Hoge bomen vangen veel wind

The wind cries mary

Bij vorst en veel regen worden de velden onbespeelbaar en kan er van goed voetbal geen sprake zijn en wordt de wedstrijd afgekeurd. Als het fors waait, zeg maar stormt, natuurlijk geen afgelasting maar wel is het erg lastig voetballen. De wind neemt als het ware het spel van de bal over. De bal waait alle kanten uit, behalve de goede. In de meeste gevallen volgt er een uitgooi bal. Gisteren mocht ik van Ruud Fidder de JO17-1 tegen Velo JO17-3 fluiten. In 9 van de 10 gevallen werd het spel hervat door een uitbal. De buren hebben er weer een paar ballen bij en goed voetbal was onmogelijk. De wind was een spelbreker en toch heb je als coach en elftal om te gaan met deze omstandigheden. Hoe ga je daar mee om dan? Trainen in een windtunnel?  Compact en slim spel en zo weinig mogelijk “de lange of hoge bal” en “op techniek de combinatie zoeken?” Ook voor de coach en het elftal is het lastig. De weersomstandigheden, de scheidsrechter, de grensrechter zijn een gegeven waar je mee hebt om te gaan en die het verloop van een wedstrijd erg kunnen beïnvloeden. En als training voor de KMD PubQuiz van 30 maart as. welke briljante gitarist schreef bovenstaand nummer?

 

Leaders of the free world

Zonder scheidsrechter is een voetbalwedstrijd niet mogelijk. Bij walking football en bij de mini F (JO7) zijn er spelbegeleiders of is er geen scheids. Maar ook hier zie je dat de  “de fanatieksten” moeilijk doen. Helaas zijn dat bij de jeugd vaak de ouders of de coaches of hoe ouder ze worden en zo na de JO15 “leert” de jeugd de beslissing van de scheidsrechter aan te vechten. Sergio Ramos van Real Madrid doet het, Mark van Bommel van PSV doet het, iedereen die onder druk staat doet het en je ziet het (te) vaak op TV. “Alles” lijkt geoorloofd om maar het resultaat te beïnvloeden. Ouders hebben hierin een opvoedkundige taak, de vereniging en de scheidsrechter kunnen hooguit corrigeren en het is vervelend dat er steeds meer moet worden gecorrigeerd. Een KNVB campagne over “respect” ten spijt, het loopt soms de spuitgaten uit. Tijden veranderen en waar vroeger de schoolmeester en een scheidsrechter een “natuurlijk” gezag hadden, vinden we het nu normaal dat de scheidsrechter wordt beschimpt, belaagt en bespeelt om het resultaat te kunnen beïnvloeden. Ik pleit voor een brede acceptatie van de scheidsrechter als leider van de wedstrijd en een TV campagne met alle voetbalouders, supporters en vooral Sergio Ramos en Mark van Bommel voorop om hierin “het voorbeeld” te geven. Ik ben voor een scheidsrechter als leider van de vrije wereld. Heeft u de band van dit nummer al geraden?

 

Courage

Lef en “het nemen van verantwoordelijkheid” zijn eigenschappen die je als scheidsrechter zeker moet hebben. In de scheidsrechterkleedkamer sprak ik Victor. Victor is een jongeman die namens de KNVB de wedstrijd KMD JO15-1 tegen Spirit JO15-1 leidde en er 1½ uur overgedaan had om van zijn woonplaats Vlaardingen naar Wateringen te komen, met het openbaar vervoer wel te verstaan. KMD JO15-1 speelt in de promotieklasse en die krijgen een KNVB scheids toegewezen. Ik vroeg Victor of hij het naar zijn zin had gehad in de in 1-1 geëindigde wedstrijd. Het was een “spannende” wedstrijd waarbij hij een gele kaart aan een speler van Spirit had moeten geven en de ouders van spelers hem na afloop hadden belaagt vanwege een beslissing waaruit KMD uiteindelijk een doelpunt maakte. Victor is 15 jaar,  heeft net zijn KNVB scheidsrechterdiploma gehaald en belde na afloop met zijn vader of hij hem op wilde halen bij KMD. Victor had geen zin om weer 1½ uur terug te reizen. Victor heeft lef of te wel courage en ik voorspel hem een grote toekomst. Omdat deze muziekvraag te moeilijk is, komt deze niet voor in de PubQuiz van 30 maart as. het antwoord van de band die het album Courage uitbracht is; the Tragically Hip. Overigens de favoriete band van de president van Canada, Justin Trudeau, en dat is weer wel een goede PubQuiz vraag.

 

ELF

Als voetballiefhebber kent u vast wel het voetbalmagazine ELF. De neef van wijlen Ben Boon werkt er en die had een mooie referentie over KMD afgegeven, nadat hij het boek “Je had er bij moeten zijn”, vol met mooie verhalen over de KMD had gelezen. Of we iemand wisten die “iets” over de club kon vertellen voor ELF. Je denkt dan al gauw aan de clubiconen en komt dan uit bij iemand van de familie van de Wetering. Vader Hans staat al in het jubileum boek en het is tijd voor een ander verhaal, iets fris, iets fruitigs en wij hebben Melanie van de Wetering van Dames 1 gevraagd. Afgelopen zaterdag was het interview en de reportage. Melanie zag er voor de fotoshoot op “haar paasbest” uit en als ik het goed heb, komt het artikel in de ELF van eind februari. Gaaf toch?

 

De Linda

Dat de dames bij KMD opvallen, vind ik fantastisch. Sinds 1974 nemen ze een niet meer weg te denken plaats in binnen de vereniging en een discoavond of blijven hangen met alleen maar mannen, is geen succes. We hebben het net gehad over de mannenbladen als ELF of VI en dat het nieuws in deze sport gericht is op mannen. Na “de Linda”, “de Lieke” (voor de mannen; Lieke Martens speelt in het NL dames elftal en bij Barcelona) en meer van soortgelijke bladen vol met nuttige tips van, voor en over dames, hoop ik op KMD op het magazine “de Dide”. Dide mag namens KMD de FEVO West vergadering voor secretarissen voorzitten op 3 maart as. Haar voortreffelijke wijze van voorbereiding en samenvatting van de vergaderopzet is inmiddels bekend bij FEVO West. Leuk toch dat de secretarissen van de aangesloten Westlandse verenigingen nu nuttige tips van “onze Dide” krijgen?

 

Voetbal

De JO17-1 kon niet winnen van VELO JO17-3 en speelde met 1-1 gelijk. Hetzelfde gold voor KMD1 in hun wedstrijd tegen VDL het bleef 0-0 in Maassluis. Fantastisch om te zien dat er zoveel KMD supporters aanwezig waren. Ik vroeg nog aan de supporters op de tribune of er nog mensen uit Maasluis aanwezig waren. Er stak er één zijn vinger op; KMD supporter Daan van Reeuwijk, maar die woont in Maassluis. Voor de mannen van ons 1e elftal betekenen al die supporters een geweldige steun.

 “De reeks” van 12 ongeslagen wedstrijden bleef in stand. En het wordt nu spannend of het record van 14 ongeslagen wedstrijden uit het seizoen 2014-2015 kan worden behaald. Dat zou voor deze lichting geweldige spelers en de staf een mooie kroon op “het werk” van dit seizoen zijn. Zaterdag as. wacht de topper tegen Kranenburg/Wateringse Veld. Degenen die bij de uitwedstrijd aanwezig waren, weten hoe goed “onze jongens” toen waren, dichtbij een sensatie zaten en in de allerlaatste seconde de winst nog net uit handen gaven (2-2). Zaterdag as. gaat dat toch zeker niet gebeuren? U kunt het meemaken om 14.30 uur op ons sportpark. Zorg dat je erbij bent om onze jongens te steunen.

 

Maak er een mooie week van.

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1