Einde jaar

Wat gaat het toch snel!

Bijna weer een jaar voorbij. Wat gaat de tijd toch snel, soms zou ik wel eens willen dat een week 8 dagen had of dat elke dag 25 uur zou duren. Dan kan ik 1 uur of 1 dag langer nagenieten of nadenken over wat er allemaal gebeurd op KMD. Zo’n zaterdag gaat als in een flits voorbij. Tijd voor reflectie van de zaterdag is voor mij de zondag, dan schrijf ik de zaterdag van me af en kan de volgende week weer beginnen.

Voor mij begint “de KMD zaterdag” altijd met het fluiten van een jeugdwedstrijd. Daar geniet ik echt van, de onderlinge competitie van jeugdspelers, die erg hun best doen en echt blij zijn na het maken van een doelpunt. Maar het begint al als ik het KMD terrein opkom. Dat is “thuiskomen”, vrienden ontmoeten en met elkaar in gesprek zijn. In de jeugdcommissie kamer is het gewoon gezellig en daar horen de “vaste” KMD coryfeeën aan de JC tafel bij. Peter Zuiderwijk zit al vroeg klaar samen met Marco Schregardus als onze scheidsrechtersbegleiders, deze keer waren Rinze Nies en Thijs Kool namens de jeugdcommissie aanwezig, Aad de Lijster is er altijd als verzorger en de jeugdscheidsrechters zijn er. En er is koffie, nu met chocolade en we praten over de wedstrijden, tegenstanders en andere bijzonderheden. Ik ben altijd blij als ik Hennie vd Eijckel zie en als hij een ouderwetse grammofoonplaat of langspeelplaat van vinyl opzet. Ouderwets goede muziek van The Doors of Jimi Hendrix, The Eagles, C.C.R. etc.  De sfeer doet me een beetje terugdenken aan de gezelligheid in de Hofboerderij toen de KMD jeugd in het Hofpark speelde met toenmalige jeugdvoorzitter Cor van Oudheusden. De meest gehoorde vraag van vandaag was; mag ik een bal. Voor de jeugd om lekker buiten mee te spelen. Tuurlijk krijg jij een bal, hoorde ik Thijs Kool zeggen. Kijk en dat is altijd goed. Ik deed precies hetzelfde als klein jongetje. Sommige dingen veranderen nooit!

 

Tijden veranderen

Waar ik zwelg in nostalgie en de goede dingen van het leven, zie ik donders goed dat de tijden veranderen en daarmee de samenstelling van onze club. De grote KMD families (vd Wetering, Moret, Zonneveld) die bij het ontstaan van de vereniging dominant waren, zijn weliswaar in mindere getale aan het sporten maar nog altijd aanwezig of betrokken. Grote gezinnen en families zijn er zo wie zo minder maar daar zijn vele gezinnen voor teruggekomen. Los daarvan is de KMD traditie nog wel altijd bewaard gebleven. Oudere leden hebben “de gouden tijden” aan de Noordweg meegemaakt. KMD was een echte sociëteit met op maandag dansles, dinsdag t/m donderdag werd er getraind en op vrijdag was het altijd kaarten. Op zaterdag werd er gevoetbald en later op zondag was er rugby.

Nu draait het samenzijn voornamelijk om het voetbal en proberen we juist die breedte beter te benutten. Het meisjes- en damesvoetbal is gelukkig gegroeid en neemt terecht een steeds voornamere plaats in. Ook de samenstelling van de leden is veranderd. Niet iedereen kent elkaar alleen van de Pieter van der Plasschool en van het dorp Wateringen. Een groot gedeelte van onze leden komt uit Wateringse Veld. Zullen we dat deel als KMD annexeren? Het klinkt en voelt als Wateringen. Fantastische nieuwe gezinnen die met veel enthousiasme aanwezig zijn en plek hebben ingenomen omdat ze mee willen helpen om de club te ondersteunen. Jonge gezinnen die het ook druk hebben met van alles en bewust een deel van hun tijd  aan en bij KMD  besteden. De altijd aanwezige typische KMD’ers Harrie Meijers en Jan Middendorp, die 100 taken deden, zijn de laatste der Mohikanen op de club. Je zou er zo 10 van willen hebben, maar ze bestaan en zijn er niet meer. Iedereen heeft het druk, druk, druk met van alles en nog wat. En misschien is het wel goed dat er meer is dan alleen maar voetbal of KMD. Gelukkig kunnen we bouwen op vele vrijwilligers die “iets” voor de club willen blijven doen en zo de vereniging en de cultuur in stand willen houden. Want zeg nou zelf, het is toch mooi om KMD door te geven? Het sporten, het onderlinge respect en vooral het plezier en de vriendschappen, dat gun je toch je kind?  

 

Je hele leven op KMD

Van je geboorte t/m Walking Football. Je hele leven kun je lekker op KMD sporten en de gezelligheid ervaren. Zoals ik KMD van mijn vader heb geleerd, zo is KMD een belangrijk deel van mijn leven geworden. Niet alleen in aanwezigheid maar vooral de belevenissen. Nostalgie zijn de maandelijkse jeugddisco’s en elke zaterdag het rad van avontuur. In de KMD kantine gebeurde het en voor je gevoel was iedereen er bij. Iedereen bleef hangen.   

Gelukkig is er 5x per jaar een “blijven hangen” en hebben we een actieve feestcommissie, die dat gezellige gevoel in stand houden.

En er was altijd een bal om mee te spelen en een KMD voetballegende waar je tegenop keek. Voor mij was dat Hannie Roobol en later Hans vd Wetering. Jammer dat er toen geen pupil van de week bestond anders had ik graag aan de hand van Hannie Roobol het veld opgekomen. Later als jezelf in de selectie voetbalt, zijn er de kampioenswedstrijden of als supporter mee naar het Nederlands Kampioenschap voor afdelingsclubs (ja dat bestond toen nog) in Zeist of die wedstrijd tegen DORR waar Hans vd Wetering, met een rake kopbal vlak voor tijd, vlak voor tijd degradatie wist af te wenden. Ik zal het nooit meer vergeten.

Voetbal is ook die verhalen en later als je in de Veteranen speelt, gaat het niet meer om het voetbal maar om alleen nog maar om de verhalen. Hoewel! De veteranen staan aan kop in hun poule. Ik overweeg serieus weer elke donderdagavond in training te gaan en “Veteranen wedstrijd fit” te worden. Dat blijft toch het mooiste dat er is, kampioen worden en als je dat op je 56e nog eens één keer mag meemaken. Dat maakt het leven op KMD toch helemaal mooi.

 

JO15-4

Het was bibberend koud maar heerlijk weer als je tenminste bewoog. Als scheidsrechter komt dat wel goed. Onze JO15-4 speelde tegen hun leeftijdsgenoten van Die Haghe, die iets te sterk leken. In de tweede helft waren door een aantal omzettingen de verhoudingen beter in evenwicht. Zo werd het een doelpuntrijke wedstrijd en kon KMD de opgelopen achterstand weliswaar niet meer goed maken, maar wel 4x scoren. Ik zag weer veel tevreden gezichten en een prima KMD leiding die “het beste” uit deze lichting wist te halen.

 

J.S.B.

Op de bijgeleverde foto ziet u onze JO11-1 die er dankzij John Schoonmaak Bedrijf weer picobello bijlopen tijdens de warming up. J.S.B. bedankt en weer een sponsor er bij die graag meer wil doen bij KMD.

 

Martin de Mooij

U kent hem misschien nog niet allemaal, maar Martin de Mooij is de trainer van ons eerste heren selectieteam. Martin is ongeveer een half jaar verbonden aan de club en daar is iedere betrokkene erg tevreden over. U heeft al eerder op de site kunnen lezen dat het contract met één seizoen is verlengd en daar zijn we allebei erg tevreden over. We hopen dat Martin nog lang in het warme bad van KMD blijft en steeds meer familieleden meeneemt die ook blijven hangen.

 

Aron Outhuis

Onze pupil van de week Aron Outhuis was de enige speler die wist te scoren in het duel van KMD tegen Lyra. En met een trucje (schijnbeweging) liet hij zien hoe het moest en zo moeilijk is het toch niet, scoren tegen Lyra? Dat is het dus wel! Twee verdedigingen die “sterk” zijn en weinig weggeven. Dan is het een wedstrijd voor de keepers en dus zag ik na afloop een glunderende Odens van der Zwan die “de nul” had gehouden en misschien van alle spelers wel het meest tevreden was over de uitslag. Maar weer zijn we ongeslagen uit deze Westlandse titanenstrijd gekomen en dat geeft het team veel zelfvertrouwen voor 2019. Op naar een mooie klassering.

 

5 januari 2019

Volgende week zijn de laatste wedstrijden op het sportpark, is er het bijeen zijn van de jeugdcommissie en alle betrokkenen van het jeugdkader en leven we alweer naar de Kerst en het Nieuwe Jaar toe. KMD gaat even dicht en dat is het goed om “de oude ballast” af te schudden en fris het nieuwe jaar in te gaan. Ik zie u graag op zaterdag 5 januari 2019 op onze nieuwjaarsreceptie. De wedstrijd van 7x7 tegen KMD7 begint om 14.00 uur en de receptie vangt aan om 16.00 uur.

 

Maak er een mooie week van.

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
ANGO4495 ANGO4495
XOEM2893 XOEM2893