Clubgevoel

Vergaderen via Teams betekent nog geen team!

Al maanden vergadert het bestuur via het Microsoft programma Teams. Leuk dat je bij elkaar op de zolder of huiskamer komt maar vooral praktisch om de organisatie rond KMD te bespreken. De techniek om met elkaar in gesprek te zijn, is ook anders. Om geen brei in je oren te krijgen, kan er maar één persoon aan het woord zijn en is het not done om elkaar te interrumperen. Je ziet elkaar in kleine beeldjes maar “voelt” elkaar niet en daarmee gaat een belangrijk deel van de non verbale communicatie en zeggingskracht verloren. Door de zakelijke opstelling wordt er wel sneller vergaderd, want er is geen tijd voor het meegebrachte gebak tussendoor en de agenda wordt er vanwege de praktische opzet vaak doorheen geramd. 

U merkt het al aan mijn relaas, ik ben geen fan van digitaal vergaderen. Ik wil vooral “voelen” en de verbaasde oogopslag van medebestuursleden zien om ze aan het woord te laten, waar nu de assertieve vergadertijger de meeste ruimte inpikt, mis ik “de zucht”, de vertwijfeling in de oogopslag en het gekakel dat soms nodig is voor een hoge kwaliteit van de vergadering. Nu vraag ik mezelf na afloop af of iedereen wel voldoende zijn of haar punt heeft kunnen maken. Machines en techniek zijn fantastisch maar als het op mensen aankomt, wil ik aanraken, warm en dichtbij zijn.

 

De club cultuur is het succes!

In het Westland zijn we trots op onze sportcultuur. De leden en ouders zijn nog bereid om vrijwilligerstaken op zich te nemen, de sponsorbereidheid is hoog en er is een positieve en gemoedelijke sfeer. De clubs hebben een rijke historie, vaak zijn hele gezinnen en families bij de vereniging betrokken. We praten hier over “de ziel” van de vereniging. Het is belangrijk om deze ziel door te geven en nieuwe leden en ouders mee te nemen in het clubgevoel. “Je handen uit de mouwen steken” en een maatschappelijke bijdrage leveren door op vrijwillige basis een bijdrage te leveren, vinden we in het Westland en bij KMD heel gewoon. Als iedereen een beetje doet, wordt de hele organisatie als vanzelf een beetje makkelijker.

Waar de saamhorigheid ontbreekt verdwijnt het elan en uiteindelijk de ziel uit de vereniging. Na een gesprek deze zaterdag met TC Frank Kuijl en hoofdtrainer Martin de Mooij over sv Wateringseveld / Kranenburg, moest ik ineens nadenken over de teloorgang, de opkomst en het weer verdwijnen van vele roemruchte Haagse verenigingen. Het patroon is simpel; met veel tam tam wordt er een sponsor binnengehaald, die invloed wil en spelers haalt die geen “hart voor de club” hebben maar voetballen voor een paar centen. De eigen jeugd krijgt geen kans en met gehaalde spelers wordt de vereniging kampioen. De sponsor is “de baas” binnen de club en de vereniging wordt op dictatoriale wijze bestuurd. De sponsor haakt op enig moment af, spelers vertrekken en er ontstaat een bestuurlijk vacuüm. Kortom chaos in de vereniging. De spelers zonder “hart voor de club” vinden wel weer ergens anders onderdak bij een vierde klasser, worden kampioen met die vereniging en de geschiedenis herhaalt zich. Vanwege bestuurlijk wanbeleid, het ontbreken van ziel in de vereniging, dus gebrek aan kader, vrijwilligers etc. verdwijnt of fuseert de vereniging uiteindelijk. Jammer voor SOA, GONA en Kranenburg, eens mooie verenigingen. Om gezond te blijven en te overleven, is de clubcultuur essentieel.

 

Hoe zien de kantine en de kleedkamers eruit?

Het kan zijn dat u al een jaar niet op KMD bent geweest. Als u de kantine en kleedkamers nu bewondert, weet u niet wat u ziet. Door de onderhoudsploeg is al die maanden gewerkt aan het grote onderhoud aan de opstallen. Deze ploeg zet zich met hart en ziel in voor de club. Clubmensen die het niet nodig vinden dat ze in “the spotlights” staan maar het zeker wel verdienen om als collectief te worden geprezen. En zo breiden de verhalen en de daden van deze helden zich uit want degenen die nu nog niet weten waar NAD voor staat?

 

We hebben uw hulp nodig!

We kunnen uw hulp en talent bij KMD altijd goed gebruiken, er zijn nog steeds vacatures; bij de sponsorcommissie, de PR commissie of op het veld. Het is erg jammer dat we u nu weinig zien en spreken. Maar juist nu kunt u zichzelf aanmelden, voor één keer hoeft u niet achter hek te blijven staan, mag u naar de kantine komen om u aan te melden bij iedereen die u tegenkomt, weten ze u wel door te verwijzen. Zo sprak ik bestuurslid TZ Patrick Kriek zaterdag, hij is op zoek naar een trainer voor de doorstromende talenten vanuit de jeugd voor KMD3 en zoekt een warme persoonlijkheid die de jongens van KMD1 als leider ter zijde kan staan. Twee voorbeelden van mooie vacatures op het veld en in de kleedkamer. Juist in deze tijd besef je hoe belangrijk “het clubgevoel” is om bij een club te horen en te zijn.

 

Wie staat er deze week voor de camera?

Heeft u het interview met Edwin Canten al gezien? Als we het hebben over clubliefde en wat KMD betekent voor de trainer van ons 2e seniorenelftal. Ed is een echte clubman. Kijk hier (https://www.youtube.com/watch?v=pioUMmGMlB0).

Deze week zijn er opnamen gemaakt met Janice van der Bijl, voetbalmoeder. Janice is met haar gezin een exponent van de nieuwe lichting en haar zoon speelt bij de JO9. Bent u ook zo benieuwd wie Janice (spreek uit Djeniz) is, waarom ze met plezier op KMD komt en Marco Schregardus gaat ondersteunen bij de commissie integriteit? Kijk woensdag as. op KMD TV.

 

Voetballen, trainen en trots op de club

Als uw kind bij KMD sport, bent u gezegend. De jeugd en de senioren < 27 jaar, kunnen lekker partij voetballen, trainen en buiten genieten van het spel en elkaars gezelschap. Jeugdvoorzitter Anton Wouters met zijn hele staf maakt het de gehele week mogelijk om lekker buiten te zijn en alle toestanden en stress die de coronamaatregelen met zich meenemen van je af te kunnen sporten. In de organisatie wordt elke week een gevarieerd programma aangeboden. De onderhoudsploeg krijgt van mij al een gouden medaille omgehangen, maar daar hoort de jeugdafdeling ook bij. Wat een feest is het als je op ons sportpark komt en je hoort de geluiden van kinderen die plezier maken, de jeugd die van elkaar wil winnen in het partijtje en de senioren die elkaar en hun vrienden weer zien.

Ik vind het fantastisch dat de spelers elkaar beter leren kennen, nu ze tegen elkaar spelen. De hele vereniging weet inmiddels wie Fleur & Fleur zijn en ik zie nieuwe vriendschappen ontstaan. De KMD Dames komen gelukkig ook weer trainen en dan is het goed om keepster Aine van Helmond weer te zien. Afgelopen donderdag werden er opnames gemaakt voor een promotiecampagne voor de gemeente Westland en Aine en KMD komen er in voor. Hoe cool is dat? Nog zo’n clubman, Stef Fillon, was aanwezig om de gasten te ontvangen en de opname mogelijk te maken. KMD, een club om trots op te zijn!

 

 

Blijf gezond en hou vol

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20210328-WA0000 IMG-20210328-WA0000
IMG-20210328-WA0001 IMG-20210328-WA0001
IMG-20210328-WA0002 IMG-20210328-WA0002
IMG-20210328-WA0003 IMG-20210328-WA0003
IMG-20210328-WA0004 IMG-20210328-WA0004
IMG-20210328-WA0005 IMG-20210328-WA0005