Toekomst

Bestuurslid normen en waarden

Het bestuur is druk bezig om de vacante posities van de aftredende bestuursleden in te vullen. Zo zijn we “in gesprek” met een kandidaat om bestuurslid Algemene Zaken Jan Middendorp voorlopig en op ad interim basis op te volgen. Is Jaco van der Tang bereid om  voorlopig en op ad interim basis zijn positie in te blijven vullen tot dat er een geschikte opvolger is en zo gaan we Marco Schregardus aan de Algemene Ledenvergadering voorstellen om toe te treden tot het bestuur in de functie van bestuurslid integriteit (normen en waarden). Zo vlak voor de vergadering van vrijdag as. komt het bestuur dus nog op z’n pootjes terecht. De aangepaste agenda zal op de site worden gepubliceerd.

Marco Schregardus krijgt de gelegenheid om zich vrijdag as. aan de leden te presenteren.

 

Schapen

De vorige maand was ik samen met Jesse de Waard bij een KNVB bijeenkomst. De KNVB had bestuurders, spelers en technische stafleden uitgenodigd om te praten over de toekomst van het voetbal in onze regio. De tendens is dat er steeds minder op zondag wordt gespeeld en meer op zaterdag. Steeds minder zondagverenigingen betekent voor de nog spelende clubs op zondag; langere reisafstanden en terugloop van leden, betrokkenheid en inkomsten. De KNVB was benieuwd naar de visie van de clubs.

Het was interessant om de meningen te horen van andere clubs, je moet het immers met elkaar doen. De situatie van KMD is, denk ik, bij de leden wel bekend. Wij zijn van oudsher een zaterdagvereniging en spelen volgens de statuten niet op zondag. Nu kunnen we zelf statuten in een ALV laten wijzigen, maar belangrijker is de afspraak die we met de buren en de gemeente hebben gemaakt in een convenant, toen we op ons huidige sportpark kwamen spelen. Daarin is vastgelegd en overeengekomen, dat we niet op zondag spelen.

Onze hele infra en vrijwilligersstructuur is geënt op het spelen op zaterdag. U begrijpt dat ik namens de club enigszins “conservatief” in de stellingen zat die de KNVB voorschotelde. Voor mij is dat best lastig want ik wil altijd vooruit, meedenken, samen oplossen etc. Maar ik schaarde me wel in het rijtje “wij spelen niet op zondag, nu niet en in de toekomst niet”. Ik snap heel goed dat de wereld verandert en dat de maatschappij flexibeler wordt ingericht en een vaste speeldag onder druk staat. We app-en tegenwoordig wie beschikbaar is en wanneer en hoe laat we kunnen spelen. De KNVB, een vereniging een website etc. hebben we die nog nodig in de toekomst om een wedstrijd te organiseren? In Den Haag en Amsterdam worden hele competities gespeeld, wanneer jou dat uitkomt app je jezelf als aanwezig en zo niet,ook goede vrienden. Lagere elftallen bij KMD bestaan uit meer dan 20 spelers en volgen dagelijks de berichten op de app van elkaar en over andere bezigheden van de “afvallers”.

De voetbal zaterdag is allang niet heilig meer. Festivals, evenementen, familieweekenden, verplichtingen voor het werk, de verjaardag van tante Cor etc. vinden we tegenwoordig minimaal net zo belangrijk als voetballen op zaterdag.

Leuk natuurlijk dat de KNVB de verenigingen betrekt bij hun toekomstbeeld over het wel of niet voetballen op zaterdag en zondag en mogelijk ook op vrijdagavond. De KNVB wil op deze manier draagvlak creëren voor hun beslissingen. Ik voorspel u dat achter de schermen wordt gewerkt aan een samenvoeging in de toekomst van de zaterdag en de zondag afdelingen. De KNVB kan niet anders dan het zieltogende zondagvoetbal in onze regio hiermee redden. Bereid u, ik gok, zo in het jaar 2020 maar voor op verandering en spelen op een andere dag dan alleen de zaterdag. Voor KMD 1 althans want voor de lagere elftallen geldt dit dan voorlopig nog niet. Maar u kent het spreekwoord “als er één schaap over de dam is …………”.

 

De pet van Bram Bos

Als ik het met u wil hebben over Bram Bos, hebben de meeste leden geen idee wie dat nu weer is. Bram Bos was van ik meen 1974 – 2000 de legendarische parkeerwachter op ons terrein aan de Noordweg. Bram was een markante KMD persoonlijkheid met zijn KMD pet op en leren geldtas, degene die voor KMD-ers en Westlanders een piekie vroeg. Hagenezen moesten twee gulden betalen en zo verdiende hij vele guldens voor de club. Bram overleed en met het betreden van het huidige sportpark verdween de parkeerwachter, maar ook een deel van de KMD nostalgie. Vorige week raakte ik met Hans van de Wetering in gesprek over de pet van Bram. Hans was iemand van Verburch tegengekomen die in het bezit was van “de KMD pet”. “Vraag me niet hoe ik aan de pet kom, maar jij krijgt hem van me” had de man tegen Hans gezegd. En zo was pupil van de week Sjoerd Zwinkels de eerste die na 18 jaar op het podium in de bestuurskamer stond, met de pet van Bram Bos. U begrijpt dat Sjoerd het een hele eer vond maar dat wij vooral blij zijn dat we een uniek stukje KMD geschiedenis rijker zijn. Bedankt Hans! De pet krijgt een mooie plek in ons KMD museum.

 

Algemene Leden Vergadering en andere mooie bijeenkomsten op KMD

De evaluatie van de PubQuiz 2018 in Scrumpy Pub leverde geen droge kelen op en weer vele goede ideeën. Schrijft u zaterdag 30 maart 2019 maar vast op in uw agenda. En de pet van ……… komt zeker in de vraagstelling voor.

Binnenkort op zaterdag 24 november as. is er een mooie feestavond de eerste KMD “American Red Cup Party”.  Bij American en Party heb ik wel een beeld en ik weet wat Red Cups zijn, maar ik laat me totaal verrassen. Komt u ook?

U heeft toch allemaal vrijdag 9 november 2018 as. in uw agenda staan? Leden en ouders van leden zijn uitgenodigd om de algemene leden vergadering in het clubgebouw van de s.v. KMD. bij te wonen. Wij hebben veel met u te bespreken. Aanvang is 20.00 uur.

 

Dames 1

Deze zaterdag had ik mezelf laten inroosteren als grensrechter bij Dames 1. Mijn collega en aanvoerster van MVV’27 moest tegen onze dames spelen. U begrijpt dat het de hele week al plagen was. Ik had contact gezocht met collega voorzitter Pieter van Rijs. Hij zou zijn dames vlaggen en ik bij KMD. We zouden er een mooie dag van maken. Ik had de dames drie flessen Rosé beloofd bij een overwinning want ik wilde de plagerijen voortzetten en onze dames natuurlijk ook zien winnen. En lieve lezers, wat werd het een ongemeend spannende wedstrijd. De dames waren met precies 11 speelsters, want ik zag vier geblesseerde meiden op de bank zitten, en dan mag er niemand afvallen. In de eerste helft kwam KMD met een mooie aanval op 0-1 maar moest ook Romy figuurlijk in de kleedkamer achterblijven. Met 10 dames werd er gestreden en gevochten, maar helaas werd de druk voor 10 speelsters te groot en werd het 1-1 en net voor tijd 2-1 voor MVV. Geen drie flessen Rosé, maar twee omdat ik zo ongelofelijk trots ben op deze dames, coach Pieter, Stef en de supporters die zo hun best hebben gedaan. Helaas, ik loop nu wel voor straf in een MVV shirt rond op de zaak.

 

KMD 1

We beschikken over een mooie groep bij KMD1. Er wordt gezegd dat je op je 28e jaar op je best bent. De meeste spelers van dit elftal zijn rond de 26 jaar en met een jonkie zoals Wesley de Dulk in de basis en met de ervaring van Jesse de Waard staat er een uitgebalanceerde en volwassen groep. Ik zal het niet te lang maken met een lofzang, maar ik heb de derde wedstrijd op rij genoten van onze jongens. Zo zie ik en de supporters het graag. Strijd vanaf de eerste minuut, wat in 8 minuten een 3-0 voorsprong opleverde en uiteindelijk resulteerde in de tweede grote overwinning dit seizoen. 8-1!!  De sfeer zit er goed in en ook in de kantine was het vol want als je wint heb je vrienden en is het gezellig.

Ik begon met de KNVB bijeenkomst en daar eindig ik deze week ook mee. Wist u dat Jesse de Waard de enige speler was van al die verenigingen die waren uitgenodigd. Kijk! Dat maakt ons nu zo anders dan die andere verenigingen en dat maakt het extra gaaf om voorzitter te zijn van KMD.

 

Ik zie u graag vrijdag as.

 

 

Peter van den Berg, voorzitter sv KMD

Voorzitter Voorzitter