Een nieuw seizoen, een nieuw geluid?

Nazomeren

Het is inmiddels 3 maanden geleden dat ik van me heb laten horen via de site. De zomer brak aan en dan is het tijd voor de vakantie. Ik kan u vertellen, ik was er aan toe. Het afgelopen seizoen was op het bestuurlijk vlak niet makkelijk. We hebben alle zeilen moeten bijzetten om de organisatie rond te breien. Met kunst en vliegwerk is dat gelukt. Vooral op het sportieve vlak kunnen we terugkijken op een prima seizoen en het geluk dat hier zichtbaar is en het aantal tevreden leden daar doe je het voor. KMD staat er goed op!

Ik hoop dat we op en langs de velden de komende periode nog kunnen nagenieten van een mooie nazomer.

 

Een nieuw begin

Ieder seizoen kun je weer opnieuw beginnen en zijn er nieuwe kansen en is er nieuwe energie. Nieuwe spelers, nieuwe ouders, nieuw kader, nieuwe trainers etc. Namens het bestuur heet ik de nieuwe lichting welkom op KMD. Ik hoop dat u en jij het enorm naar de zin gaan hebben bij KMD. Ik kom al meer dan 50 jaar bij, zoals oud voorzitter Hans Verschoor de club is gaan noemen, de mooiste club van het Westland. Veel plezier op KMD en ik hoop u binnenkort te treffen op ons mooie complex.

 

Niet stilzitten

Ook in de zomer draait KMD gewoon door. Bestuurslid Algemene Zaken, Martin den Dulk heeft nog steeds “een natte rug” van al het werk dat hij heeft verzet en Jan Middendorp heeft met zijn team weer gezorgd voor het grote onderhoud en de dames van Rosé Olé en de handige mannen o.l.v. Iris Willemse, hebben schoongemaakt, geschilderd en gedecoreerd. Ook hebben we intussen het Westlands Elftal op bezoek gehad en is het seizoen succesvol afgetrapt met het KMD Old Stars Toernooi waar 16 teams (o.a. Feyenoord en ADO) bij aanwezig waren. Hebben de Old Stars geld ingezameld voor de stichting voor ondersteuning en onderzoek tegen Alzheimer en zijn de KMD leden Wil Mieremet, Theo de Reuver en Gerard Bleijenbergh een initiatief begonnen om mensen met Alzheimer op KMD te laten bewegen. De eerste sessie is vrijdag 20 september as. op KMD. De komende weken komt u weer uw spullen ophalen bij Rinze Nies of materialen pakken bij Stef Fillon. Het is er nog steeds en we willen het graag zo houden. Ook het bestuur is al weer twee keer bij elkaar geweest en er zijn nieuwe plannen en er is nieuw elan. We hebben er zin in en zijn van plan er, samen met u, weer een mooi seizoen van te maken.

 

Opstarten

In den beginne was er licht en God schiep de wereld in zeven dagen. Dat niet alles in één keer staat is dan ook logisch. We hebben weer tijd nodig om op te starten. De vakantie viel deze keer erg laat, velen waren nog op vakantie en binnen het vrijwilligerskader mis je dan kopstukken en automatismen. Wij vragen uw geduld svp. om hiervoor orde op zaken te kunnen stellen. Als vaste barhulp op de dinsdagavond, Herman van de Pol, ook nog eens te maken heeft gehad met een auto ongeluk (sterkte Herman) dan moet je zelfs besluiten om de kantine op dinsdagavond te sluiten. Geen mooi gebaar, maar als er geen (nood)invulling is, is dit een onvermijdelijk scenario. Het openhouden van het complex op door de weekse dagen wordt zo wie zo een vraagstuk omdat een aantal vrijwilligers zijn afgehaakt, zullen we naarstig op zoek moeten naar nieuwe invulling of de kantine moeten sluiten.

 

Vrijwilligers

Ik denk dat ik in deze rubriek in al die jaren al wekelijks een oproep doe aan u om mee te blijven werken om de club in stand te houden. Het is tijd om met elkaar goed te beseffen waar we staan met de club en het vrijwilligersbestand in het bijzonder.

Landelijk is het een bekend verschijnsel dat de individualisering sterk doorzet en steeds minder mensen zich geroepen voelen om te participeren in de samenleving en deel te nemen als vrijwilliger bij een vereniging. Zonde en vooral jammer dat de samenleving steeds egoïstischer en zakelijker wordt. Ik ben zo niet opgevoed en betreur deze ontwikkeling.

Gelukkig zijn er veel nieuwe leden bijgekomen, nieuwe leden die anders denken en ook anders doen. Het betekent dat de club wel mee moet veranderen. Nieuwe leden willen wel “iets” doen maar dan binnen de beschikbare tijd van het gezin. Waar “druk, druk, druk” regeert en het een kunst is om alle ballen hoog te houden. De mensen die dag en nacht op de club aanwezig waren, worden steeds schaarser. Ik schets geen doemscenario! Ik blijf een ras optimist, maar ben wel reëel en zie de wereld om KMD heen veranderen.

 

Het is tijd voor nieuw beleid, een frisse aanpak. We doen het natuurlijk wel op onze manier binnen de cultuurwaarden van KMD. Door met elkaar te creatief zijn, het net even weer anders te doen en vooral menselijk te blijven. We gaan ook dit seizoen ons stinkende best doen om weer nieuwe vrijwilligers binnen te halen. We gaan ons eens goed bezinnen op de toekomst van onze vrijwilliger en zullen kritisch kijken naar onszelf. Is onze maatschappelijke waarde nog helder? Hebben we nog zicht op de waarde van onze vrijwilligers binnen de organisatie? Welke (formele) positie geven wij onze vrijwilligers? Niet het ego maar het clubbelang staat immers voorop. Sluit wat wij aanbieden aan op de motivaties en wensen van onze vrijwilligers? Én hebben we nog de vrijwilligers in huis die aansluiten bij onze wensen en motivaties?              
We zullen beter moeten worden in het binnenhalen van vrijwilligers, ze beter moeten begeleiden, waarderen, binden en als de samenwerking niet meer werkt, binnen de kaders die we daarover hebben afgesproken, ook weer op een nette manier van elkaar afscheid moeten nemen.  De afspraken die we hierover met elkaar maken gaan we vastleggen in het nieuwe vrijwilligersbeleid. Uiteindelijk helpen de kaders en inzichten bij het behouden en werken met onze vrijwilligers. Geen dik epistel maar een aantal basiswaarden waar we naar streven. KMD is een mooie club waar mensen met plezier samen komen, maar het is net als in een goed huwelijk; je moet met z’n allen je stinkende best blijven doen om het bij elkaar te houden.

 

Frank Kuijl

U heeft het wellicht al in de berichten op de site en in de pers gelezen; Frank Kuijl is met ingang van het seizoen 2019-2020 onze nieuwe Technisch Coördinator voor de Senioren. Frank Kuijl is in zijn carrière hoofdtrainer geweest bij diverse Haagse en Westlandse verenigingen en wordt bij KMD mede verantwoordelijk voor de uitvoering van opleiding en technische begeleiding. De afgelopen weken heeft Frank al kennis gemaakt met een aantal leden en is hij van de jeugd t/m senioren aandachtig toeschouwer geweest bij trainingen en wedstrijden. U gaat hem vast nog meer tegenkomen op ons complex. Frank succes!

 

Voetbal

Hebben we het dan nog over voetbal? KMD1 is het KNVB beker seizoen succesvol gestart met twee overwinningen; 3-0 op Semper Altius en afgelopen zaterdag werd vv Meerbergh uit Zoeterwoude met 0-6 verslagen. Komende zaterdag spelen we thuis om 14.30 uur tegen VCS. Ook de jeugd is weer lekker bezig: de jongens van de JO13-1 zag ik de afgelopen zaterdag keurig rond 18.00 uur de cornervlaggen naar het complex brengen. Kijk zo hoort het! Die hebben een spekkie verdiend of verkopen we die niet meer? Dan krijgen ze wat anders van me. Of zou een aai over de bol beter helpen?

 

Ik zie u graag zaterdag as. langs het veld.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Loesje Loesje
image1 image1