moest vanwege blessures weer improviseren voor zijn basis elf. Gelukkig is de selectie breed genoeg en blijven we met aanpassingen ook kwalitatief op niveau. Het verschil met de vorige wedstrijden? Allereerst strijd. Ik zag een team dat ervoor ging en scherp was. Waar vorige week de doelpunten niet vielen, wisten we vandaag dankzij Arend Balijon en Cyrus Haghighat te scoren en kreeg Lyra dankzij een uitblinkende achterhoede geen enkele kans. Het trainen op verzilveren van doelkansen mag nog wel even gecontinueerd worden, omdat KMD vergat de wedstrijd “op slot” te gooien.

Volgende week staat de topper tegen koploper Monster op het programma. Gaat KMD aanhaken en leveren we wederom een huzaren stukje? Waarom niet? Wat nodig is, is lef.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20211017-WA0000 IMG-20211017-WA0000
IMG-20211017-WA0001 IMG-20211017-WA0001
IMG-20211017-WA0002 IMG-20211017-WA0002
IMG-20211017-WA0003 IMG-20211017-WA0003
IMG-20211017-WA0004 IMG-20211017-WA0004