Er staat een paard in de gang

Corona en bijna uit de crisis

Je zal maar sportbestuurder zijn de afgelopen periode. Onder normale omstandigheden hebben we het hartstikke goed met elkaar. Het is fijn om in dit bestuur te zitten. Je bent met elkaar bezig in de organisatie van de club en ziet en ontmoet elkaar elke week en soms meerdere keren. Regelmatig worden er zaken spelenderwijs besproken omdat je elkaar in de kantine “even” raadpleegt. KMD is een informele organisatie, bestuur, leden en commissieleden weten elkaar door “de korte lijnen” makkelijk te vinden. Door corona konden we elkaar alleen via het computerbeeld wel zien, in kleine foto’s, op het scherm en konden we een agenda en actiepunten bespreken maar van een normale interactie was nauwelijks sprake. Je kunt niet door elkaar heen praten omdat je het relaas van de ander verstoord en de teksten dan niet goed hoorbaar zijn en de energie en emotie die je normaal aan de tafel wel hebt, was er nu niet. Vergaderingen werden effectief en praktisch afgehandeld en ik moest goed opletten of ieder bestuurslid wel goed genoeg aan bod was gekomen en zijn of haar punt voldoende had gemaakt. Daarbij stonden de onderwerpen van de agenda door het coronathema ver van voetbalzaken af en miste je elkaar op de zaterdag. De zaterdag was in het begin zo wie zo vreemd, alleen jeugd, geen senioren, geen ouders, geen supporters, geen kantine etc. Met name de senioren werden beroofd van hun sociale leven op KMD. Door het gebrek aan kantine-inkomsten moest het financiële huishoudboekje worden bijgesteld. Ik kan u vertellen dat de bestuursleden vanwege de corona een stuk minder lol uit hun werkzaamheden hebben gehaald, we moesten nu op zakelijke wijze een bedrijf runnen. Gesprekken met gemeente, subsidies aanvragen, coronabeleid opstellen (dat later bijna wekelijks veranderde) en vooral veel via computer en telefoon communiceren, uitleggen en verantwoording afleggen aan ouders en leden die maatregelen niet begrepen of niet zo nauw namen. Nu het einde van de maatregelen inzicht is, kunnen we wel concluderen “Wir haben es geschaft” en iedereen is aan boord gebleven en we staan er financieel nog steeds goed voor maar leuk was anders. Ik dank de bestuursleden voor hun mentale kracht en niet aflatende inzet om met elkaar door te zetten, de moed en vooral de sfeer er in te houden.

 

Preciezen en Rekkelijken

Een interessant onderdeel in de Nederlandse geschiedenis is die in 17e eeuw tussen de Preciezen en de Rekkelijken. De Preciezen waren de aanhangers volgens de letter (in de bijbel) en hielden zich aan de regels. Aan de Rekkelijken (de vrijzinnigen, de Oranjes) hebben we uiteindelijk onze vrijheid te danken. Afijn, ik ga u er niet mee vermoeien maar onder de Preciezen had Nederland er anders uitgezien.  De wereld verandert en we zullen mee moeten met veranderende denkbeelden en inzichten. Toch heb je nog steeds Preciezen die maar blijven vasthouden aan vroeger en aan starre regels en procedures. Ook op KMD is het af en toe laveren tussen de Preciezen en Rekkelijken. Zo hebben wij de coronaregels strakker gehanteerd dan andere verenigingen en ook als het gaat om het openstellen van de kantine zijn we precies. Daar is kritiek op, maar omdat we in onderhoud zitten en niet op maximale aantallen (er was sprake van max 50 op het terras) kunnen handhaven en het seizoen teneinde is na 3 juli, blijft de kantine dicht. Na de zomerstop is de kantine als vanouds weer open. Voor de jeugdleden is werkelijk alles uit de kast getrokken om ze elke week te kunnen laten voetballen. Soms waren er misschien te veel ouders/begeleiders op het sportpark, maar wij vonden het redelijk en rekkelijk. Nu de versoepelingen nog sneller opkomen dan het onkruid tussen mijn terrastegels, willen we het seizoen toch graag afsluiten op 3 juli met een ALL Stars toernooi voor de jeugd op het kunstgrasveld.   We doen het voor de Rekkelijken die onder de Preciezen met al hun regels hebben geleden, maar we doen het vooral omdat we blij zijn en weer vooruit willen kijken en toch een beetje een goed gevoel aan het zware afgelopen seizoen willen overhouden. Overigens willen we het sportpark deze zomer voor de voetballende KMD-leden openhouden, want juist nu beseffen we hoe belangrijk het is om lekker buiten te sporten en te bewegen. De Rekkelijken zullen het hierbij wel op de Preciezen moeten verdienen door geen overlast te veroorzaken, maar dat vertrouwen heb ik in onze jeugd.

 

Carin Schaaff en Josje Born

Heeft u het interview met Carin Schaaff (https://www.youtube.com/watch?v=GTpD59owKJ4) al gezien?

Carin is ruim 10 jaar betrokken bij onze vereniging, helpt in de kantine, achter de bar en is onze vertrouwenspersoon. Bij KMD is sociale veiligheid een belangrijk aandachtspunt. Carin heeft altijd een luisterend oor, is makkelijk benaderbaar en als het nodig is. Naast deze serieuze invulling van haar taak, vindt Carin het plezier ook erg belangrijk. Ze komt uit een hechte KMD-vriendengroep en roemt in het interview de KMD-feestjes. Hopelijk kunnen we in het seizoen 2021/2022 weer een sportief en gezellig jaar beleven.

Volgende week is al weer de laatste KMD-TV en deze uitzending is niet met zomaar met een KMD lid. Het is ons langst spelende lid bij de Dames, Josje Born - Fikkert. Nog steeds speelt Josje haar partij bij de 7x7 Dames. Josje heeft een heuse voetbalcarrière bij de KMD Dames achter de rug. Ze is een exponent van de toen opkomende Meiden eind jaren ’80, die gecoacht en opgeleid zijn door toenmalige damestrainer Peter Zuijderwijk. In mijn ogen is Josje één van de beter voetballende Dames die ooit op KMD heeft gespeeld. Josje was en is populair vanwege haar natuurlijke uitstraling en bescheidenheid en dat terwijl ze niet op de hoogte was van de adoratie van haar fans. Wekelijks werd er over Josje in het KMD-krantje geschreven en gepraat. Daarom hebben we de wens en speciaal op deze vaderdag van Tic Tac Theo (zie uitzending van twee weken terug) gehonoreerd om Josje te interviewen. U kunt Josje woensdag as zien op ons YouTube kanaal. Of we doorgaan met KMD TV? Daar moeten Marco Schregardus en ik het nog maar eens over hebben op het terras van KMD. Leuk om te doen en we hebben nog heel wat leden met hun verhaal op de korrel, maar het moet ook leuk blijven en misschien houden we het wel bij een Corona Only Special.

 

KMD JO19 - 2

Deze zaterdag mocht ik van Ruud Fidder de JO19-2 fluiten. Nu hebben we een bijzonder goede lichting in de JO19-1 lopen, maar ik ben ook fan van de JO19-2 geworden en dan met name van de tweeling Bryan en Brett Weideveld. Wat een power, snelheid en inzet hebben deze mannen. Misschien was het omdat hun moeder langs de lijn stond, maar vandaag maakten zij het verschil in deze wedstrijd tegen Verburch. Ik weet dan nooit of Bryan of Brett heeft gescoord of misschien wel allebei, zo lijken ze op elkaar. Maar het hele elftal verdient een compliment op de volwassen wijze waarop ze  de wedstrijd van deze “lastige tegenstander” wonnen. Tactisch stond het elftal ook goed en met de enthousiaste leider Peter Schaaff langs de kant als motivator, heb ik genoten van dit elftal. Ga zo door jongens!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20200531-WA0000 IMG-20200531-WA0000
IMG-20210620-WA0000 IMG-20210620-WA0000