Nieuwjaarsspeech

Hoe gaat het met KMD?

Normaal gesproken is er een bijeenkomst in de KMD kantine, die zou op 3 januari 2021 gepland zijn. Maar niets is meer normaal. We leven nu al 9 maanden met corona en zitten de helft daarvan in een behoorlijk strenge lockdown. Normaal zou ik de aanwezigen op de nieuwjaarsreceptie, als voorzitter van onze club, toespreken. U moet het in 2021, bij de aftrap van een nieuw jaar, met deze tekst doen.

Hoe gaat het met KMD wordt mij wel gevraagd door Westlandse bestuurders. Geen horeca, geen kantine open en dat betekent een behoorlijke wissel voor menige Westlandse vereniging en ik weet dat veel verenigingen het heel moeilijk hebben. Door “klein” te blijven in de uitgaven van ons huishoudboekje weten we de financiële klappen goed op te vangen. Maar het moet niet nog een jaar zo doorgaan. KMD heeft de voorraden die tegen de houdbaarheidsdatum aanzaten aan de voedselbank gegeven, ook KMD heeft vaste lasten die doorlopen of er nu wel of niet wordt gevoetbald en haalt, in een normaal seizoen, 1/3 van haar netto inkomsten uit de kantine. We hebben één mazzel of eigenlijk is het geen mazzel maar een geschenk, we hebben hondstrouwe leden die begrijpen dat de contributie inkomsten de kurk is waar onze vereniging op drijft. Tel daarbij op de loyale kern van sponsoren die ook hun en onze club in deze lastige tijd blijven steunen en u begrijpt waarom KMD overeind blijft. Ik ga hier dus niet dramatisch doen over de toekomst, want misschien moeten we wel blijven leven met corona, maar blijf positief over een beter 2021. Als ik zie hoe de onderhoudsploeg van dit nadeel een voordeel maakt, dan zijn “deze helden” het voorbeeld van een vereniging die blijft bouwen en werken aan een gezond KMD.

 

Op eigen kracht

Zonder corona had ons eerste selectie team waarschijnlijk een klasse hoger gespeeld. We stonden er riant voor en hebben deze kater vanaf medio maart moeten verwerken. Helaas ……. met als dit en als dat, we kopen er niets meer voor en zullen de rug moeten rechten en opnieuw moeten beginnen. Er is in 2021 maar één koers en die ligt in de toekomst. De toekomst is natuurlijk onze jeugd en die presteert fantastisch. Nu zorgen dat we deze talenten kunnen blijven binden aan de vereniging. Bijvoorbeeld de talenten uit de lichting JO17-1. Keeper Sam Bouwmeester en spelers Renzo Nieuwveld en Leandro Havinga hebben met een boks aan de voorzitter beloofd voor altijd op KMD te blijven voetballen.

Ook zij dromen er van om nog met Jesse de Waard samen te spelen. Dat moet lukken toch, want Jesse is net 35 jaar geworden en die wil het record van Theo van de Wetering (op 43 jaar nog in KMD1) vast breken, dus ook Jan Kooy maakt zeker nog kans om met ons boegbeeld in één elftal te spelen. Zo bouwt KMD aan een toekomst, op eigen kracht.

 

De auto die in de garage staat

Dat de vereniging zo lang stilstaat is natuurlijk niet goed. De jeugd kan weliswaar nog sporten maar bij de senioren en jeugd 18+ is dat anders. Stilstand is achteruitgang. Een auto die lang in de garage staat, gaat immers roestplekken vertonen. Wat betekent dit voor onze samenhang en het clubgevoel? Mensen zijn sociale wezens die elkaar nu eenmaal graag willen opzoeken, veel contacten willen onderhouden en competitie willen spelen. Hoe kunnen we daar inventief mee omgaan? We kunnen PubQuizen organiseren, koffie bij u op de stoep gaan drinken, u bellen als u  thuis met fysieke ongemakken zit, we kunnen online chatten of borrelen of verzin nog maar een ludieke actie die ons verbindt. Het bestuur appt, mailt, belt met elkaar en vergadert met Teams, zo blijven we met elkaar in contact. Op welke wijze blijft een team of ons selectie elftal met elkaar in contact? Juist nu ligt daar een taak voor een aanvoerder, leider of trainer. De grote vraag is, start de motor weer vanzelf? Hoe pakken we straks de draad weer op als je elkaar maanden niet hebt gezien?

En wat hebben we geleerd van deze crisis? In ieder geval dat de solidariteit en de discipline soms ver te zoeken is. Het houden aan afspraken en regels blijkt een opgave. Alleen, er is wel iets veranderd in de houding naar asociale mensen toe. Een groot deel van de bevolking en dus ook van de vereniging wil niet meer verder met leden en mensen die zich niet aan afspraken houden en zich dus asociaal gedragen. Een vereniging ben je met z’n allen. Een wijze les van deze crisis is dat we meer naar “de voorkant” moeten om elkaar bij te praten over de wijze hoe we de vereniging willen organiseren. Beter communiceren over gedragsregels op de vereniging bijvoorbeeld. En er zal meer gevraagd worden van degenen met een voorbeeldfunctie: leiders, ouders, aanvoerders en spelers om samen verantwoordelijkheid voor het clubbeleid te nemen. Het bestuur zal de verenigingscultuur duidelijker neerzetten, zodat de leden en vrijwilliger zich nog beter thuis voelen op KMD.

Het zal ons toch niet gebeuren dat wij in de toekomst een tekort aan verplegend personeel , eh ik bedoel vrijwilligers hebben?

                                                                                                                           

KMD op weg naar een rookvrij sportcomplex

Een belangrijke verandering die vanaf 2021 ingaat. Het plaatje is denk ik wel bekend. Voor 2025 wil het NOC/NSF en dus ook de KNVB volledig rookvrije sportcomplexen in heel Nederland. Het bestuur van KMD anticipeert daarop door vanaf 1 januari 2021 tot 12.00 uur (dan speelt de jongste jeugd) het sportcomplex rookvrij te verklaren. Na 12.00 uur kan er alleen onder de luifel op de patio worden gerookt.

 

Een vereniging om trots op te zijn

Het is voor mij een voorecht om in dit bestuur te zitten. Ik vind dat we een goed team zijn en dank de bestuursleden voor hun niet aflatende inzet dit jaar. Dit coronajaar was erg hectisch. We zaten  direct na de bijeenkomst van Rutte al  te appen over de gevolgen van de maatregelen die we moesten nemen of er werd een speciale digitale vergadering ingelast om standpunten te bepalen. Het was belangrijk om snel duidelijkheid te verschaffen omdat ouders al snel vragen stelden in de teamapps en om dan een nieuw beleidsplan 2020-2025 te presenteren, de eerste online ALV te organiseren was best pittig. Binnen de mogelijkheden en met alle restricties rekening houdend hebben we toch maar mooi het maximale kunnen aanbieden en dan vooral de leiding die verantwoordelijk is voor de jeugdafdeling. De afgelopen maanden was er elke zaterdag een mooi programma. KMD viel ook op in de pers met het team van Kaelig Morsdorf, de Veteranen 35+ en Amber van Niel kwamen voor de camera, in de diverse bladen en op social media, waardoor KMD positief in het nieuws kwam. Zo blijven we, ook in coronatijd, een vereniging om trots op te zijn.

 

Een gelukkig en gezond 2021

Laten we proosten op het nieuwe jaar. 2021 is een jaar dat hoop geeft op een betere editie dan 2020, een jaar dat we liever snel achter ons laten. Ik vertrouw er op dat dit het jaar wordt dat we elkaar weer in het clubhuis gaan ontmoeten. Namens het bestuur de beste wensen voor 2021.

 

Blijf gezond en tot gauw

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20210101-WA0001 IMG-20210101-WA0001