I am dreaming of a …………………..

Clubliefde

Bij het afscheid van Huib Bakker stonden tientallen KMD leden langs het parcours bij het crematorium ons oudste en erelid een laatste groet te brengen. Nu is het zo dat mijn schoonfamilie wat ver van de vereniging afstaat en nauwelijks een idee heeft hoe Huib zijn club en de zaterdagen beleefde. Vooral omdat Huib geen makkelijke prater was als het om gevoelskwesties of de intensiteit van zijn beleving ging. Ik kan jullie vertellen dat mijn schoonfamilie overdonderd was door de erehaag, de belangstelling en de vele reacties op het online condoleance register. KMD zat diep bij Huib en Huib werd omarmd door veel leden. Huib was een rijk mens door de mooie belevenissen, warme ontmoetingen en zijn jarenlange “dienstverband” als secretaris en bestuursfunctionaris van onze club. Maar vooral als mens werd hij gewaardeerd en die eerder genoemde reacties van de leden is de hoogste onderscheiding die je in het leven kan krijgen. 

Weet je wat de club met je doet als je jezelf jarenlang inzet voor de club als vrijwilliger en de mensen in de vereniging leert kennen? De familie heeft door de uitvaart begrepen wat clubliefde inhoud.

 

Het belang van een sportclub

Juist in coronatijd staat het belang van KMD of welke sportclub dan ook als een paal boven water. Met de huidige set aan coronamaatregelen is KMD de uitlaatklep voor de jeugd, die nog kan en mag buitenspelen. Door de coronacrisis wordt ook pijnlijk duidelijk dat de verbondenheid bij een club zo belangrijk is voor het welzijn van een mens. Het is prima om hard te werken en een behoorlijk inkomen te hebben maar de ontspanning en het sporten is minstens net zo belangrijk en stelt je in staat om elke keer maar weer prestaties te leveren. Het perspectief en het uitkijken naar “de zaterdag” mis je pas als het er niet is. Maar wij niet alleen, ook de overheid ziet het als één van haar belangrijkste taken om de verenigingsstructuur in stand te houden. Sportclubs worden door de regering vanwege de terugloop in inkomsten gecompenseerd met een financiële tegemoetkoming en er is sinds kort budget bij de gemeente om verenigingen te ondersteunen op bestuurlijke vraagstukken. Dat belooft wat, want er is en blijft veel werk aan de winkel. Elke vereniging worstelt met haar vrijwilligersbeleid, heeft gedragsvraagstukken zowel binnen als buiten het veld en ervaart een toenemende complexiteit door wetgeving. En omdat de meeste bestuurders niet alle wijsheid in pacht hebben, is het verstandig om van elkaar te blijven leren en van de beschikbare expertise gebruik te maken.

                                                                                            

Wat betekent jouw club?

Veel verenigingen in Nederland hebben het moeilijk door teruglopende ledenaantallen en inkomsten.  De NOC NSF heeft een reclamecampagne gemaakt om de aandacht te vestigen op het voortbestaan van alle sportclubs in Nederland. Het reclameteam is opzoek gegaan naar de betekenis van de clubs en clubnamen in de samenleving. De kracht van een clubnaam zit vaak in z’n eenvoud. Na uitgekiende research kwamen ze uit op mooie namen als Maakt Onderling Plezier (MOP), Ook Biljarten Is Sport (O.B.I.S.) of Op Volharding Volgt Overwinning (O.V.V.O.) en  …………. Klein Maar Dapper.

Ons 1e Veteranen team werd gevraagd om te figureren in deze commercial en zo was het dat de gehele selectie op maandagavond 7 december stond te blauwbekken op ons trainingsveld, waar ruim 2 uur aan de opname werd gewerkt voor uiteindelijk 5 seconden beeldmateriaal. Speler Tim But had de hoofdrol en mocht de clubnaam met trots uitspreken. Waar ook dit team op een reguliere zaterdag met afzeggingen kampt waren nu alle selectiespelers aanwezig om maar niets van dit spektakel te missen van hun five seconds of fame. Hier wordt op de feesten en partijen van dit elftal nog jarenlang gesproken “je had er bij moeten zijn”. U kunt de gehele commercial via deze link (https://www.youtube.com/watch?v=bW2c56JPIOk) terugzien. 

 

Plan A of Plan B?

Corona mutaties en schadelijke varianten daargelaten is de KNVB klaar om de competitie gedeeltelijk te hervatten. Er zijn twee varianten die uitgaan van een speelschema vanaf eind januari en april. Mooi dat er plannen worden gemaakt en dat we er straks klaar voor zijn, alleen is het virus klaar met ons? Ik mag het toch hopen van wel? Maar of we in januari weer kunnen genieten van het voetbalspel? Mogelijk bied immuniteit en een totale vaccinatie van de bevolking een oplossing maar of dat in april al zover is? De regering begrijpt ook wel dat ze de burgers niet nog eens maanden binnen kunnen houden en dat er snel perspectief moet komen. Met aflopende besmettingscijfers, oplopende vaccinatiepercentages en de toenemende hoop bij de burgers, waardoor de discussie om versoepeling oplaait, zet ik in op 21 maart 2021. Dan begint de lente en horen we een nieuw geluid. Maar wat weet ik er nou van? Net zoveel als de KNVB en de geleerden die hun best doen om hun bestaan te rechtvaardigen. We weten gewoon te weinig van deze ziekte. Eén ding weet ik wel; we moeten er op vertrouwen dat het goed komt en dat we in 2021 de kantine weer in kunnen om bijvoorbeeld een biertje met Peter Zonneveld te kunnen drinken of Boyd Kleij weer in KMD1 te zien voetballen en voetbalverslaggever Hans Bos weer op ons sportpark te verwelkomen en dan nooit meer over corona praten maar over voetbal.

Feit is dat door de restricties van 8 december het trainen van de selectie wederom is gestopt. En om met de woorden van dr. Cees van der Zwan te spreken “het gevaar is dat de auto nu te lang stilstaat om tot prestaties te komen”. Die auto waar Cees het over heeft, gaat het niet ineens weer doen en ik kan me voorstellen dat het vuurtje binnen de senioren selectie door het gehele corona gedoe behoorlijk is gedoofd. Het vooruitzicht van weer een verloren seizoen doet een team dat op kampioenskoers lag, geen goed of de KNVB nu met Plan A of Plan B komt.

 

Contracten trainersstaf KMD 1 en 2 verlengd

Bestuurslid Technische Zaken Patrick Kriek en TC Senioren Frank Kuijl hebben de afgelopen weken niet stilgezeten en gesprekken gevoerd met de gehele technische staf. U zult het wellicht al uit de pers vernomen hebben, maar alle contracten met de trainers zijn verlengd. Het betekent dat trainer Martin de Mooij aan zijn 4e seizoen gaat beginnen en dat terwijl hij bij zijn vorige club in het 3e seizoen een kampioenschap behaalde. Kunnen we een jaartje doorschuiven Martin? Feit is dat er enorm veel vertrouwen is in de samenstelling van deze trainersgroep en het gevoel leeft dat er nog meer uit de spelersgroep te halen is.

 

Kaaijgoed winnaar van de KMD PubQuiz

Met 36 deelnemende teams was de PubQuiz van 11 december jl. een groot succes. Secretaris Dide van Adrichem had de organisatie weer prima op orde en presentator Hans van de Wetering is de Mathijs van Nieuwkerk van onze club en weet alle vragen handig aan elkaar te praten. Dankzij de Quiz Brothers hadden we de juiste programmatuur en erelid Ton Moret faciliteerde de noodzakelijke technische hulpmiddelen zodat we thuis konden genieten van dit spel en toch weer met elkaar waren verbonden.

En het was een spannende strijd. Met vijf tweede plaatsen was er één team duidelijk de beste! Het team Theo van der Kaaij (Tic Tac Theo voor intimi) zat de afgelopen jaren al kortbij maar wist dit keer overtuigend te winnen.

 

Kerstgroet

Het bestuur wil het jaar graag goed eindigen en een bijzondere groet uitbrengen aan alle leden en ouders. Deze vindt u elders (https://www.sv-kmd.nl/nw-21658-7-3836446/nieuws/kerstboodschap_bestuur.html) op de site. 

 

Zullen we afspreken “het beste” van de komende feestdagen te maken? Tot in het nieuwe jaar.

 

 

Prettige feestdagen namens het bestuur

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

 

 

Foto Peter Foto Peter
IMG-20201224-WA0001 IMG-20201224-WA0001
IMG-20201224-WA0002 IMG-20201224-WA0002
IMG-20201224-WA0003 IMG-20201224-WA0003
IMG-20201224-WA0004 IMG-20201224-WA0004
IMG-20201224-WA0005 IMG-20201224-WA0005