Rare zaterdag

 

 

Schrikken

De zomer is voorbij en het aantal besmettingen stijgt explosief. Het is geen verrassing dat het kabinet strengere maatregelen aankondigde. Maar zo streng? Kantine dicht en geen publiek bij het voetballen. Dat is schrikken! Kennelijk hebben de TV beelden in de stadions en de volle terrassen bij de kantines geen goede indruk achtergelaten. De politiek heeft ingegrepen, zo kan het niet langer en kennelijk was er geen vertrouwen dat lokale bestuurders hun organisatie structureel op orde zouden brengen. Jammer dat veel mensen, supporters, de 1,5 meter afstand op de tribune of langs de lijn en op het terras niet konden opbrengen.

Ik begrijp de maatregelen wel, maar moest wel even wennen omdat er op deze wijze niet veel meer te organiseren valt, de zaterdag voor velen dus minder leuk wordt, er helaas geen kantine-inkomsten zijn, de gezelligheid na afloop van de wedstrijden ontbreekt maar vooral de beleving van “de zaterdag” anders” is.

Het bestuur is de gehele week koortsachtig in de weer geweest om het opgedragen beleid te duiden en voor iedereen maatregelen te nemen die uitlegbaar en helder zijn. Dat betekende Zoom-overleggen, heel veel app-en, bellen, mailen, lezen, met andere verenigingen overleggen met de vraag “hoe doen jullie het?” etc.

Als het doel is geweest om met een handjevol mensen de 1,5 meter te kunnen waarborgen en contacten te vermijden en te sporten, zijn we daar, wat mij betreft, ruimschoots in geslaagd. Het doel van de vereniging om leden en in dit geval spelende leden een gedenkwaardige middag te geven, is vanwege de zielloze bijeenkomst niet behaald. KMD is misschien juist die speciale vereniging omdat er net iets meer wordt georganiseerd, het net iets leuker is om op ons sportpark te blijven hangen en er net iets meer kan voor de leden.

Lastig hoor! Als de volgende stap weer een lockdown is, hoop ik maar dat we mogen blijven voetballen en dat de competitie niet weer stilvalt. Dan moeten we maar blij zijn met wat we nu hebben.

 

De organisatie op zaterdag

Geen herdenkingsbijeenkomst voor de in maart overleden ontvangstmanager Piet Hollaar, geen sponsorcontacten die ondertekend zouden worden, maar in plaats daarvan bestuur en een beveiliger aan het hek. Dat was nodig omdat diverse uitspelende teams, dus gasten van KMD, “ineens” twee vlaggers, drie leiders, twee materiaalmannen, een vaste keeperstrainer en vier trainers als begeleider hadden. Door de coronamaatregelen lijkt het vrijwilligersvraagstuk ineens opgelost te zijn! Tenminste zo leek het, in werkelijkheid ging het om ouders die bij de wedstrijd van hun kinderen wilden zijn, terwijl met de aangescherpte maatregelen is afgesproken dat het aantal aanwezigen niet als publiek aangemerkt mag worden maar echt “in functie” moet zijn.

KMD heeft daar intern keurige afspraken over gemaakt. Per lichting is bepaald wie er aanwezig mogen zijn, dit kunt u nogmaals op de site nalezen. Voor de organisatie van deze zaterdag betekende dat dat het bestuur samen met beveiliger en KMD voetbalvader Carlo Gardien bij de ingang de toegang op het sportpark in de gaten hield. Persoonlijk vind ik het triest dat het noodzakelijk is om het aantal gasten op het sportpark in de gaten te houden, maar het kan best zo zijn dat we dit nog even vol moeten houden en aan de poort moeten blijven staan.

Als we “de zaterdag” bekijken vanuit het perspectief van handhaving dan was de dag misschien wel succesvol. Maar om déze taken uit te voeren? Hiervoor zit je natuurlijk niet in een bestuur of een andere vrijwilligersfunctie. Ik vrees dat de ingestelde coronamaatregelen nog wel even voortduren. We zullen met het gehele bestuur ons best doen om het verblijf op ons sportpark, met alle restricties, nog zo aangenaam mogelijk te maken.

 

Algemene Ledenvergadering uitgesteld

Riep ik vorige week nog uit volle borst over de vastgestelde Algemene LedenVergadering, na de aangescherpte maatregelen, is deze voorlopig uitgesteld naar vrijdag 27 november as. Het geeft het bestuur meer tijd om te bezien op welke wijze we de vergadering digitaal kunnen verzorgen. Leuk is anders want een ALV hoort met de fysieke aanwezigheid van leden die “live” aanwezig zijn, vragen kunnen stellen, jubilarissen “op het podium” kunnen zien en de vrijwilliger van het jaar kunnen knuffelen. Ik lees niet de bijbel, maar ken wel de verhalen van de zeven plagen en de ellende die dit volgens de verhalen gaf. Toen werden er maatregelen genomen door mensen die hun deuren blauw verfden en maar hoopten dat de plaag (in dit geval de pest) hun deur voorbij ging. Laten we verstandig zijn, zoveel mogelijk contacten vermijden en de genomen maatregelen volgen. We wachten de ontwikkelingen van komende weken even af.

 

JO15-2

Ik was blij dat scheidsrechterscoördinator Ruud Fidder me ingedeeld had bij de JO15-2. Het team van aanvoerder Tycho Soer herbergt immers veel talent en speelde deze zaterdag tegen Quintus JO15-1. Misschien waren mijn verwachtingen te hoog, maar de JO15-2 had volgens mij een complete offday. KMD voetbalde beter dan Quintus maar verloor toch met 0-3! Ra, ra hoe kan dat? Quintus won meer duels en was scherper. Onze JO15-2 speelde te ongeïnspireerd, te slap en kon daarom geen aanspraak maken op de overwinning.

Nu kan je best wel eens een wedstrijd verliezen, maar zoals de JO15-2 vandaag, dat kan eigenlijk niet. Normaal schrijf ik altijd een super positief stuk over de wedstrijden die ik fluit maar de JO15-2 maakte er een potje van en dan kan ik het echt niet beter maken. Het zou raar zijn als ik schreef dat het jammer was dat de jongens verloren en dat ze er “alles” aan gedaan hadden omdat ik weet dat dit team veel en veel beter kan.

We pakken de handschoen op en ik trakteer het hele team als de JO15-2 op basis van inzet hun eerstvolgende thuiswedstrijd wint. Wat de traktatie dan is? Daar moet ik het even met de bar en keukencommissie over hebben. Als de keuken gesloten is en een koek en zopie uitgifte niet mogelijk, verzinnen we wel wat. Aanvoerder Tycho Soer komt dan hoogst persoonlijk naar me toe om de overwinningspremie op te strijken. Wordt vervolgd.

 

KMD1 en KMD2

Ik sprak KMD2 leider Jaco van der Tang in de commissiekamer en hij zag mijn bedrukte gezicht. “Dit moet vreselijk zijn voor een voorzitter die graag mensen om zich heen heeft en houdt van een volle bak met publiek” en hij had gelijk. Het regende de hele dag en het sportpark zag er sfeerloos en kaal uit. KMD2 verloor de wedstrijd tegen VELO4 en KMD1 gaf in haar wedstrijd tegen VDL, twee punten weg. Een valse start van beide teams? Je zou het denken. Zo vroeg in de competitie heb je nog veel wedstrijden te gaan en het mooie is dat beide teams volgende week zaterdag weer een kans hebben om “het goed te maken”. Daar heb ik alle vertrouwen in.

Normaal sluit ik af met een oproep aan onze supporters om KMD1 te steunen bij de uitwedstrijd de komende zaterdag bij Duindorp. Ik weet dat de jongens het fantastisch vinden dat ze door zoveel leden worden gesteund. De jongens moeten het nu doen met enkele bestuursleden die vurig hopen op een goed resultaat.

Ik beloof volgende week minder over corona te schrijven en een ooggetuigenverslag van de wedstrijd te maken. Dat voel ik als mijn plicht naar al die supporters toe die noodgedwongen thuis moeten blijven.

 

 

Hou je haaks, blijf fit en gezond

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

IMG-20201004-WA0000 IMG-20201004-WA0000
IMG-20201004-WA0001 IMG-20201004-WA0001
IMG-20201004-WA0002 IMG-20201004-WA0002
IMG-20201004-WA0003 IMG-20201004-WA0003
Foto Peter Foto Peter