The Jimi Hendrix Experience

Komen en gaan

Deze week staan in het regionieuws de spelers die komen en gaan spelen voor de selectie elftallen van de Westlandse clubs. Bij menige vereniging is dat een waslijst aan spelers die komen en gaan. Voor de KMD selectie is dat een bescheiden mededeling. Komen: Jordy Navarro van competitiegenoot DUNO en gaan: Stan van Hooft (naar Ariston).

Welkom Jordy, ik hoop dat je het vreselijk naar je zin gaat hebben bij KMD en vooral nooit meer weggaat. Als er spelers stoppen of weggaan, is dat nooit leuk en daar baal ik persoonlijk van. Helaas is het soms onvermijdelijk omdat het “even” niet past.

We proberen het zoveel mogelijk leden naar de zin te maken, soms lukt dat niet altijd. De fase van jeugd naar senioren, van kind naar volwassen worden, van puisten naar baard, van limonade naar bier of rosé, is best een stap. Daar proberen we met het bestuur, trainers, het begeleidingsteam zo goed mogelijk bij te helpen. Maar we kunnen niet ieders handje vasthouden. Het is een feit dat je bij de senioren, naast de vele mooie momenten, met obstructie en tegenvallers te maken krijgt. Je staat misschien niet ineens in de basis, de ouderen hebben “andere praat” omdat de gespreksonderwerpen anders zijn etc. Je leert als het ware om jezelf aan te passen en teleurstellingen op te vangen.

Daarom is het belangrijk om “alles wat je in je hebt” bij elkaar te rapen en toe te treden tot de senioren omdat het een belangrijke stap is in de groei naar volwassenheid. Later in het bedrijfsleven is elke sollicitatie, elke verandering een beetje eng omdat je weer met andere mensen te maken krijgt en jezelf weer moet aanpassen. Ook in je werk zijn er met collega’s conflicten. Juist bij KMD kun je van deze stap leren en jezelf verbinden met de mannen met baarden en dames met rosé. Da’s niet eng, dat betekent ergens komen en niet gaan.

 

Ouders en voetbal

Tot 2 juli as. wordt er nog gespeeld en getraind op de KMD kunstgras velden. De afgelopen zaterdag waren er onderlinge partijen voor de jeugdwedstrijden van de O11, O13 en O17. Zonder ouders, zonder publiek en het ging er sportief en zonder ophef aan toe. Scheidsrechter Ruud Fidder hoefde zijn fluit nauwelijks te hanteren. Voor de begeleiding was het een verademing omdat de jonge spelers niet werden opgehitst vanwege opmerkingen van ouders langs de lijn. Ook in de nationale competities op de TV zonder publiek is het voetbal “schoner” en het gedrag naar de scheidsrechter toe normaler. Door de afwezigheid van ouders en publiek is de druk op de spelers veel minder en kunnen ze “vrijuit” voetballen. Het aantal kaarten en schandalige overtredingen is wonderbaarlijk gedaald, geen scheldpartijen naar de tegenstander en agressie. Die agressie lijkt zich nu te verplaatsen naar het standbeeld van Piet Hein of rapper Akwasi. Wat is dat toch dat mensen zo zwart/wit over anderen oordelen, een vijand moeten hebben en elkaar te lijf willen gaan? Ik hoop dat als alle hersencellen van links, rechts, zwart en wit extremisten weer op een rijtje staan, we weer kunnen voetballen met publiek en met ouders langs de lijn. Moet toch kunnen?

 

Welkom

Voor het nieuwe seizoen zijn er 45 nieuwe jeugdleden aangemeld. We zijn blij dat we weer nieuwe leden kunnen verwelkomen. Door de corona is het moeilijk om nu het enthousiasme voor de vereniging KMD te laden en nieuwe ouders en kinderen persoonlijk toe te spreken. We hopen snel op betere tijden en het persoonlijke praatje. Dat geldt ook voor de JO 19 spelers die overkomen. In mijn vorige proza stukken heb ik al veel aandacht gevraagd en gegeven aan deze groep. Welkom bij “de grote jongens”. We zijn nog druk aan het sleutelen met aantallen en formaties en zeker hier geldt dat het door corona lastiger communiceren is. We doen ons best en zijn er druk mee bezig.

 

Zoom

Jeugd voorzitter Anton Wouters had de primeur van KMD om de ouders van alle nieuwe jeugdspelers toe te spreken via het internet. Op afstand zat Anton in zijn control room waar alle ouders waren ingelogd via een link. Jaarlijks worden de ouders en de kinderen welkom geheten bij de club en wordt er in de kantine een presentatie gegeven en een mooi verhaal over de club verteld over de geschiedenis, cultuur, organisatie en de verwachtingen van en bij KMD. Nu dus niet in de kantine maar vanuit de huiskamer van Anton. Ook weer een bijzondere ervaring om de vragen en interactie met ouders op afstand, maar toch dichtbij te beleven.

 

De KMD Experience

Voor de gemeente Westland zit ik in een adviescommissie om te komen tot een sport akkoord voor alle Westlandse verenigingen. Bij de gemeente neemt sport een belangrijke plaats in op vele vlakken. Sporten is gezond, het houdt je fit en je maakt onderdeel uit van een maatschappelijk belangrijke functie. Om met de gezondheid te beginnen; motorisch goed bewegen, fit en op gewicht zijn en blijven, scheelt erg veel in de kosten van de gezondheidszorg. Over sport, verenigingen en de maatschappij vind je in ons beleidsplan maar ook in deze rubriek regelmatig onderwerpen terug. De vereniging is een perfecte leerschool voor opgroeiende jeugd, het cliché “het houdt je van de straat” en je ontwikkelt je sociale vaardigheden, scheelt de gemeente veel in begeleiding en uiteindelijk in financiën. In beleidstermen spreek je dan over normen en waarden of beter; een positieve sport beleving.

In Amsterdam heb je “de Heineken Experience” waar de gehele geschiedenis van het bier en het drinken van het gerstenat een hemelse ervaring wordt. Het gaat in deze vergelijking om de rollen en belevening binnen een vereniging, wat bindt ons samen? Of om het kleiner te maken, wat is “de KMD Experience”. Hoe gaan we met elkaar om en creëren we een veilig sportklimaat? Wat betekent KMD nu en in de toekomst?

Interessante vraagstukken waar we het vaak met elkaar over moeten hebben. Wordt de KMD kantine een “buurthuis van de toekomst”? Kunnen we de kantine geschikt maken voor een weekbesteding? Multifunctioneel met fysiotherapeuten, pilates en yogalessen, kinderopvang, fitness, klaverjas/bridge en biljartclub etc? Er is misschien best veel mogelijk en we kunnen overal over nadenken. Het belangrijkste is; we moeten het wel kunnen organiseren en het moet passen binnen onze cultuur en “de KMD Experience”.

De gemeente schetst in grote lijnen een ontwikkeling van het buurthuis van de toekomst. De vraag die (nog) niet wordt beantwoord is “kan dat met de inzet van vrijwilligers of moeten er betaalde krachten worden ingezet?” De redenering is dat spelers en ouders in een positieve sfeer en een vereniging waar iedereen zich gehoord en vertegenwoordigd voelt een maximale inzet van vrijwilligers mogelijk is. Ik denk dat we bij KMD ver zijn in dit streven en al erg veel vragen van onze vrijwilligers. Mooi om over mee te denken, visie te ontwikkelen en te komen tot een brede invoering van een positieve sportklimaat. Wie wil dit nou niet? Een papierenversie is leuk, maar het gaat hierbij altijd om de invulling en vooral “het doen”. Ambtenaren staan bekend om hun plannen en gebrekkige uitvoering. De tijd zal het leren. Tot die tijd luister ik naar “the Jimi Hendrix Experience”.

 

 

Blijf fit en gezond

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
Jimi Jimi