Een miraculeuze ontsnapping

Houdini

Wie kent de boeienkoning Houdini nog? Geheel aan kettingen vastgeketend wist deze illusionist zich te bevrijden. Ik moest afgelopen zaterdag aan Houdini denken toen KMD in de slotfase toch nog de winst greep tegen het taaie Schipluiden. Wat maakten de jongens het spannend! En wat waren ze blij na de 2-1 en omdat de naaste concurrenten punten lieten liggen, staan we weer alleen aan kop. De overwinning vond ik verdiend op basis van de tweede helft en het vlammende slot. Terwijl de gedachte was dat een gelijkspel vijf minuten voor tijd wellicht het maximaal haalbare was, dachten onze jongens daar anders over. Hulde voor het geloof en het vertrouwen van deze groep in elkaar en een beter resultaat. Het kwam goed en de euforie na afloop was dan ook groot.

 

Een leven lang een diepe buiging

KMD heeft vijf nog levende oud-voorzitters. Henry Ditewig, Leo Alleblas, Jan van Eck, Hans Verschoor en Ton Verbraeken hebben vanaf de jaren negentig in de vorige eeuw richting gegeven aan onze vereniging. Heel KMD kan dankbaar zijn voor deze prachtige mannen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd in het welzijn van onze club. Schandalen, met de regelmaat ontslagen trainers, zwart geld affaires, faillissement of erger, de bestuurders van onze club hebben ons ervan behoed en al 80 jaar heeft KMD in de Wateringse gemeenschap een niet meer weg te denken plek ingenomen. Hadden de 8 oprichters in 1939 vast niet bedacht dat we nu ruim 100x zo groot zijn geworden! Bedankt mannen voor jullie rol, jullie hebben een prestatie van formaat geleverd.

 

Non alcohol

Vorig jaar werden alle bestuurders van de verenigingen in het Westland benadert door de gemeente Westland om deel te nemen aan een workshop. De burgermeester, Bouke Arends, is de trekker van het project “verantwoord alcoholgebruik” in onze gemeente. Hij was er, de wethouder van sport Pieter Varenkamp was er en ook de meeste voorzitters en bestuursleden die binnen de Westlandse verenigingen kantinebeheer of normen en waarden in hun portefeuille hebben. Het werd een avond waar flink werd gediscussieerd. De gemeente had “mystery guests” steekproeven laten nemen en kwam tot de schrikbarende conclusie dat >90% van de verenigingen alcohol schonken aan minderjarige kinderen onder de 18 jaar. De burgermeester dreigde met de inname van de horecavergunning en gaf de verenigingen een jaar de tijd om de huishouding op orde te brengen en het schenken aan minderjarige kinderen onder de 18 jaar te beteugelen.

De afgelopen maand kreeg het bestuur een reminder van de actie “geen alcohol < 18 jaar” en vrijdag 14 februari as. mag ik op audiëntie bij de wethouder vertellen welke maatregelen KMD heeft genomen. Ik ga hem het volgende vertellen: KMD heeft bestuurslid Marco Schregardus aangesteld om bij KMD op dit onderwerp een sluitend beleid te maken, opdat KMD zich aan de afspraken met de gemeente Wetland, de landelijke overheid en de verordening van de KNVB houdt. Wij zijn een vereniging waar enkel besloten feesten plaatsvinden. We kennen onze leden en hebben alcohol gerelateerde feesten zoals het Oktoberfest van de lijst van festiviteiten geschrapt. Onze barmedewerkers zijn geïnstrueerd om geen alcohol te schenken aan minderjarige kinderen (onder de 18 jaar). Met elkaar; bestuursleden, trainers, kader, leiders en leden zien wij erop toe dat minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) geen alcohol drinken en het allerbelangrijkste: wij verwachten van ouders van minderjarige kinderen (onder de 18 jaar) dat zij optreden en hun verantwoordelijkheid nemen. Als voorbeeld van de familie zien de ouders er op toe dat hun kind voorlichting krijgt over alcoholgebruik en instructies meekrijgt geen alcohol op KMD te gebruiken.

Of dit zwaar aangezet is? Ik denk van niet! KMD wil graag een nette club zijn en blijven en niet het gevaar lopen om haar horeca vergunning te verspelen. bestuursleden, trainers, kader, leiders en ouders zullen de komende weken wederom worden meegenomen in onze campagne. Wilt u ons hier a.u.b. in steunen?

 

Docent bij de KNVB

Het gaat deze editie wel veel over besturen, zeg! Dat besturen ook een leven lang leren is, bewijst oud KMD bestuurslid Jaco van der Tang. Jaco doet veel en helpt in het dagelijks leven met zijn bedrijf organisaties het beste uit zichzelf te halen. Inmiddels is Jaco ook docent bij de KNVB en helpt hij bestuurders bij verenigingen met hun vraagstukken en hun rol als bestuurder effectief in te zetten. Met trots las ik het artikel op de KNVB site “besturen met impact” waar de bestuurders enthousiast verhaalden over de opleiding en waar “onze” Jaco van der Tang een belangrijke rol in speelt. Zo zie je maar weer dat KMD een mooie kweekvijver voor talent is, niet alleen op het sportieve vlak hebben wij uitblinkers in huis.

 

De rol van de gemeente in het Westland

Ik had het er met de oud voorzitters over; met de toegenomen regeldruk is het besturen er niet eenvoudiger op geworden. VOG, AVG, KMD rookvrij, geen alcohol < 18 jaar, de gezonde kantine etc. Mooie projecten hoor die de afgelopen jaren door de overheden in onze mik zijn geschoven. Nu gaat ook de OZB Belasting met 25% omhoog. De gemeente trekt zich meer terug als hoeder van onze gemeenschap. We huren de velden, die namens de gemeente worden onderhouden omdat de grond eigendom van de gemeente is. De opstallen zijn eigendom van de vereniging en door zelfredzaamheid en zelfwerkzaamheid van veel KMD leden tot stand gekomen. We voorzien inmiddels 840 leden en wellicht even zoveel ouders en supporters, die geen lid zijn, van een onderkomen en sportbegeleiding. Met al die vrijwilligers die zich belangeloos inzetten een prestatie van formaat en een belangrijke bijdrage in het welzijn van onze gemeenschap. We moeten als vereniging heel veel, maar mag er ook iets terugkomen gemeente? We willen graag een betere LED lichtinstallatie, veilige verkeersdrempels voor onze oprit/entree aan de Heulweg, meer kleedkamers, velden en vrijwilligers. Wij proberen de contributie en de kantine prijzen zo laag mogelijk te houden, maar het wordt ons wel steeds moeilijker gemaakt om ons beleid hierin vol te houden. Kunt u ons hiermee a.u.b. helpen wethouder Pieter Varenkamp?

 

KMD1

Na de mooie overwinning op Schipluiden en vooral de inspanning die hiervoor nodig was, zou het een tegenvaller zijn als we de punten de komende week in Naaldwijk zouden laten.

Dan is al de arbeid om in de competitie weer op voorsprong te komen teniet gedaan. Vertrouwen in elkaar en geloof in een goed resultaat moeten de bouwstenen zijn zaterdag tegen vv Naaldwijk. Komt u onze jongens weer aanmoedigen? Ik hoop u te zien op Sportpark de Hoge Bomen om 14.30 uur. Tot dan!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
IMG-20200209-WA0000 IMG-20200209-WA0000
IMG-20191201-WA0004 IMG-20191201-WA0004
IMG-20200209-WA0001 IMG-20200209-WA0001