Dictator of dominee?

Zooitje bij Forum, geluk bij KMD

De beleving bij onze club is enorm. Zo worden af en toe volwassen mensen boos op elkaar. Moet kunnen, je hoeft het niet altijd met elkaar eens te zijn. Het toont de betrokkenheid en de wil om een plekkie in de club te verwerven. Soms wordt het plekkie binnen de club een koninkrijkje en vergeten we dat samenwerken en het clubbelang altijd voorop moet staan.

Als voorzitter sta ik af en toe boze mensen te woord. Ik luister, geef aandacht en probeer een dialoog aan te gaan. Soms lukt dat niet en is er geen goed gesprek mogelijk. Jammer, de emotie zit dan te hoog. Het gaat dan niet meer om het clubbelang maar over “gelijk hebben”, “hij of zij heeft gezegd dat …” etc. Er wordt van alles bijgehaald om het eigen straatje, belang, standpunt, status of ego te benadrukken. De (persoonlijke) tegenstellingen worden uitvergroot en er worden combines en medestanders gezocht. Want hij of zij begrijpt er niets van, moet maar weg van de vereniging of uit het bestuur!

Je kunt het binnen een vereniging nooit iedereen naar de zin maken. Een klein deel is altijd “tegen” wat je ook doet of wie je ook bent. Je doet het voor sommigen nooit goed. Je wilt als bestuurder geen dictator zijn en probeert in je stijl zo democratisch mogelijk te handelen en iedereen dat plekje op de club te geven. En diversiteit en tegenstellingen in mensen zijn altijd goed, je bent als persoon natuurlijk niet overal goed in. Samen zijn we dat wel! De één doet “dit”, zit in het bestuur en de ander doet “dat” en is leider, scheidsrechter, staat achter de bar of doet onderhoudswerkzaamheden etc. Zolang we allemaal maar de taak doen die het beste bij ons past.

Het doel van het bestuur is om zoveel mogelijk leden aan de vereniging te binden. Dat we daar goed in slagen wijzen de statistieken wel uit. De groei die we de afgelopen jaren hebben doorgemaakt naar 850 leden, met een florerende jeugdafdeling bewijst dat KMD daarmee op de goede weg is. Dat het altijd weer beter kan, is ook navenant. We zullen als bestuur in vrijwilligersbeleid en op normen en waarden strakker moeten acteren om die nette en gezonde club te blijven. Daar gaan we ons best voor doen.

U heeft het gekrakeel in de politiek de afgelopen weken vast wel gevolgd. Een ordinaire machtsstrijd waar ego’s groter zijn dan het uiteindelijke doel en dus alles wat is opgebouwd, in één klap kapot maken. Bij KMD is dat gelukkig niet het geval maar dergelijke voorbeelden komen bij amateurverenigingen ook voor en elke club heeft zijn 5e colonne en intriganten, die de vereniging helaas niet beter maken. En geloof mij, van een dictator of strenge leider als voorzitter worden u en de club niet gelukkiger. Wees blij wat we bij KMD met elkaar tot nu toe hebben bereikt. Wij hebben een beleidsplan 2020-2025 en dat volgen we.

 

Bij Betty op de stoep

Juist in deze tijd is het belangrijk dat we aandacht voor elkaar hebben. Veel, vooral oudere mensen zijn eenzaam en kunnen wel wat extra attentie gebruiken. Bij KMD zijn er ook zieken, ouderen, ouders en senioren die de club missen. Harrie Meijers was 28 jaar kantinebeheerder bij KMD en zijn moeder Betty was nooit ver weg en deed in het verleden namens de club, de bezoekjes bij zieken, ouderen maar ook bij de pasgeborenen. Betty had oog voor de mens in de vereniging. Nu is ze de 90 jaar gepasseerd en stond buiten te wachten op haar zoon Harrie die goed naar haar omkijkt. Net op tijd was ik met mijn bezoek op de stoep (want je mag bij ouderen natuurlijk niet naar binnen). Harrie kwam net aanrijden en we hadden, statafel er bij, een lekker bakkie koffie met een vers plakkie cake van mijn eega. Harrie kon het bezoek wel waarderen en meldt zich bij bestuurslid Martin den Dulk weer aan om kantinetaken uit te voeren.

 

Sint en Piet

Als voorzitter kun je je geheel toeleggen op je hoofdtaken met een kundige jeugdvoorzitter en een actieve jeugdcommissie. Laat de afgelopen zaterdag daar nu weer een mooi voorbeeld van zijn. Sinterklaas was er met zijn zwarte Pieten voor de jeugd en nam actief aan het jeugdtoernooi voor de allerkleinsten op KMD. Hoewel, een deel was roetveeg Piet en dat om de discussie zwart/roetveeg tegen te gaan, bij de ouderen dan. De kinderen die malen er niet om, die hebben een geweldige ochtend. Roetveeg of zwart het maakt ze niets uit. Zonnetje, voetballen, strooigoed en mooie woorden van Sint uit het grote boek. Ik zag zwarte Piet Wim als een volleerd acteur over de bal heen duiken en het spelertje die had gescoord een ereronde lopen want hij had gescoord tegen zwarte Piet Wim! Die glimlachen, die glinstering in de ogen. De jongste jeugd heeft een fantastische ochtend gehad. Hulde aan de jeugdcommissie en natuurlijk onze onovertroffen Sinterklaas en zijn Pieten.

 

Vrijdag 11 december as. KMD PubQuiz

Snel opgegeven via de site voor de KMD PubQuiz! De vragen zijn klaar, er wordt de komende week gerepeteerd en dan hebben we vrijdag as. een mooi avond programma. Haal iets lekkers in huis, maak het gezellig en doe mee.  

 

Fleur Kiesling

Er was eens een klein meisje dat jaren geleden altijd op het pleintje met een bal aan het voetballen was. Haar ouders zagen haar liever op de gym, atletiek of desnoods handbal gaan, maar het meisje werd groter en koos voor meidenvoetbal op KMD. Als je ouders niet veel met voetbal op hebben maar er wel altijd “ bij zijn”, is dat toch mooi! Zeker als blijkt dat die meid best aardig kan voetballen. Wat heet: ik zie zoveel plezier op het veld. Fleur dartelt van voor naar achter en denkt altijd na over haar positie of haar pass. Je ziet dat ze samen met andere Fleur een goed duo op het middenveld vormt bij de MO17. En wat net zo belangrijk is, ik hoor nooit een wanklank, geen gezeur maar juist positieve aanmoedigingen van Fleur op het veld. Fleur is het zonnetje, die er altijd voor gaat. Dat is de TC en Hoofd Jeugd Opleidingen Jeremy van der Stap ook opgevallen. Vandaag speelde de MO17 tegen de JO15-3 die groter, sterker en vooral stoerder waren. Goed voor de meiden om tegen de fysiek veel sterkere jongens te spelen. Als het van mamma Linda Kiesling mag, zou het goed zijn om het talent van Fleur met de jongens te meten.

Ik zie de meeste meiden van dit team overigens over een paar jaar een voorname rol spelen bij de dames van KMD. Maar dan moeten ze wel allemaal op de club blijven! Laat dat maar aan de coaches Richard en Ed over. Na afloop waren er weer oliebollen voor de meiden die het echt koud hadden en een cadeau van de Sint. Kijk! Deze mannen begrijpen het! Sfeer in je team, is zo belangrijk. Dat er flink werd verloren van de prima combinerende JO15-3 deed er niet toe, er is weer geleerd en de meisjes worden met deze wedstrijden echte meiden!

De komende week allemaal naar de WOS kijken dan komt keepster van de MO17 en jeugd vrijwilliger van het jaar Amber van Niel op de WOS TV.

 

KMD senioren voetbal

De KNVB heeft een plan A of B klaar liggen om de competitie in januari of in maart/april te hervatten. Het plan is om de senioren dan weer een halve competitie te laten spelen. Het impliceert dat deze competitie dan voorbij is. Het is goed dat er plannen worden gemaakt, maar we zijn afhankelijk van de coronacijfers en de zegen van Mark Rutte cs. Op dit moment exploderen de besmettingscijfers in het Westland dus ik heb niet veel hoop op een snelle hervatting.

 

 

Blijf gezond en hou je haaks

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20201205-WA0000 IMG-20201205-WA0000
IMG-20201205-WA0002 IMG-20201205-WA0002
IMG-20201205-WA0003 IMG-20201205-WA0003
IMG-20201205-WA0004 IMG-20201205-WA0004
IMG-20201205-WA0005 IMG-20201205-WA0005