Sam Fender

Herfst vakantie

Als je net bent begonnen met de competitie, is er al weer “een break”. De KNVB houdt in de herfstvakantie rekening met ouders en vakantie vierende kinderen. Dan kunnen mooi wedstrijden die eerder zijn afgelast of niet hebben kunnen doorgaan, ingehaald worden. Zoals Blauw Zwart tegen KMD Veteranen 1. De wedstrijd ging de vorige week niet door omdat Bauw Zwart had afgezegd bij de KNVB vanwege een teamuitje. De KNVB had verzuimd om dit door te geven, afijn de KMD Veteranen 1 waren voor de 2e keer klaar voor Blauw Zwart. De KNVB houdt keurig rekening met feestvierend Nederland. Voetbal wordt geaccepteerd als bijzaak. En daar ligt mijn punt; voetbal was voor mij altijd “alles” kinderpartijtjes, vakanties etc. ik deed er niet aan mee als er gevoetbald moest worden. Voetbal was hoofdzaak en daar week “alles” voor. Zaterdag was voetbaldag en de leukste en belangrijkste dag van de week. Een overwinning telde en ook thuis ging de club voor. Mijn moeder deed de lotto en de toto en zat in de sopploeg om KMD schoon te houden en mijn vader heeft diverse functies bekleed voor de club. Samen met mijn vader deelde ik het wel en wee rond het voetballen en hij liet me zien dat betrokkenheid bij de club en je rol in de maatschappij, bijdroeg aan het leven. Ik wil het verleden niet romantiseren maar je leerde en zag spelenderwijs hoe je je met elkaar moest inzetten voor de club. In de herfstvakantie ging je buitenspelen en elke dag buiten voetballen met je vriendjes en elke zaterdag, ook als je geen wedstrijd had, ging je naar de club om met je vriendjes te voetballen. Op vakantie? Dat deed je in de zomer of in de winterstop, je hield rekening met de belangen van de club. De saamhorigheid met andere leden en de bereidheid om iets voor de club te betekenen was groot. De tijden veranderen; de individualisering waarbij de mens zelf voorop staat, zet door. Seniorenleden en jeugdleden worden steeds meer consumenten en krijgen steeds minder vanuit huis mee dat een club of vereniging belangrijk is. Belangrijk in de ontwikkeling van kinderen voor het delen van saamhorigheid, belangrijk voor het samenspelen met je vriendjes of vriendinnetjes, belangrijk voor het neerzetten van een teamprestatie, belangrijk om samen te winnen (vreugde) en te verliezen (verdriet) en om met elkaar te leren en elke keer weer een beetje beter te worden. Ik heb veel geleerd van mijn ouders op de club en van de verhalen en levenslessen van anderen. Wij gingen in de herfstvakantie op zaterdag gewoon gezellig met de familie naar de club.

 

De vrijwilliger van deze week

Deze week zat ik in de sauna met mijn maatje sinds de kleuterschool, Joop van Zanten. En waar anderen vaak aan bod komen, zag ik mijn vriendje vaak over het hoofd en dat terwijl hij zich al meer dan 40 jaar inzet voor de club. Joop werd lid in 1970 en is volgend seizoen dus vijftig jaar lid van KMD. Joop speelt nog steeds in KMD Vet Cool (veteranen 2) en wordt gezien als “de broer” van Art Garfunkel. In werkelijkheid heeft hij twee oudere broers Berry en Henny, die ook beiden in de KMD selectie hebben gespeeld. Op dit moment is Joop assistent trainer bij de A-jeugd en vindt hij het belangrijk iets terug te doen voor de club. Als ik vraag naar Joop’s mooiste KMD momenten, verwijst hij naar het KMD boek “Je had er bij moeten zijn”. Maar omdat niet elk KMD lid dat boek heeft en daar al Joop’s avonturen wel in staan, moet er een ander mooi moment komen. Na even te hebben nagedacht geeft hij aan dat de ontwikkeling van “die gasten” van de D tot de A-jeugd het mooiste is. Je ziet ze beter voetballen en zich als mens ontwikkelen. “Ik vind het mooi, om daar bij te zijn”. Het zijn van kleine pikkies, toch mooie mensen geworden. En …… hij mag in de veteranen nu voetballen met stergitarist Frank Hollaar en “daar was ik vroeger leider van bij de mini’s”.  Als zoon Merijn van de A naar de senioren gaat, wat ga jij dan doen bij KMD? “Ik blijf altijd iets doen voor de club, als ik gevraagd wordt, stap ik weer in als trainer”.  KMD is en blijft de mooiste club. NB: wat mij opvalt is dat Joop het ook heeft over de D (O13) en de A en niet over de O19 etc. Is Joop van de oude stempel? Als u hem ziet dansen op de KMD feestavonden, zie je alleen aan zijn voortschrijdende haargrens dat hij geen 23 jaar meer is.

 

In memoriam Wil van den Bos

Ik las het in de krant de laatste Burgermeester van Wateringen is overleden. Oud voorzitter Leo Alleblas belde me op. Juist in zijn periode had hij veel te maken met de Burgermeester, bijna twintig jaar geleden. KMD heeft veel te danken aan Wil van den Bos op het moment dat een deel van Wateringen door Den Haag werd geannexeerd. Juist daar ten hoogte van de tramlijn en het sportcomplex van SVH lag het terrein van KMD. Samen met Wil van den Bos en de wethouders is er voor gezorgd dat KMD nu beschikt over het mooie complex in Wateringen en in het Westland. Wil van den Bos, bedankt, rust zacht.

 

KMD en de gemeente Westland

De gemeente neemt een belangrijke plaats in. Wij huren de velden van de gemeente, de gemeente verzorgt de velden, het (parkeer)terrein, de omheining etc. Ook de lichtmasten zijn eigendom van de gemeente. Het verbruik aan water en elektra betalen wij. In een tijd dat ledverlichtingen voordelen oplevert, we in capaciteit naar onze max toegroeien en iedereen willen laten voetballen en de mogelijkheid van verbetering en uitbreiding van verlichting wordt onderzocht, is het goed dat wethouder van sport, Pieter Varenkamp, onze club de afgelopen zaterdag een bezoek bracht. Zo konden we even bijpraten en laten zien dat onze club groeit en bloeit en dat we met vrijwilligers een fantastische dag kunnen organiseren. Ook volgens Pieter Varenkamp is KMD een mooie club.

 

Vrijdag 8 november as Algemene Leden Vergadering

U heeft deze avond, als ouder of lid, vast al lang in de agenda geplaatst. Wij vinden het fijn als u aanwezig bent op deze interactieve en onderhoudende avond. Uw mening telt bij onze vereniging. Er zijn weer stellingen, de bestuursleden hebben hun jaarverslagen kort en bondig opgesteld, de vrijwilliger van het jaar ontvangt de Willem van den Berg onderscheiding, er zijn dit jaar ook weer jubilarissen, de (her)verkiezing van de bestuursleden staat op de agenda en u kunt het financieel jaarverslag inzien. Kortom een onderhoudende en boeiende avond waar ook de ambities voor het seizoen aan bod komt. Wij zien u deze avond graag om 20.00 uur.

 

John Blankenstein Foundation

Ook aanwezig was Karin Blankenstein. Haar broer, John Blankenstein, was jarenlang een succesvol nationaal en internationaal scheidsrechter. Karin zet zich in voor gelijkheid op het gebied van LHBT, geaardheid en sekse, in de sport. KMD aanvoerder Jesse de Waard kreeg voor aanvang van de wedstrijd KMD – Monster “de coming out box” uitgereikt. Beide aanvoerders speelden met een regenboog band. Het bestuur van KMD was vereerd dat wij als eerste Westlandse club in aanmerking kwamen voor deze geste. Er was aandacht van de pers en verantwoordelijk bestuurslid Marco Schregardus gaf aan dat discriminatie op basis ven geaardheid bij KMD niet wordt getolereerd. Juist in de conservatieve voetbalwereld willen wij een voorbeeld zijn voor tolerantie en openheid gaf KMD vertrouwenspersoon Carin Schaaff aan. In onze club zorgen Marco en Carin voor een veilig sportklimaat. Als u vragen heeft, kunt u hen via de gegevens op de site bereiken.

 

Nieuwe sponsoren

De sponsorcommissie onder leiding van Jorg Morsdorf levert jaarlijks fantastische prestaties voor de club. Voor het nieuwe seizoen zijn er maar liefst 20 nieuwe sponsoren geworven. Nieuwe pakken, nieuwe tassen etc. op zaterdag 9 november worden de contracten op KMD getekend. Eén initiatief licht er nu uit. De sponsoring van de nieuwe KMD tassen voor de selectie. De vrienden van Middin hebben voor deze instelling, die werkt met mensen met een verstandelijke beperking, aandacht gevraagd. Een bijzonder mooi initiatief van deze sponsor.

 

KMD1

Wat was het druk op ons sportpark voor de wedstrijd tegen Monster. Aan alles merkte je dat we te maken hadden met “een topper” in onze klasse. De inzet was de eerste plaats en dat was aan het behoudende spel van beide ploegen te merken. Niet verliezen stond voorop. De derby kwam in de tweede helft pas goed los. KMD keeper Odens van der Zwan liet zien waarom hij tot de grootste talenten van het Westland behoort en hield de 0! Ons grote talent Sam Haghighat was het goudhaantje een scoorde de winnende. Iedereen op KMD blij en we staan weer bovenaan de ranglijst. Een punt van zorg is het aantal geblesseerde uitvallers van deze zaterdag. Gelukkig heeft trainer Martin de Mooy een brede selectie waar hij voor de lastige uitwedstrijd volgende week bij Ariston een beroep op kan doen. Ik hoop dat alle supporters volgende week bij “de studenten” te Delft weer aanwezig zijn. We kunnen de steun weer goed gebruiken en wie weet geeft de 12e man de doorslag.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

IMG-20191020-WA0000 IMG-20191020-WA0000
IMG-20191020-WA0001 IMG-20191020-WA0001
IMG-20191020-WA0002 IMG-20191020-WA0002
KMD feest KMD feest
IMG-20191020-WA0003 IMG-20191020-WA0003