Spandoeken actie

Roeien met de riemen

Het gezegde luidt: roeien met de riemen die je hebt en het betekent zoveel als ondanks tegenslag of beperkingen er het beste van te maken om toch vooruit te gaan. Geen ja maar, geen zielige verhalen over de beperkingen van corona die we allemaal ervaren. We moeten door en kijken wat we wel kunnen doen.

Voorlopig kunnen we onze spelende leden laten trainen en voetballen. Deze zaterdag stond ik met bestuurslid normen en waarden, Marco Schregardus om 08.00 uur aan de poort bij KMD om met eigen ogen het toegangsbeleid te ervaren. Immers er kunnen een beperkt aantal begeleiders op ons park en ik wil zien hoe er met de maatregelen wordt omgegaan en hoe dit door bezoekers en KMD-ers wordt beleefd.

Marco had zijn zaken keurig voorbereid en naar mijn mening was er onder de meesten een groot bewustzijn en acceptatie van de toelatingscriteria. Mooi om de koppies van onze jeugd te zien, gauw pap of mam bij het hek een zoen geven en hup, aangekleed het veld op.

Ik was later die dag “op Scheveningen” en daar was de situatie nog troostelozer, de thuisclub kon er wel omkleden maar de bezoekende club mocht er niet omkleden! Verkleumd stonden de spelers hun natte kleding in de dug out uit te doen. Afijn, voordat ik me weer ga ergeren aan zoveel bekrompen beleid, de spelers gaven geen kick. Tot aan het volgende pakket van maatregelen, genieten we deze zaterdag in ieder geval van het sporten, het bewegen, de vriendschappen van de spelers en van het spel.

Mijn dilemma zit ergens tussen begrip voor de opgelegde beperkingen en het verstandig omgaan hiervan. Of te wel: hoe kunnen we het met elkaar toch zo leuk mogelijk maken? Vorige week kwam het goede voorbeeld van de moeders van onze JO12-3 jeugd, die mooie spandoeken hadden gemaakt om hun kroost te ondersteunen. Hoe leuk is dat? Juist deze en andere creatieve geesten hebben we nodig om de sfeer, de leut, de ondersteuning te hebben die zo broodnodig is.

Hoe belangrijk is het juist nu om verhalen over de club met elkaar te delen? Meer spandoeken, ludieke acties en verslagen etc. op de site graag. Ik vind het bijvoorbeeld een gemis dat we ouders/begeleiders buiten geen koffie met koek kunnen aanbieden, maar het devies is zo weinig mogelijk contacten en na het sporten niet in de kleedkamer blijven hangen en gelijk naar huis. Nu verwijzen we door naar Scrumpy Pub voor een kop koffie of consumptie. Of we nog kunnen blijven sporten na de bijeenkomst van dinsdag as? Sporten is en blijft gezond.

 

Sportakkoord Westland

Namens KMD ben ik betrokken geweest bij een project van de gemeente m.b.t. een positief sportklimaat voor alle verenigingen in de gemeente Westland. De gemeente heeft van het Rijk namelijk behoorlijk wat zorgtaken voor de burgers gekregen. De kosten van burgers die lijden aan obesitas, alcohol problemen hebben,  eenzaam zijn of niet meedraaien in het sociale leven etc. zijn de laatste jaren behoorlijk opgelopen. De gemeente beseft heel goed dat sporten, actief bewegen en deelnemen aan het verenigingsleven goed is voor haar inwoners. De gemeente beseft ook dat het voor alle verenigingen lastiger is geworden om de organisatie met vrijwilligers te blijven draaien en dat het belang om daarin te ondersteunen groot is. Welnu, in het Sportakkoord Westland zijn hiervoor aanbevelingen gedaan, die erop neerkomen dat alle verenigingen via de gemeente professionele steun voor de organisatie krijgen. In het voorbeeld van KMD is dat bijvoorbeeld een ondersteuner op het gebeid van vrijwilligers, alcohol beleid etc. daar kunnen we met de kennis van een expert mooi gebruik van maken. Op de thema’s club voor het leven, de integratie van old stars, de bestuursfunctie voor normen en waarden en de platte bestuursorganisatie loopt KMD in het Westland juist weer vooruit en zijn er aanbevelingen overgenomen om met elkaar kennis hierover te delen.

U begrijpt het al: voor het voetbalspel en de leden van een vereniging is het plan volkomen oninteressant en saai. Voor de toekomst en het voorbestaan van alle verenigingen met vrijwilligers is het plan een commitment van de gemeente om alle verenigingen te helpen. Ook KMD worstelt met een tekort aan vrijwilligers en dan is de aangeboden hulp van  de gemeente om hier structureel beleid op te voeren meer dan welkom. Goed dat het er nu is!

 

Bananen maken het verschil?

Het was een aparte zaterdag. De wedstrijd van KMD1 ging niet door, dus ik werd als bestuurder niet in Duindorp verwacht en ik had geen fluitpartij vanwege een lichte blessure. Graag wil ik u vertellen over onze jeugdafdeling, zij zijn fantastisch bezig. KMD heeft op dit moment vijf teams die in de Hoofdklasse uitkomen de JO9, -10, -15, -17 en -19 en de overige 1e teams spelen 1e klasse. In haar bestaan hebben KMD jeugdteams nog nooit op zo’n hoog niveau gepresteerd. We spelen in deze poules tegen gerenommeerde verenigingen en daar mogen we als vereniging en zeker als voorzitter best trots op zijn. Zelfs de JO9-2, de JO10-2, de JO15-2, de JO17-2 en de JO19-2 spelen 1e klasse. Wat een niveau!

Graag had ik meegegaan als chauffeur met de JO15-2 voor hun uitwedstrijd tegen Quick want ik was heel benieuwd naar hun prestatie deze zaterdag, maar coach Mike Boutkan gaf aan dat hij vol zat en dat er geen plek was voor de voorzitter. De JO17-1 zocht nog een chauffeur, is de koploper in de Hoofdklasse en speelde vandaag de kraker uit “op Scheveningen” de nr.2.  Het werd zo’n wedstrijd van “je er bij had moeten zijn”. Ik heb met de vier chauffeurs genoten van dit team ondanks de regen en de kou, de kille ontvangst of te wel het compleet ontbreken daarvan “op Scheveningen”, het deerde niet.

Ik zag de JO17-1 excelleren, uitblinken en met 1-5 overwinnen. Aanvoerder Leandro Havinga ging voorop in de strijd, won op fysiek zijn duels en gaf daarmee het sein aan het team dat “we” ons niet opzij lieten zetten door de fysiek en “intimiderend slim” spelende Schollekoppen. De eerste helft ging het duel nog redelijk gelijk op en had KMD wel de betere kansen, maar door een slap begin werd KMD pas in de 14e minuut gevaarlijk en was het gelijk raak. Het was Leandro Havinga die zich met een mooie actie vrijspeelde en de 0-1 scoorde. Tot aan de rust kreeg KMD nog enkele kansen maar moest het beducht zijn op de Scheveningse tegenaanval.

In de rust kregen de spelers bananen van moeder Caroline Soer en de vier chauffeurs koffie van vader Andre de Niet, die helemaal naar het tankstation was gelopen en net te laat aankwam om de treffer, 2 minuten na rust, van de uitblinkende Renzo Nieuwveld te zien. Na rust werd het een prachtige KMD show en werd Scheveningen op alle fronten afgetroefd. Wat een verschil met de eerste helft! Kwam het door de bananen? Of door de snelle knock out weer 4 minuten later van Leandro Havinga? 0-3 tegen de concurrent, dat geeft je vleugels. Toen Renzo Nieuwveld zijn tweede doelpunt maakte was de wedstrijd gespeeld

0-4! Ik zag de snelle rechtsbuiten van Scheveningen nog net niet om zijn moeder roepen nadat hij door onze linksback Bastian Mars weer was afgetroefd en uit de wedstrijd werd gespeeld. Dat gold eigenlijk voor elke linie, waar KMD “baas” was. Het enige smetje is het onnodige tegendoelpunt en die paar gele kaarten omdat we ons toch uit de tent lieten lokken. Spits Jayden de Ruijt zag in de slotfase zijn harde werken beloond met een doelpunt waardoor de eindstand 1-5 werd. Hulde aan dit team dat met subliem spel, cool verdedigen, hard in de duels op het middenveld, technische en tactische superioriteit de drie punten mee terug nam naar Wateringen. Misschien gaan we het meemaken dat dit team nog in de landelijke divisie gaat spelen? Dat zou voor KMD en de spelers een unicum zijn. “We”, ik ga jullie nu elke week in deze rubriek volgen en de leden van KMD op de hoogte houden van jullie prestaties. En ouders van KMD, onthoud ………. een banaan in de rust doet wonderen.

 

KMD1 en KMD2

KMD1 speelde dus niet omdat het Coronavirus had toegeslagen bij de spelers van Duindorp1. Op dinsdag 20 oktober as. wordt deze wedstrijd ingehaald. Het is gezien de ernst en de naweeën van deze ziekte een wonder als de besmette spelers weer fit en inzetbaar zijn, maar de KNVB hanteert een strak schema van 10 dagen quarantaine/beter zijn. We gaan het zien!

KMD2 speelde gelukkig wel, uit bij Naaldwijk en zag een uitstekende wedstrijd beloond met een 0-3 overwinning. Kijk, dat geeft de burger en zeker de spelers en de staf van het team moed en vertrouwen. Ga zo door jongens en jullie hebben het goede voorbeeld gegeven want volgende week zaterdag speelt KMD1 thuis tegen Naaldwijk?

 

 

Hou je haaks, blijf fit en gezond

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Foto Peter Foto Peter
IMG-20201011-WA0000 IMG-20201011-WA0000
IMG-20201011-WA0001 IMG-20201011-WA0001
IMG-20201011-WA0002 IMG-20201011-WA0002