Kinderfeest

Statement

Gisteren had ik de kop van mijn stuk nog “de verloedering van de maatschappij” willen noemen. Maar dat klinkt zo op de zondagochtend wel erg zwaar. Beter is het om te verwijzen naar het statement dat veel profs deze week hebben gemaakt tegen racisme.

De zwarte kant van het voetbal haalt “het slechte” in mensen naar boven. “Voetbal is oorlog” zei oud topcoach Rinus Michels ooit. Maar dat binnen en buiten de lijnen “alles” geoorloofd is, hoeven we natuurlijk niet te pikken. Een hevig ontdane scheidsrechter in de bestuurskamer bij de tegenstander van KMD1 is wel de limit waar je als bestuur tegenaan loopt. Maatregelen tegen de desbetreffende speler is het enige juiste dat telt en excuses voor het wangedrag naar de scheidsrechter toe. Hoe het mogelijk is? Het is mijn mening dat bij gebrek aan hersencellen, het reptielenbrein kiest voor de aanval als beste verdediging. Als je ziet dat je de wedstrijd niet met gewone middelen kunt winnen, ga je de scheidsrechter en de tegenstander uit het spel halen door ruw spel of intimidaties. De grens hierbij wordt bepaald door de scheidsrechter, het bestuur en de KNVB. De scheidsrechter moet overgaan tot verwijdering van het veld, de vereniging moet handelen en kan royeren bij herhaalde excessen en de KNVB moet fors schorsen. De excessen bij FC Den Bosch of die wekelijks voorkomen op de amateurvelden hebben niets met emotie te maken maar met wanstaltig gedrag dat niet thuis hoort in een beschaafde wereld of bij een beschaafde vereniging. Ook hier geldt het statement verbannen en uitbannen. Ik verwacht van de KNVB harde sancties om deze vormen van agressie te beteugelen. Of het nu om racisme of welke vorm van ontoelaatbare intimidatie gaat.

 

Patrick Wijngaarde

Heel gek maar de sympathieke eigenaar van Prefix PC en oud KMD speler Patrick Wijngaarde speelt door mijn hoofd. Als eerste gekleurde medespeler in de selectie ruim dertig jaar geleden kreeg hij ook aardig wat naar zijn hoofd geslingerd. Waar wij hem de Afrikaanse bijnaam Mbwana, Son of Tarzan etc. konden geven en met een knipoog “van alles” tegen hem konden zeggen, hoefde een tegenstander maar “iets” intimiderends tegen hem te zeggen of Patrick moest in bedwang worden gehouden. Nu kwam het gelukkig niet vaak voor dat de pijlsnelle linkerspits op deze manier “uit de wedstrijd” werd gehaald. Eén moment zal ik nooit vergeten: mijn vader was leider van KMD2 en ze speelden tegen Honselersdijk waar Patrick voetballend niet te stoppen was. Alleen met intimidatie en grof geweld. Na de zoveelste grove charge op Patrick stormde mijn vader het veld in om de matpartij te sussen of om er op los te slaan, dat wist ik nooit bij hem. Afijn, mijn driftige vader struikelde in zijn woede over zijn eigen benen en niet Patrick verliet geblesseerd het veld, maar mijn vader. Samen met Patrick kan ik nog steeds hartelijk lachen om dit voorval.

 

Kinderfeest

Brengt mij in de logische opbouw van de wekelijkse blog op het grote kinderfeest dat zaterdag 30 november as. in de morgen weer op KMD plaatsvindt. Sinterklaas is er voor de jongste jeugd <09 om weer met mooie verhalen uit het grote Sinterklaasboek voor te lezen en de kinderen blij te maken. Want lieve mensen, wat geniet ik van dit kinderfeest waar blije gezichten en het geven van cadeaus centraal staat. Zwarte Piet is een kindervriend en Sinterklaas ook. Kindercabaret van de bovenste plank. Gelukkig mag ik ook altijd een zeer bescheiden rolletje spelen om Sinterklaas aan te kondigen. Ik verheug me nu al om “zie ginds komt de stoomboot” en “Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht” mee te zingen met onze jongste jeugd. Wees er bij rond 10.00 uur op KMD.

 

De vrijwilliger van deze week

Dirk Holtkamp doet bij KMD de inkoop van kantine en keuken, is 42 jaar en is van 1983 – 1986 en vanaf 1996 lid van de vereniging.

Waarom ben je vrijwilliger? Ik heb altijd met veel plezier gevoetbald en wil wat terug doen voor de vereniging. Ik geniet van de sociale contacten en KMD is mijn cluppie.

Wat is het mooiste moment op KMD? Mijn debuut bij KMD1. Na een wedstrijd van KMD2 had ik al bier op, toen ze me vroegen om wissel te staan bij het 1e. Onder het mom van “je komt er toch niet in”, heb ik dat toen gedaan. Tot ik in de 60e minuut toch moest invallen. Dit zal ik nooit vergeten. Net als het jaar 2000-2001 toen ik bij KMD werd verkozen tot voetballer van het jaar. Dat vond ik een enorme eer. Maar ik moet ook nog steeds denken aan de legendarische feesten op de Hoonaert, het oude complex aan de Noordweg. Wat werd er toen uitgepakt met playback shows, verkleedpartijen etc. Fantastisch om mee te maken.

Wat doe je volgend jaar voor KMD? Met veel plezier blijf ik de inkoop doen.

 

JO15-4

Wat een verademing was het om zaterdag de wedstrijd van de JO15-4 te fluiten tegen SVH. Misschien geen makkelijke tegenstander, maar de leider van SVH had de jongens goed in zijn greep. Maar het gaat vooral om de JO15-4. Misschien niet de allerbeste voetballers van KMD. Maar ik heb genoten van de inzet van de jongens en het enthousiasme van de KMD leiding langs de kant, die werkelijk in deze wedstrijd het beste uit het elftal naar boven haalde. Tegen een technisch betere tegenstander werd verdienstelijk 2-2 gelijk gespeeld. Hierdoor werd het seizoentotaal in punten in één klap verdubbeld. Hulde voor het hele elftal. Groot respect heb ik voor leider Marcel van der Gaag en de elftalbegeleiding en de manier waarop zij de jongens uitstekend ondersteunen. De sfeer, het geloof in een resultaat en de teleurstelling dat er net niet werd gewonnen tekent de progressie die dit team dit seizoen al heeft gemaakt. Dit team verdient meer ouders langs de lijn en de hulp van diezelfde ouders in de KMD bardiensten als daarom wordt gevraagd.

 

KMD1

Wat een bizarre wedstrijd was de wedstrijd tegen Quick Steps de afgelopen zaterdag. Op ongelukkige wijze werd “een gewonnen wedstrijd” vlak voor tijd nog uit handen gegeven. Jammer en ik zag de teleurstelling en het fanatisme bij de spelers die geen genoegen meer nemen met puntverlies omdat ze willen blijven winnen. Hoe je dat het beste kan doen? Door zaterdag as. revanche te nemen tegen tegenstander MVV’27. Sven Ekering zal vast komen kijken zaterdag as. en als de spelers nu niet voor Sinterklaas spelen maar gewoon laten zien dat ze vreselijk goed kunnen voetballen, want dat kunnen ze! En vooral vertrouwen blijven hebben in elkaar, dan komt het goed. Ik weet zeker dat ook nu weer vele KMD supporters aanwezig zijn om de jongens te blijven aanmoedigen. Tot zaterdag as.

 

 

Geniet van deze week.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Dirk Holtkamp Dirk Holtkamp
IMG_8696 IMG_8696
Taart sponsoring Taart sponsoring
image1 image1