Sint en Piet

Wie kent hem niet?

Sinterklaas, Sinterklaas en natuurlijk zwarte Piet. Wat een geweldig feest had de jeugdcommissie weer georganiseerd. Sint Nicolaas, de zwarte Pieten en de Zeur Pieten band waren weer op KMD. Als voorzitter speel je een kleine rol en heet je de Sint welkom, maar wat heb ik genoten van de jongste jeugd op KMD. Toen ik rond 10.00 uur kwam aanfietsen, kon er geen auto meer bij op het parkeerterrein, stond de fietsenstalling vol en zag ik vrolijke jeugd spelen op de velden op het “zwarte Pieten” toernooi. Dat maakt mij blij en vooral trots als voorzitter. Dat we zo’n mooi evenement kunnen organiseren, is toch gaaf? Ik sprak er met onze jeugdvoorzitter Anton Wouters over, dit maakt KMD speciaal en hier doen we het voor. Ik zag een volle kantine met opa’s, oma’s, vaders en moeder en al die kinderen die een mooi cadeau kregen en vooral die glimlach op alle gezichten. Sinterklaas is een topper, zoveel aandacht en mooie woorden voor ieder kind en al de zwarte Pieten die het feest compleet maken. Ik geniet daarvan, gek he?

 

Voetbal

Natuurlijk draait de zaterdag om voetbal. Er zijn er op de vereniging die vinden dat het alleen om voetbal moet gaan. De rest is ballast en geeft alleen maar gezeik! Degenen die dat vinden begrijpen helemaal niets van KMD en haar kernwaarden. Tuurlijk willen we iets presteren op het veld en is KMD1 een boegbeeld in de publiciteit, maar “achter” de club zit nog zoveel meer. Onze jeugd die onze toekomst is en ieder jaar in elke team op elke niveau weer beter wordt. Onze talenten krijgen bij KMD de tijd en de ruimte om het beste uit zichzelf te halen. Op het voetbaltechnische vlak en zeker op het sociale vlak. KMD is ook een sociale club met een maatschappelijk belang. Onze jeugd wordt als het even kan volwassen bij de club. Daar hoort gezelligheid bij. Het jeugdkamp, de kinderdisco, de KMD feesten, met z’n allen bij KMD1 kijken en vooral met elkaar spelen op KMD.  Je leert samen spelen en samen werken op KMD en later in het bedrijfsleven.

We moeten de prestatie, op het niveau waarop wij spelen, vooral niet groter maken dan het is. We moeten vooral terug kunnen kijken op een mooie tijd en een “mooie club”, waar we met elkaar toch een mooie organisatie neerzetten. Een goed en deskundig kader en een sluitende financiële huishouding. Dat kan alleen maar als je het met elkaar doet en met voldoende vrijwilligers een club runt. KMD pretendeert een “nette” club te zijn waar normen en waarden belangrijk zijn en waar we elkaar respectgeren en vertrouwen. Heeft u niets met dit verhaal, ook goed en even goede vrienden. Tot zaterdag, dan zie ik u vast langs de lijn staan en praten we over voetbal.

 

SC Heerenveen

Wat heeft SC Heerenveen nu met KMD te maken? Niets en toch weer heel veel. KMD is een dorpsclub en vergelijkbaar met een club uit de provincie. Wij zijn Klein Maar Dapper, een underdog, laat ander Westlandse clubs maar groter zijn en pretenties hebben om hoger, meer en beter te zijn. Spelers te betalen, vrijwilligerswerk te betalen of verplicht te stellen om taken uit te voeren, hogere contributie prijzen te vragen etc. Ik geloof er niet in. Korte termijn politiek en je club is gedoemd om snel te komen, maar ook om snel weer te gaan. Naar beneden wel te verstaan of zelfs te verdwijnen. Wij willen geen suikeroom met invloed en een zak met geld, wij willen continuïteit, een lange termijn strategie, het familiegevoel en herkenbaarheid van onze eigen talenten in KMD1. Of zoals het op de SC Heerenveen site staat: de vereniging vindt dat mensen realistisch moeten blijven als het over de club gaat. ’’Wij hebben geen rijke Rus, geen Frans van Seumeren. Wij doen het op eigen kracht en hebben Michel Vlap, Kik Pierie en andere zelfopgeleide talenten. Wij hebben ons eigen gezicht, al 98 jaar. In onze lange geschiedenis hebben we veel hoogte- en dieptepunten gekend. Wij hebben er jarenlang niet toe gedaan, anoniem meegedraaid, er een zooitje van gemaakt, gehoopt, gesmacht, maar wij zij zijn altijd teruggekomen, met roemruchte wedstrijden en prachtige talenten. En bovenal: met elkaar.” Zeg nu zeIf? Is dit geen mooi verhaal?

 

De verdediging

Ik ben een enorme fan van Laurens Houtman, Dylan Arbouw, Dennis Raatgever, Vinnie Vrolijk en Odens van der Zwan. De verdediging van KMD1 staat als een huis. Ik houd het meest van creatieve spelers als Dylan Groen, Arend Baljon en vooral Jesse de Waard. Maar omdat ik zelf voetbaltechnisch erg beperkt was en bijna altijd in de verdediging speelde, weet en voel ik wat die mannen meemaken op het veld. En wat was de verdediging weer goed in onze wedstrijd met 3-1 gewonnen wedstrijd tegen DUNO. Nauwelijks kansen weggeven en de voorhoede van de tegenpartij uitschakelen, is een belangrijke taak die eerst moet worden uitgevoerd voordat de creatieven hun doelpunten kunnen maken.

Eigenlijk houd ik van alle KMD spelers en omdat ik twee dochters heb, ben ik altijd op zoek bij KMD naar “de ideale schoonzoon” en laten we die nu plenty hebben op KMD. Een club vol ideale schoonzonen, behalve Thiemo Fidder dan, maar voor Thiemo heb ik een zwak omdat ik zelf ook zeker geen ideale schoonzoon was en ben. Maar wel lief, net als Thiemo.

 

Zegt het voort

Zaterdag belooft het een drukste van jewelste te worden in de kantine. We kunnen maar liefst 4 winterkampioenen huldigen. De MO11, de JO13-4, de JO17-2 en de MO17. Bij winst volgt het “we are the champions” in de kantine en natuurlijk is er patat, drinken en zijn de opa’s, de oma’s en de ouders er ook bij.

 

Zing het voort

Misschien weet u het niet, maar Laurens Houtman is ook de stergitarist van de KMD band Piccolo Ma Potente. Op nr. 4 spelen in KMD1 en de nr. 1 zijn in de band. Wij delen dezelfde voorliefde voor het betere lied, zeg maar nummers die je nu nog op de radio hoort. Classic Rock of Pop, nummers die eeuwigheidswaarde hebben, de Top 2000 zeg maar. Soms is het knarsetanden als er een DJ op een KMD feest is of anderen dan DJ iPod Joop de muziek op de club bepalen. Voor ons concertgangers en muziekliefhebbers, is er hoop op de club zolang er jonge selectiespelers zijn als Teun Olsthoorn, Michiel Jongerius, Marten Damen, Guido Dieleman en Laurens Houtman. Zaterdag 19 januari 2019 staat de KMD band op SneeuwPop in het Hofpark te Wateringen. Zing het voort!

 

Geen Stijl

Over zingen gesproken, of misschien wel te hard zingen of praten. Na het feest van de afgelopen zaterdag zijn er helaas klachten binnengekomen van omwonenden. Te veel herrie na afloop van het feest. Dames en heren die het nodig vinden om rond 02.00 uur nog te voetballen en buren wakker te houden. Schande, geen stijl. We hebben de daders inmiddels in beeld. Zij krijgen, om in voetbaltermen te praten “geel” en de volgende keer “rood” en dan word je verbannen van de club.

 

KMD1, 2, 3 en de JO19-1

Het komt niet vaak voor dat KMD1, 2, 3 en de JO19-1 allen hun wedstrijd winnen. De JO19-1 won knap van koploper Verburch. Bij KMD2 maakte Stef Scholtens het winnende doelpunt. Het KMD3 van Justin Lieferink blijft maar winnen en KMD1 kunt u volgende week weer bewonderen uit bij HBSS te Schiedam. Nog twee wedstrijden tot aan de winterstop. Lukt het de mannen van trainer Martin de Mooij om ook de negende wedstrijd op rij ongeslagen te blijven? Ik reken op uw komst.

 

Tot de volgende week.

 

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

image1 image1
IMG_1653 IMG_1653
IMG_1654 IMG_1654