Aandacht

LvG

LvG is het boek over Louis van Gaal. Hij was de afgelopen weken in menig praatprogramma om zijn boek te promoten. Nu vind ik het amusant om naar LvG te luisteren van tenenkrommende arrogantie (want als er één overtuigd is van zichzelf dan is het LvG) naar bewondering voor hetgeen hij heeft gepresteerd. LvG heeft prijzen gepakt en prominente spelers als Van Persie en Kuijt zijn vol bewondering over hem. Waar ik LvG om waardeer, hij heeft iets menselijks. Hij is goed met kinderen, mensen met een verstandelijke beperking en hij heeft, volgens het boek, huwelijken gered van spelers. Hij kent zijn spelers echt en hanteert het principe van de “totale mens”. Een speler kan pas echt presteren als hij “goed in zijn vel zit”. Dat wil zeggen; fysiek gezond, functioneert in het team en het zit “thuis” en “in het koppie” goed. De eerste twee kun je op de club meten a.h.v. de trainingen en wedstrijden, maar of het “thuis” en “in het koppie” goed zit, daarvoor moet je meer van de speler weten. Oprechte interesse dus in de speler en de mens en daar valt voor ieder technisch staflid bij elke amateurclub veel in te winnen.

In dit digitale tijdperk waar de jongeren veel tijd achter een telefoon of achter de computer besteden, is er minder ruimte voor ‘het gesprek” en dat is juist zo nodig om bij “de jeugd” of bij de speler door te dringen. Het totale mensprincipe van LvG is natuurlijk niet nieuw (wat een vreselijk woord, de totale mens klinkt mij te Duits). Maar waar het om gaat, is dat er meer aandacht komt voor het individu, de speler om tot een betere teamprestatie te komen. Waar in andere sporten al decennia (kijk maar een naar de docu over basketballer Michael Jordan uit de jaren ‘90) veel meer mensgericht wordt gewerkt, is dit kennelijk in de conservatieve voetbalwereld een baanbrekende gedachte en dus een vooruitstrevend boek? Gelul, zal de eerste de beste Westlandse boer zeggen. Mouwen opstropen en niet zeiken, vroeger ……….. bla, bla, bla. De jeugd van tegenwoordig vraagt om een andere benadering, meer persoonlijke aandacht en vooral duidelijkheid over zijn of haar perspectief. De tijden zijn veranderd en vroeger telt hier niet meer, ook bij KMD is het belangrijk dat de staf oprechte interesse en aandacht heeft voor de jongere selectie speler. Hoe je dat doet? Niet boven, maar tussen de spelers staan, vragen stellen en oprechte aandacht geven.

 

Jonge spelers die van de jeugd overkomen

In het nieuw te schrijven technisch beleidsdocument kan ik u alvast verklappen dat er veel te doen is over “de landing” van jeugdspelers bij de senioren. Bij KMD komt de jeugd die overkomt in de selectie of een recreatie team. Bij de recreanten zijn dat vooral “vrienden teams” en voor jongere spelers is dat best lastig om daar tussen te komen en toch is het belangrijk dat de jonge recreatie voetballer ook zijn plek krijgt in dat elftal. Voor verantwoordelijk bestuurslid Patrick Kriek is het een heel gepuzzel om de elftallen voor het komende seizoen rond te krijgen. Het plan is om van KMD3 een echt selectie elftal te maken met een verantwoordelijke trainer (zie vacature) en staf. We zijn misschien laat begonnen met werven en het is misschien erg lastig om iemand te vinden die een 3e selectie elftal wil trainen? De afgelopen jaren is die post ingevuld met KMD-ers (Justin Lieffering en Jeremy van der Stap) en is er te weinig aandacht geweest vanuit de selectie. Aan de huidige trainers en TC Frank Kuijl is de opdracht gegeven om serieus werk te maken van KMD3 als opvang voor de talentvolle jeugdspeler die de kans moet krijgen om te rijpen in de senioren en wellicht in staat is om KMD1 of 2 te halen. De voorwaarden die met de huidige staf zijn besproken zijn een goede communicatie met de komende jeugdspelers en vooral het commitment van de staf dat dit team een belangrijke rol gaat spelen in de visie van het technische beleid en dus voor KMD.

Corona zit op korte termijn een plenaire zitting in de weg en we moeten flink aan de slag om het project te laten slagen. Frank Kuijl begeleidt de jonge selectiespelers en Patrick Kriek de jonge recreatie voetballer. Houdt de berichtgevingen in de gaten, het komt goed.

 

Curling ouders

De jeugd van tegenwoordig is gewend dat ouders meehelpen met proefwerken maken, het huis is als een hotel en bij tegenslag wordt er gepamperd, getroost en ligt het probleem natuurlijk bij ‘de ander”. Deze groep ouders worden ook wel de curling ouders genoemd omdat het straatje van het kind continu wordt schoongeveegd.

Gelukkig herkent de KMD ouder zich hier niet in!  U begrijpt dat uw kind ongeduldig is en van zichzelf vindt dat hij of zij in het hoogste team moet spelen. U kunt heel goed uitleggen dat er kansen komen, dat de trainer en de begeleiding andere keuzes maken en dat als uw kind maar heel erg zijn best blijft doen, hard traint en wekelijks presteert, de trainer niet meer om hem of haar heen kan.

Voor een jonge speler is het heel normaal dat de prestaties nog niet constant zijn. De ene week een 9 en de andere week een 4 hoort bij de groei van een jonge speler. Het blijkt dat een speler op zijn 28e jaar pas in zijn beste fase komt. Feit is dat een trainer vaak eerder kiest voor een ervaren speler die gemiddeld een 7 scoort dan voor eerder genoemde jonge speler. Het is belangrijk dat een jongere speler geduld heeft, de kansen komen echt! En juist in deze consumptie maatschappij waar alles direct (online) voorhanden en beschikbaar is, zit het gevaar. Jonge spelers willen nu en onmiddellijk in KMD 1 of 2 spelen en als de ouders, opa en oma en de vrienden dat ook vinden, ontstaat er onvrede.

Thuis speelt dus een belangrijke rol in de begeleiding van de jeugd. U signaleert die onvrede en gaat thuis al in gesprek met uw kind en geeft positieve aandacht, met de strekking die hierboven staat gemeld.

We kunnen niet allemaal in het hoogste team spelen, daar gaat een zorgvuldig traject aan vooraf en een eerlijk verhaal. De keus is altijd aan de trainer en daar hoeft u het niet mee eens te zijn, maar het is wel zo. De trainer is juist hiervoor aangesteld, om namens de club soms moeilijke beslissingen te nemen. Geduld is een schone zaak en de jongere speler leert juist snel door eerst te vallen en daarna weer op te staan. Juist als een jongere speler veerkracht kan tonen, is dat een belangrijke les in het leven.

 

Vacature bij KMD 3

We zijn op zoek naar een trainer voor KMD3, zie de vacature tekst elders op de site.  Een fantastische functie bij onze voetbalclub. Je mag binnen onze club aan de slag met de jonge talenten en deze groep enthousiaste spelers vormgeven. Op je palmares komt straks te staan dat je in staat bent geweest om deze jeugd naar de top van de KMD selectie te begeleiden. Bij deze jeugd is een stevige basis gelegd door de trainers en begeleiders van onze jeugdafdeling. Het is nu zaak om deze lichting te helpen en verder te ontwikkelen. Een fantastische uitdaging binnen onze bloeiende vereniging. Je staat hierin niet alleen! De trainers van de andere selectie elftallen en onze Technisch Coördinator Senioren Frank Kuijl, zijn je klankbord en sparringpartner. Je kunt dus goed samenwerken en bent vooral in staat je makkelijk te bewegen en te communiceren binnen de club. Meld je nu aan voor deze uitdagende functie via secretaris@sv-kmd.nl .

 

Blijf fit en gezond

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
IMG-20200531-WA0000 IMG-20200531-WA0000