Scheidsie

Poopie Joopie

Waar voorheen de burgemeester, het hoofd van de school, de politieagent en de scheidsrechter een behoorlijk status hadden, zijn het andere tijden waar we mee te maken hebben. Ik geloof in gelijkheid en samenwerking en heb altijd al een afkeer gehad van baasjes, militant gedrag en autoriteit. Toch keek ik op tegen burgers die ergens voor staan. Zo zal ik een scheidsrechter nooit scheidsie noemen. Om de scheidsrechter U te noemen hoeft ook niet, maar dat Poopie Joopie gedoe vind ik maar niets. Je noemt de scheidsrechter geen scheidsie. Tenminste dat vind ik. Tijdens de wedstrijd geldt het respect voor iemand die voor beide partijen onkreukbaar is en moet ingrijpen, moet beslissen ook als dat niet in jouw voordeel is. Elke scheidsrechter en elke notabel verdient te allen tijde respect. Ga er maar aanstaan om een school te leiden, een bekeuring uit te schrijven, een stad te vertegenwoordigen of een wedstrijd te leiden. Ik maak een diepe buiging voor deze mensen die “in een split second” moeilijke beslissingen moeten nemen die ze niet altijd populair maken. Je vader ouwe noemen klinkt neerbuigend. Oudste klinkt al beter, net als scheids! Dat is kort maar krachtig.

 

Krachtig

Onze jeugd herbergt enorm veel talent. Talent dat zich in de senioren eerst moet bewijzen. Jonge talenten zijn vaak grillig. De ene wedstrijd goed, de andere wedstrijd valt weer tegen. Logisch! Want als je jong bent, moet je nog groeien, ervaring opdoen en  vooral geduld hebben. Het vergt tijd om te wennen aan het fysieke spel van de senioren en ineens speel je niet met leeftijdsgenoten maar tegen en met mannen met baarden. Vaak getrouwde mannen die kinderen hebben en over hele andere dingen praten voor de wedstrijd dan de jeugd, die vaak nog op school zit en het volgende proefwerk ontzettend spannend vindt. Je krijgt ineens feedback of een vloek na een slechte pass en weet even niets terug te zeggen. Je denkt dat die persoon een hekel aan je heeft en hebt niet in de gaten dat er “in het teambelang” wel meer wordt geroepen. In de grote mensen wereld zal een directeur later ook geen uitleg geven als hij jouw presentatie ondermaats vindt. In de jeugd is alles fantastisch en zetten je ouders je nog op een troon. Je bent immers nog een kind. Bij de senioren speel je tussen de volwassenen en ben je ineens niet meer die “kleine jongen”. Je krijgt verantwoordelijkheid en moet meehelpen het elftal te dragen. Voor de jonge speler is het spelen in de selectie een enorme leerschool. Je leert jezelf te wapenen en om te gaan met weerstanden. KMD heeft een jonge talentvolle lichting. De youngsters Boy Verwoerd, Sam en Cyrus Haghighat, Wesley den Dulk, Stefan Greve en Boyd Kley zijn dit seizoen onderdeel van de eerste selectie. Voor deze jonge mannen geldt dat het soms niet mee valt:  blessures, kritiek, wissels, het lukt niet en dat terwijl je zo graag wilt laten zien dat je in de basis van het eerste team hoort. Vandaag zag ik een krachtig signaal van Boyd Kley, die na een blessure in het begin van dit seizoen, zijn wedstrijden in het 2e team speelde en vandaag zijn kans kreeg in de basis van het 1e team. Boyd scoorde de bevrijdende 2e treffer en ik merkte dat ik oprecht blij was. Vooral voor Boyd dan, die is blijven geloven in zichzelf en heeft laten zien dat je maar op één manier een trainer kan overtuigen. Niet zeuren, niet bij de pakken neer gaan zitten, je stinkende best blijven doen, in jezelf blijven investeren en je kans grijpen als die komt. Ik heb erg veel vertrouwen in Boy, Sam, Cyrus, Wesley, Stefan en Boyd. Ze komen er hoe dan ook. Vandaag gaf Boyd Kley het goede voorbeeld! Hulde!

 

Hulde

Ik keek er naar uit om de JO15-2 te fluiten. Dit vriendenteam presteert in de luwte van ons geweldige JO15-1 team fantastisch. Ik denk dat we nog nooit zo’n goed JO15-2 team hebben gehad in de geschiedenis van KMD. Met speels gemak overrompelden zij tegenstander Houtwijk JO15-1. En als het makkelijk gaat, haal je misschien niet het beste uit jezelf. En kun je in de met 5-0 gewonnen wedstrijd nog veel beter. Maar wat zit ik te zeuren? Ik kan ook veel beter en moest de wedstrijd in de rust verlaten, als scheidsrechter notabene. Gelukkig is er altijd een Ruud Fidder op KMD en kon ik met een gerust hart op de bank gaan liggen van verzorger Aad de Lijster. Ouwe man!

 

Oude mannen?

In de winterstop heb ik een aantal verhalen geschreven over fictieve KMD-ers. Een aubade van de doorsnee KMD veteraan. Mannen op leeftijd die elke zaterdag spelen voor de 3e helft. Met trots kan ik u vertellen dat ons VE2 team dit seizoen trotse koploper is in de veteranen poule. Met maar liefst 5-1 wonnen zij van directe concurrent VOB. En dat gaat er best fanatiek aan toe, de beste spelers worden in het teambelang opgesteld en het is spanning en sensatie op veld 2, een rode kaart bij de tegenstander en zelfs een gele kaart voor modelveteraan Tic Tac Theo. Na afloop was het feest in de kleedkamer bij VE2.

 

Altijd feest

U heeft natuurlijk 11 april as. gereserveerd in uw agenda voor de KMD pubquiz. Gegarandeerd altijd een mooie avond. Wie gaat er dit jaar de winnaar van de afgelopen twee jaar, Cono las Peras, verslaan? Zeker is dat er weer verrassende vragen tussen zitten en dat de KMD huisband Piccolo Ma Potente optreedt. Daar moet je bij zijn. Houdt de aankondiging voor de kaartverkoop in de gaten.

 

Rookvrij KMD

De Gemeente, de KNVB, de samenleving oefenen een lobby uit voor een rookverbod bij sportclubs. Elders op de site leest u de aankondiging dat het bestuur van KMD per 1 april as. hierin matregelen neemt. En dat is geen grap! De Algemene Leden Vergadering heeft zich hiervoor uitgesproken. Om de jongste jeugd te beschermen en het goede voorbeeld te geven, is KMD tot 12.00 uur rookvrij en er komt een rookplek die uit het zicht is en niet meer voor de ingang. Via diverse kanalen zal er de komende tijd worden gecommuniceerd.

 

KMD1

Mijn verhalen gaan vaak over de familiaire banden bij KMD. Mooi om te zien dat oud KMD-ers blijven komen kijken om KMD1 aan te moedigen. Het heeft geholpen deze zaterdag tegen Ariston. Zaterdag as. spelen we wederom thuis. Nu tegen het taaie Schipluiden.

Medekoploper DSVP wist ook de 3 punten binnen te halen, dus het blijft erg spannend.

Komt dat zien. Aanvang is 14.30 uur op Sportpark Suijdervelt. Tot dan!

 

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
IMG-20200202-WA0000 IMG-20200202-WA0000