Buiten spelen

Liefhebbers

Over voetbal praten is altijd leuk. Nederland telt 17 miljoen bondscoaches wordt wel gezegd. Laten het 5 miljoen liefhebbers zijn, die het altijd beter weten dan de bondscoach of de trainer van de eigen club. Sommigen hoor ik wel eens praten en plaats ik in de categorie “de beste stuurlui staan aan wal” en dicht ik weinig voetbalverstand toe.

Als we bij KMD over voetbal praten, denk ik dat Hans van de Wetering, Theo van de Wetering en Teun Kardol er best een beetje kijk op hebben. Theo van de Wetering speelde tot zijn 43e jaar in KMD1 en was als mid mid vaste keus in het Westlandse Elftal. Hans van de Wetering was de spits van KMD1 met een neusje voor de goal en heeft zijn TC3 trainers diploma en Teun Kardol was de laatste man van KMD1 die nooit opgaf. Op de site staat het bericht dat deze drie KMD clubmensen als klankbord gaan fungeren voor de spelers, de trainersstaf van de herenselectie en de JO19-1 en ze zullen het bestuur gaan adviseren over voetbaltechnische zaken.

Het bestuur is blij dat deze drie clubiconen zich inzetten voor de vereniging. Als je met elkaar meer dan 55 jaar in KMD1 hebt gespeeld, heb je enig recht van spreken als het over voetbal gaat, toch? Extra fijn dat spelers van bovengenoemde selectieteams op de wedstrijddagen en trainingsavonden ongedwongen een praatje over voetbal kunnen maken.

We merken dat juist jonge spelers meer behoefte aan begeleiding hebben. Misschien denk je: wat een onzin, in mijn tijd werd er nooit uitleg gegeven aan spelers, als je “er naast stond” had je dat te accepteren. De tijden zijn veranderd, we leven in een tijd waar tekst en uitleg nodig is op alle vlakken in de samenleving. Daar weet premier Rutte, de HR manager van elk willekeurig bedrijf, iedere ouder die de opvoeding van de kids serieus neemt, de trainer van KMD1 etc. alles van. Waar de beste stuurlui aan wal blijven staan, steken Hans, Teun en Theo hun nek uit om de club, de trainers en spelers te helpen en neem van mij aan dat deze liefhebbers er een beetje kijk op hebben. 

 

In Memoriam Jan Goedendorp

Vandaag bij de wedstrijd van KMD1 hoorden we al dat vv Naaldwijk boegbeeld en oud trainer van KMD, Jan Goedendorp, erg slecht lag. Zaterdagavond is hij overleden.

In de jaren ’80 van de vorige eeuw was Jan de trainer die met het KMD elftal van Teun, Hans en Theo in de finale van de HC Cup stond en een gevierd trainer was op onze club.

Na Dick Tempelaar was Jan de tweede trainer die ik meemaakte in de senioren. Mijn vader was in die tijd de voorzitter van de club en verbood Jan om op het ingezaaide veld 3 te trainen op de Hoonaert. Jan ging toch op veld 3 trainen en negeerde de aanwijzing van het bestuur. Hoewel ik van niets wist en wij thuis nooit over KMD praatten, maakte Jan daar een vervelende sneer over, maar ik heb, als jonge speler, ook veel van hem geleerd.  Jan was hartelijk en een trainer die graag vasthield aan een vast team, dat hij altijd goed wist te motiveren. In het Westland trainde hij diverse clubs en later was hij ook voorzitter van vv Naaldwijk.

Wij wensen de familie Goedendorp veel sterkte toe bij het verwerken van dit groot verlies.

 

Kijk op hebben

Iedere speler, trainer en ouder zou eens een wedstrijd moeten fluiten. Het is hartstikke leuk en je leert ook eens door “de bril van een scheidsrechter” te kijken. Als ik langs de velden loop, bespeur ik vaak commentaar op de leidsman. Overtredingen, buitenspel, bal wel /niet over de lijn etc. Soms is het moeilijk waarnemen en moet je als scheidsrechter een beslissing nemen. En o wee, als je er dan naast zit. Ieder mens maakt fouten maar als de scheids er een keer naast zit! Uit respect vind ik dat je zo wie zo je mond moet houden en zeker als je nog nooit hebt gefloten, nodig ik elke criticaster uit om zich aan te melden bij scheidsrechterscoördinator Ruud Fidder van KMD.

Wie weet heb jij er echt kijk op en ben je een glanzende carrière bijna misgelopen. Maar zoals ik in het vorige item al aangaf, staan de beste stuurlui …………

 

Old Stars en 3e helft op KMD

Ben je 55+ en heb je zin om overdag lekker te sporten, dan ben je elke dinsdagmiddag van 14.00 – 17.00 uur van harte uitgenodigd op KMD. Je kunt lekker meevoetballen met de Old Stars of in de kantine een pilates les nemen, meedoen met koersbal of lekker aan de bar een bakkie doen. Het aantal ouderen in Wateringen stijgt de komende jaren van 16% naar22%. KMD start met deze activiteiten omdat we merken dat er in Wateringen steeds minder gelegenheden zijn om elkaar te ontmoeten. De complexen van Velo en KMD gaan daarom overdag voor sportactiviteiten open om in een groeiende behoefte te voorzien. Ouderen zijn steeds vitaler en willen meer actief bezig zijn en vooral na afloop gezellig met elkaar in gesprek zijn en wat drinken. Schroom niet en kom langs, je bent van harte welkom.

 

MO15

De MO15 speelde vandaag om 11.00 uur op veld 1 en ik mocht dit elftal fluiten tegen de meiden van Monster. In de eerste helft dacht ik in eerste instantie aan een makkie voor Monster. De meiden waren iets groter, eerder bij de bal en hadden meer duelkracht. Al gauw stond het 0-2 voor Monster in een wedstrijd die zich vooral op de helft van KMD afspeelde. KMD leek kansloos. Ik ken deze meiden nog niet zo goed, maar zag wel dat er iets opmerkelijks gebeurde. Bij een spaarzame uitval in de 1e helft werd de 1-2 nog voor rust gemaakt. Na de rust zag ik een heel ander KMD, er werd met meer vertrouwen gespeeld en er werd gevochten voor elke bal. De wedstrijd kantelde en de meiden van Monster die nog steeds iets groter waren, kregen te maken met serieuze tegenstand, het werd een echte wedstrijd die op en neer ging. De snelle Christina Netten maakte de verdiende 2-2. Achterin zat het goed dicht met uitstekend spel van Romee van Leeuwen en Emma Nassau. 2-2 was ook de eindstand en iedereen was tevreden, ik had lekker gelopen en genoten van die tweede helft van KMD. Een paar meiden zag ik om 18.00 uur nog op KMD. “Het is altijd gezellig op KMD” gaven ze aan en zo is het meiden, ga zo door.

 

KMD 1 en de zure druiven

Vv Naaldwijk bestaat dit seizoen 100 jaar en is daarmee de oudste voetbalvereniging van Westland. De plaatselijke bakker voorspelde vooraf een 10-0 overwinning van Naaldwijk op KMD en voorzag de vereniging dit weekend van gebak om het feest op te luisteren. En ook na de wedstrijd was het feest in Naaldwijk. Ik zag spelers en staf van KMD afdruipen na de verloren partij. Je wint met elkaar en je verliest met elkaar. De druiven waren kennelijk zuur en ook het bier smaakte niet lekker denk ik. Ik heb de spelers na afloop op KMD dan ook niet meer gezien en gesproken.  Als je verliest ben je doodziek.

Dinsdag zal er getraind en gesproken worden, want het moet beter. De beleving, de overtuiging, de afronding, want als je zoveel kansen creëert, verdien je beter en doe je jezelf ernstig te kort.

Ik heb erg veel vertrouwen in deze groep, een ideale mix van ervaren en jonge spelers. De 16-jarige Renzo Nieuwveld, speler van de JO19, maakte zijn debuut in de hoofdmacht en ook teamgenoot Leandro Havinga maakten weer minuten. Beide spelers waren betrokken bij de tegentreffer van Arend Balijon. Overigens won de JO19-1 knap haar partij tegen de JO19-1 van DHL. KMD2 won voor de derde keer op rij en voert trots de ranglijst aan.

Volgende week spelen we thuis tegen koploper Lyra en ga ik er vanuit dat de druiven en het bier na afloop beter smaken. Aan de KMD supporter zal het niet liggen, die zullen weer massaal aanwezig zijn om onze jongens aan te moedigen.

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20211010-WA0000 IMG-20211010-WA0000
IMG-20211010-WA0001 IMG-20211010-WA0001