KMD - Mas que un club, una familia

 

De titel heb ik natuurlijk gejat van FC Barcelona en betekent zoveel als FC Barcelona meer dan een club, één familie. Bij Barcelona draait het meer dan om het voetbal alleen, het is een gevoel. Religie! Wat u met deze wijsheid aan moet? Misschien een parallel met de situatie waar we met elkaar nu in zitten. Op KMD vindt er noodgedwongen geen competitievoetbal plaats. Er wordt alleen getraind. Wat betekent KMD voor u? Alleen voetbal? Mist u KMD als we niet open zijn? Ik hoop het.

Bij KMD proberen we een club voor het leven te zijn waar uw kind lekker kan sporten, maar waar ook vriendschappen worden gesloten en waar u kunt opgroeien van snotaap tot volwassen vrijwilliger wiens kinderen ook weer op de voetbal gaan. KMD heeft een bredere functie dan alleen het voetballen. We hopen dat u of uw kind met plezier op ons sportpark verblijft. Mooie verhalen opdoet van de F-ies nacht, het jeugdkamp, als pupil van de week, dat leuke meisje of die leuke jongen op de club tegenkomt, zijn eerste biertje of rosétje drinkt, haar of zijn baby lid maakt, met opa en oma komt kijken, juichend of (misschien eens na een verlies) huilend van het veld afloopt, meehelpt in de keuken, misschien later wel jeugdtrainer of leider wordt, helpt met het onderhoud, gehuldigd wordt als jubilaris vanwege het trouwe lidmaatschap, later terug blijft komen als supporter van KMD1 of mee doet met de pubquiz. Ja, de pubquiz! Zullen we weer een pubquiz organiseren? Juist in deze tijd is het belangrijk om te laten zien dat we meer zijn dan een voetbalclub. We hebben elkaar immers nodig, toch?

 

Geen competitiewedstrijden

Corona maakt wat los in Nederland. Het verdeelt het volk. Van losbandigen die zich nergens iets van aantrekken tot hen die de regels of het handhaven ervan het belangrijkste tijdverdrijf op aarde vinden. In de pers kun je je hart ophalen. De Koning moet aan de schandpaal, het is de schuld van de jongeren die leven er maar op los, deze regering moet weg en zo kan ik nog wel even doorgaan wiens schuld het allemaal is dat we nu weer in een lockdown zitten. Feit is dat we met een hardnekkig virus te maken hebben en dat de gezondheidszorg het aantal patiënten niet meer aankan. Het is belangrijk dat we erkennen dat onze welvaart onder druk staat en dat er meer geïnvesteerd moet worden in de gezondheidszorg, daar ligt de pijn. Dat het met de discipline en onze ongebreidelde hang naar persoonlijk genot beter moet, is evident en voer voor psychologen en gedragswetenschappers. Saskia Noort schreef een mooie column in het AD deze zaterdag. Laten we eens ophouden met elke keer weer te wijzen naar die ander. Het brengt ons nergens! De maatregelen die de afgelopen dinsdag zijn uitgevaardigd, zijn een wake up call. Laten we er met elkaar voor zorgen dat we één doel voor ogen hebben namelijk het virus uitbannen! Kunnen we weer lekker competitiewedstrijden spelen en wie wil dat nu niet?

 

Glazenbol

Voorlopig is het sportpark alleen open voor trainingen voor de jeugd t/m 18 jaar. Zeker vier weken en ik vrees dat we er nog wel even aan vast zitten. Misschien, i.v.m. de winterstop, wel tot in het nieuwe jaar. Wat betekent dit scenario voor de club? KMD heeft gelukkig wat vet op de botten, maar zo lang geen kantine-inkomsten is natuurlijk een aanslag op de reserves. Het bestuur is benieuwd naar compensatiemogelijkheden van het rijk en de gemeente en anders zal de spreekwoordelijke tering naar de nering ingezet moeten worden. We zijn blij dat sponsoren en leden voor de broodnodige inkomsten zorgen want de vaste lasten aan veldhuur, licht, trainerssalarissen etc. lopen gewoon door. Ook hier betekent het dat we het met elkaar moeten doen en dat alle betrokkenen kunnen aantonen dat KMD meer dan alleen een voetbalclub is.

 

We hebben de foto’s nog

Deze tijd brengt ons ook in een hang naar nostalgie. Ik zie op social media veel foto’s voorbij komen van tijden dat we nog nooit van Corona hadden gehoord en beelden dat we met en bij elkaar waren. Tuurlijk missen we dat, zeker als ik de foto van KMD1 speler Dylan Arbouw op canvas zie. Zijn glimlach met de foto in zijn hand zegt alles! Op het canvas ziet u zijn reactie na zijn doelpunt van 40 meter afstand. Hoe mooi is dit? Mooie actie ook van leider Hans Verschoor om Dylan dit als herdenken te geven. Hij bewijst dat KMD meer is dan een voetbalclub. Klasse Hans!

 

Sporten blijft gezond

De jeugd heeft deze zaterdag volop getraind en was lekker bezig. Sporten in de buitenlucht blijft gezond en zeker ook voor de senioren die hun conditie op peil moeten houden. Het aantal sociale contacten moet terug worden gedrongen; thuiswerken, maximaal aantal bezoekers in huis etc. Iedereen heeft zo zijn belangetjes en wil trainen. Komt de KNVB nog met een aanpassing omdat de competitie voor de senioren nu weer onder druk komt te staan? Dat we de 1,5 meter afstand met alle leden, eigenlijk alle Nederlanders, niet naleven en niet kunnen borgen, is duidelijk. Wat dan wel? Naar sportscholen? Zelf trainen en lekker hardlopen, fietsen, zwemmen er blijft nog genoeg over om fit te blijven. Maar dan wel in groepjes van maximaal vier er op uit? Nederlanders zijn kaaskoppen, eigenwijs en meesters in het ondernemen en ontwikkelen van alternatieven. Er zal wel weer discussie komen. Het bestuur is er lekker bezig mee en dit is voor een bestuurder een lastige en tijdrovende periode. Wordt vervolgd.

 

 

Hou je haaks, blijf fit en gezond

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20201018-WA0000 IMG-20201018-WA0000
IMG-20201018-WA0001 IMG-20201018-WA0001