Kampioenen

Winnen of verliezen

Winnen en verliezen hoort bij de sport. Het liefst win je natuurlijk altijd, hoewel dat op den duur ook gaat vervelen en er een soort mentale moeheid optreedt. De eerste keer dat je dan gaat verliezen komt steeds dichterbij. Winnen of verliezen heeft met veel factoren te maken. Talent is heel belangrijk. Een team dat beter is, wint in de meeste gevallen. Maar een team dat mentaal en intrinsiek gemotiveerd is, wint ook erg veel wedstrijden. Een mentaal sterk team dat met veel inzet speelt, kan altijd winnen van een team met meer talent. Kijk maar naar Feyenoord tegen PSV of PEC Zwolle dat in het begin van de competitie tegen Ajax gelijk speelde. Soms speelt “geluk” een factor hoewel dat een incident is. Maar dit zijn wel de lekkerste wedstrijden “onverdiend” winnen, kan heerlijk zijn omdat jij wel met die ene uitval dodelijk effectief was en de tegenstander de opgelegde kansen miste. Hoewel dat dan juist weer met “scherpte” te maken kan hebben. Misschien heeft dat elftal wel de hele week op het afronden getraind en kwam dat er juist in die ene aanval uit. Dan is er nog “de vorm van de dag”, zo’n dag dat alles lukt terwijl het juist op de training ervoor niet lukte. Maar misschien benadrukte de coach dat wel in zijn voorbespreking en wisten de spelers zelf donders goed dat ze hadden lopen lummelen en dat het met die instelling niet zou lukken. Vaak als je de eerste bal lekker raakt of als keeper pakt, krijg je dat gevoel: “vandaag kan niet meer stuk”.

 

Vandaag kan niet meer stuk

De rol van de supporter is een hele belangrijke. Een volle Kuip bijvoorbeeld doet wat met je. Als het goed gaat en het publiek gaat achter het team staan, dan krijg je vleugels. Maar als het tegen zit hoor je supporters vaak morren of ontevreden geluiden. Sommige spelers zijn daar erg gevoelig voor. Ik heb het gevoel dat Sam Larsson nu pas echt gaat doorbreken in de Kuip terwijl hij bij SC Heerenveen wekelijks de uitblinker was en je kon zien dat hij echt wel kan voetballen. Waarom lukt het dan niet? Het gaat hierin om vertrouwen, vertrouwen en vertrouwen. Dat kan een coach, een voorzitter, je vader of moeder of een supporter je geven maar je moet het wel zelf voelen. In “het gevoel” heb jijzelf het belangrijkste aandeel. Hoe het thuis of op je werk gaat of je een ijskonijn bent of erg gevoelig of je net ruzie hebt gehad in het veld met je tegenstander. Het doet wat met je. Zelf kijk ik altijd naar het spelplezier van een speler; het lef om een actie te maken of als verdediger voor je aanvaller komen in een duel. Lol hebben met elkaar, voor de winst gaan, rust in de groep, begeleiding en op de vereniging. Het versterkt elkaar en kan net dat verschil maken.

 

Wij hebben de beste supporters

Als ik op KMD kom en ik zie al die ouders, opa’s en oma’s langs de kant bij de jeugd staan, geeft dat een goed gevoel. Betrokkenheid bij je sportende kinderen is erg belangrijk. Het beste is als je het kind, de spelers en de elftalbegeleiding “rustig” hun gang laat gaan. Van een schreeuwende vader, moeder, coach etc. gaat een speler echt niet beter voetballen. Natuurlijk zijn aanmoedigingen altijd goed en om de vreugde na een doelpunt delen natuurlijk erg leuk. Ik ben erg trots op onze supporters van KMD1, die door wind en weer de afgelopen zaterdag in Schiedam aanwezig waren om onze jongens tegen HBSS te zien spelen. In de bestuurskamer bij HBSS hadden ze het over een invasie en dat is een mooi compliment. KMD “leeft” bij haar supporters. De betrokkenheid van ouders is groot maar ook voor de trouwe supporters is KMD1 een belangrijk uitje. Als ik Tiny Jansen en haar dochters langs de kant zie, weet ik dat het goed zit. Nu zelf oma van een groot KMD talent in de jeugd en als dochter van één van de oprichters van onze vereniging staat zij daar elke week. Daarom hebben wij de beste supporters en daarom doe je als selectiespeler een stapje extra. Voor Tiny Jansen!

 

Volle kantine

Vorige zaterdag was het erg druk vanwege de Sinterklaas en nu belooft het een drukste van jewelste te worden in de kantine. Er kunnen maar liefst 4 teams winterkampioen worden. Bij de JO13-4 was het een drukte van jewelste langs de kant en zij wonnen met 10-0 hun wedstrijd tegen Quintus. Ik wil hier vooral de leiders Robin en Marcel complimenteren. Wat een leuk elftal is dit! En als we het hebben over rust en met plezier voetballen dan zijn deze coaches daar fantastisch in geslaagd. Bij de JO17-2 en de MO17 was ik helaas niet zelf bij, maar ik zag aan de teksten van onze jeugdvoorzitter Anton Wouters dat het goed was. Bij de MO11, gebeurde iets bijzonders zij verloren helaas hun wedstrijd met 4-3 na een 0-2 voorsprong maar werd “spontaan” besloten, de meiden toch te huldigen voor een fantastische eerste seizoenshelft. En ook hier zag ik blije ouders en kinderen met patat aan tafel in de kantine en zo hoort het ook. Je kampioenswedstrijd verliezen en toch tevreden zijn met het bereikte resultaat omdat er alles aan gedaan is. Misschien vond ik dat wel mijn mooiste moment van deze dag. Hulde voor de MO11.

 

Mooie stoelen

De bestuurskamer heeft al 16 jaar dezelfde “look and feel”. Hoog tijd dat daar wat aan gedaan wordt. Iris Willemse gaat in het nieuwe jaar helemaal los voor een nieuwe uitstraling, maar vooruitlopend daarop hebben we dankzij de leider van ons eerste team en sponsor Hans Verschoor er in het spelershome en de bestuurskamer weer mooie stoelen bij. Bedankt Hans.

 

KMD1

Na een mooie overwinning op HBSS waarbij ik wederom van onze verdediging heb genoten, die er weer in slaagden de “0” te houden en geen kans weg te geven. We staan op plek 3 en moeten tegen de nr. 2 van de ranglijst. Het belooft zaterdag as. een kraker te worden tegen Lyra. Is dit team in staat om voor de negende wedstrijd op rij ongeslagen te blijven? En kunnen we in het spoor blijven van de koplopers? Kijk, dit maakt voetbal nu zo leuk en het gaat ergens om. Kunnen onze jongens wederom op uw steun rekenen?

 

Maak er een mooie week van.

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
RTWN7222 RTWN7222
ETCR8305 ETCR8305